Miért ne olvassunk vécézés közben

0
565

Egy kutatás szerint egy átlagos brit hetente több mint 3 órát ül a WC-n. Ez jóval meghaladja a napi ajánlott 10-15 percet, ami hetente 1 óra 45 percet jelent. Ha csodálkozol, hogy szaladhat el ennyire az idő, a válasz a telefon. Nem meglepő, hogy az amerikaiak 75%-a beismerte, hogy használja a mobilját vécézés közben.

A következőkben azt tudhatod meg, miért nem szabadna napi 15 percnél többet töltened a WC-n.

1. A telefont imádják a bacik.

A telefon kiváló hordozója a kórokozóknak. A rajta lévő baktériumok könnyedén átkerülnek az intim testrészeidre is. Miközben lehúzod a WC-t és kezet mosol, új baktériumokat is begyűjt.

Tanulmányok szerint a telefon az egyik legfőbb terjesztője az MRSA-fertőzésnek.

2. Aranyeret és végbélproblémákat okozhat.

Az orvosok szerint 1-15 percet normális ülni a WC-n. Ha ennél tovább trónolsz, akkor viszont túl nagy nyomás nehezedik a végbélre, aminek következtében aranyér és végbélsüllyedés is kialakulhat.

Ez utóbbi esetben a végbél kimozdul a helyéről. Bár ez nagyon rémisztőnek hangzik, mégsem tartozik a vészhelyzetek közé, ha nem hagyják kezeletlenül.

3. Ne itt gondolkodj.

A telefon folyamatos stresszben tartja az agyat, és megzavarja a napi tevékenységeidet. Pihenésre azonban napközben is szükséged van, ezért hasznos, ha megtanulsz meditálni. Ha a meditációhoz nincs kedved, olvashatsz könyveket. Ez eltereli a figyelmedet a telefonról, képes leszel befelé figyelni.

4. Úgy kezeled a vécézést, mint lehetőséget az elvonulásra.

Egy 2016-os tanulmányban megállapították, hogy azok, akik rendszeresen használják a telefonjukat a WC-n, azért teszik, hogy elnyomják a negatív érzéseket vagy elűzzék az unalmat. Ha valaki folyamatosan erre használja a vécézést, mint lehetőséget, az komoly hatással lehet a mentális egészségére.

A tanulmány viszont azt is bizonyította, hogy vannak, akiknél a telefon pozitív hatásokat vált ki azáltal, hogy segít megbirkózni a stresszes helyzetekkel. Egy korábbi tanulmányban meg azt mutatták ki, hogy az ezredforduló környékén születettek nagy része stresszként éli meg, ha elválasztják a telefonjától.

5. Pazarlod az időd.

Naponta átlagosan 90 percen át használjuk a telefonunkat, ami összesen körülbelül 4 évet jelent az életünk során. A telefon elvonja a figyelmünket a munkáról és a napi tevékenységeinkről. Egy tanulmány szerint az alkalmazottak heti 5 órát pazarolnak a munkával nem összefüggő dolgokra.

Ahelyett, hogy dolgoznának, sokan a személyes e-mailjeiket és a közösségi oldalakat nézegetik, mikor igazából a munkájukkal kellene foglalkozniuk.

6. Függővé válhatsz a telefonodtól.

Kutatások szerint a telefonfüggőség 3 legfőbb tünete közül az egyik a félelem attól, hogy otthon hagyod a mobilod. A másik kettő a félelem attól, hogy nem tudsz üzenetet küldeni és kapni, valamint az a téves érzés, hogy értesítéseket kapsz. Sok tudós nem használja a függőség szót a telefonnal kapcsolatban, de több dolog bizonyítja, hogy igazából függőségről van szó.

A legtöbb függőség kapcsolódik a dopaminhoz. A telefon ugyanazt a jó érzést adja, hiszen a használója örül, mikor valamilyen formában kommunikálhat másokkal. A telefon túlzott használatának negatív következménye viszont az önértékelés csökkenése, a szorongás vagy akár a depresszió.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét