Amiért a Jóbarátok ma már nem készülhetne el, de a rajongók még mindig imádják

0

Nehéz elhinni, de a Rachel, Ross és a többiek életét bemutató sorozat már 30 éves. Az első évadban Rachel fiatalabb volt, mint most a Jóbarátok. Ez azonban nem tántorítja el a rajongókat attól, hogy újra meg újra megnézzék a kedvenc epizódjaikat. Ám ha valaki mai szemmel nézi a sorozatot, bizony észrevehet olyan dolgokat, amiket megkérdőjelezhet vagy egyenesen kifogásolhat.

A karakterek kapcsolata nem volt éppen egészséges.

Ross és Rachel kapcsolata távolt állt a tökéletestől. Ross egyszerűen mérgezte Rachel életét: féltékeny volt rá, próbálta irányítani, és nem vette komolyan Rachel karriercéljait. Ezenkívül komoly dühkezelési problémái voltak, mikor valami nehézséggel került szembe, sokszor hisztizni kezdett.

De Rachel sem volt különb nála. Nyilvánvaló, hogy Ross az agyára ment, mégis tovább randizott vele, és feladta érte az álmait is. Ők ketten megérdemelték egymást.

 • Ross manipulatív. Ő a fura kockafej, de irányító és manipulatív. A legrosszabb, hogy mikor Rachel munkát kap Párizsban, Ross a reptéren megpróbálja megállítani, mert szerinte ő sokkal fontosabb, mint a munka. Miután már 6 éve nem alkottak egy párt… Rachel pedig feladja érte álmai munkáját. Óriási csalódás. © brokentao / Reddit

Testszégyenítés.

A Jóbarátokban a gúnyolódások állandó témája Monica túlsúlya. Az már az elején kiderül, hogy középiskolában duci volt, és erre állandóan emlékeztetnek is, mint valami roppant kínos dologra. Monicát a legközelebbi barátai is folyamatosan megszégyenítik emiatt. Egyik alkalommal, mikor egy régi videót néznek, Joey megjegyzi: “Egy lány megette Monicát.” Ross pedig így beszél a gyerekkorukról: “Monicával nőttem fel. Ha nem tudtál elég gyorsan enni, akkor egyáltalán nem ettél.”

A “kövér Monicát” először boldognak látjuk. Magabiztosnak látszik a hálaadás napi részben. Aztán szerelmes lesz Chandlerbe, aki “Ross kövér húgának” nevezi őt, és ekkor látjuk először, hogy elszégyelli magát. Mintha Monica története azt üzenné: “A kövér embereket nem lehet szeretni, de ha lefogysz, a dolgok jóra fordulnak.”

Szexista megjegyzések.

Sok olyan vicc hangzik el a sorozatban, ami a nőkkel és a feminizmussal kapcsolatos. Egyes epizódok kifejezetten azt sugallják, hogy szégyenletes dolog nőnek lenni. Például mikor a többiek azt mondják, hogy Joey táskája olyan, mint egy női táska, vagy mikor Rachel egy férfit alkalmaz dadának, és Ross ezen felháborodik, kigúnyolja a férfit. Rossnak az sem tetszett, hogy fia, Ben Barbie babával játszott.

 • Túl sok olyan humor van benne, ami arról szól, hogy a férfiak fenyegetve érzik a férfiasságukat olyan buta dolgok miatt, mint például egy rózsaszín ing viselése. © army__mali / Reddit

Tárgyiasítás.

Ez igaz a férfi és a női karakterekre nézve is. Emlékszel, mikor Rachel felvett egy jóképű férfit asszisztensnek, csak azért, mert tetszett neki és járni akart vele? Joey pedig úgy gyűjtötte a nőket, mint a trófeákat, és csak az intim együttlétek miatt értékelte őket.

Amiért a mi generációnk imádja a Jóbarátokat, az a vagány szereplőgárda.

A sorozat szereplői a kritikusoktól is számos elismerést kaptak. Mikor a Jóbarátokat elkezdték vetíteni a televízióban, a bulvárlapok azt írták, hogy a szereplők erősnek és viccesnek tűnnek. A rajongók az összes karaktert dicsérték.

 • Elképesztő kémia volt köztük. Mind a 6 karakter tudta hozni a saját humorát és személyiségét, és olyan volt, mintha a szerepek kifejezetten rájuk lettek volna írva, és más el sem játszhatta volna őket. © likeneonlove / Reddit
 • A legfőbb oka annak, hogy még mindig rajongok Rossért, bármennyire is szörnyű néha, az az, hogy Schwimmer iszonyú vicces. © onlyhere4laffs / Reddit
 • Lisa Kudrow Phoebe szerepében hihetetlenül humoros, ahogy beszél és ahogy a testbeszédét használja. Ő fantasztikus. © plasmagd / Reddit

Egy barátság, ami minden próbát kiállt.

A sorozatban a legfontosabb nem a szerelem, hanem a barátság, ami a sok probléma hatására sem halványult el. És ez a barátság nem csak a karakterek, de az őket alakító színészek között is megvolt. A sorozat után évtizedekkel is tartják a kapcsolatot, dolgoztak együtt és támogatják egymást.

És természetesen a karakterek minden nézőnek is a barátai lettek. Mikor Matthew Perry, a Chandlert megformáló színész 2023-ban elhunyt, rengeteg rajongó ment el ahhoz az épülethez, ahol a Jóbarátokat forgatták, és helyezett el apró emléktárgyakat és üzeneteket. Az egyiken ez volt olvasható: “Mindannyian elvesztettünk egy Jóbarátot.”

 • 8. osztályos voltam, mikor néztem a Jóbarátokat. Azt hiszem, ez volt a legelső felnőtt sorozat, amit megnézhettem. Jóval azelőtt ment, hogy online le lehetett volna tölteni sorozatokat. Csak a jó öreg kábel volt.
  6-7-en voltunk barátok, és 3-an imádtuk a Jóbarátokat. A többiek közömbösek voltak. De folyton beszéltünk róla, és ez nagyon idegesítette őket. Mindig, mikor mondtunk valamit a kedvenc sorozatunkról, ők hozzáfűztek valami gúnyosat. Például a legjobb barátommal így beszélgettünk: “Láttad a legújabb részét a Jóbarátoknak?” A többiek rögtön kaptak a lehetőségen, és benyögtek valami olyasmit: “Ó, Istenem! Láttad az Ellenségek legújabb részét?” Igazi csata volt. De ez még inkább összehozott minket és szorosabbra fűzte a barátságunkat. Végül a többiek is megnézték a sorozatot. © Priya / Quora

Ragyogó humor.

Nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy a sorozatban elhangzott viccek tényleg humorosak voltak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a mai napig idézik őket. Emlékszel a “Joey nem ad a kajájából” vagy a “Te vagy az én rákom.” mondatokra?

Az első évadban a karakterek leginkább otthon vagy a kávézóban ücsörögtek és beszélgettek. Nem olyan könnyű egy jelenetet viccessé tenni, miközben semmi nem történik. De a Jóbarátok írói ragyogó munkát végeztek.

 • Az összes párbeszéd nagyon természetes volt. Nehéz 6 embert úgy összehozni, hogy vicces pillanat vicces pillanatot kövessen, miközben hűek maradnak a személyiségükhöz és mindennek értelme is van. © Boss452 / Reddit

Nagy hatással volt a kultúrára.

Rachel frizurái azonnal népszerűek lett a nők körében. Courtney Cox még bosszankodott is amiatt, hogy Monica frizurája nem aratott ekkora sikert. Rachel öltözködési stílusát pedig még ma is másolják. Nemrég Taylor Swift sétált az utcán Rachelnek öltözve.

De a Jóbarátok nem csak a divatra volt hatással. A 2000-es években rengeteg sorozathoz szolgált inspirációként. Ezekben a cselekmény csupán néhány helyszínen zajlott, nem volt csodás látványvilág és nem voltak dinamikus fordulatok. Az Agymenők például nagyrészt Leonard és Sheldon lakásán, valamint a képregény boltban játszódott. A sorozat alkotói – akárcsak a Jóbarátok esetében – elsősorban a karakterekre és a humorra fókuszáltak, és nagyon jól tették.

Barátságos, közvetlen hangulat.

Ismerős a komfort étel fogalma? Ezek azok az egyszerű ételek, melyek melegséggel töltenek el, visszaidézik a gyerekkorunkat és egyszerűen megnyugtatnak. Mint a húsleves, mikor beteg vagy. A tévésorozatok világában a Jóbarátok ilyen “komfort étel” volt, ezért is szeretjük újra meg újra megnézni. Minden egyes epizód kellemes nosztalgiát kelt, és a viccek, amiket már százszor hallottunk, még mindig mosolyt csalnak az arcunkra.

 • A Jóbarátok ma már egy régi tévésorozatnak számít, a színészekkel együtt a végére én is idősebb lettem. Nem is szeretek belegondolni abba, mennyi idős a sorozat (és én magam). Inkább csak nézzük meg újra, és tegyünk úgy, mintha olyan fiatalok és gondtalanok lennénk, mint Joey és Chandler, csak üldögéljünk a fotelben a tévé előtt, és nézzük vég nélkül. © Conspirologist / Reddit
 • 8 évesen kezdtem el nézni a Jóbarátokat, imádtam a sorozatot kamaszkoromban, a húszas és a harmincas éveimben is. Nosztalgikus. Számunkra, a régi rajongók számára rengeteg emléket hoz vissza, az új rajongók pedig az egyszerűbb idők értékét fedezhetik fel benne. © likeneonlove / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét