9 pszichológiai trükk, amit máris elkezdhetsz alkalmazni

0

Vannak olyan nehéz élethelyzetek, mikor azt kívánjuk, bárcsak lenne egy varázsgomb, amit ha megnyomunk, minden megoldódik. De erre sajnos hiába várunk. Viszont léteznek olyan pszichológiai trükkök, melyek segítenek a nehéz helyzetek kezelésében, a másokkal való kapcsolataink javításában, a lelki béke megtalálásában.

A következő trükköket a mindennapjaidban is alkalmazhatod, hogy könnyebbé tedd az életed.

1. Hogy valakitől a jövőben támogatást kaphass, kérj tőle ma egy apró szívességet

Egyszer Benjamin Franklin elhatározta, hogy elnyeri egy olyan ember támogatását, aki kicsit sem kedvelte őt. Ez az ember óriási politikai befolyással bírt és volt egy hatalmas könyvtára. Franklin írt neki egy nagyon udvarias hangvételű levelet és kért egy szívességet. Kölcsönkért egy könyvet pár napra. A könyvet azonnal el is küldte neki a férfi. Nem sokkal ezután a híres politikus egy köszönő üzenetet küldött viszont. Mikor legközelebb találkoztak, a férfi már közeledett Franklin felé és barátokká váltak.

Ahogy Franklin az önéletrajzában később megírta, “aki egyszer már tett neked valami szívességet, az legközelebb könnyebben segít újra”. De hogyan alkalmazhatod ezt a mindennapi életben?

Kérhetsz apró szívességet olyasvalakitől is, akit alig ismersz. Például kölcsön kérhetsz egy tollat. Ezt követően már nagyobb dolgot is szívesebben megtesz majd neked. Ha egy kollégád nem kedvel, kérd ki a véleményét valami fontos témában. Ez jó alapja lesz a későbbi kapcsolatotoknak.

2. Egyetlen szóval kiderítheted, hogy valaki kedvel-e vagy sem

Nem kell direkt módon rákérdezned, hogy kedvel-e az illető vagy sem. Elég, ha egy különleges szót használsz, és mikor az illető kimondja ugyanezt a szót vagy ennek a szinonimáját, bátran bólints és mosolyogj. Ha az illető kedvel, egyre gyakrabban fogja használni a tőled hallott szót.

3. Rágózz, hogy megnyugodj

Tudományos kutatás szerint a rágózás csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Erre több magyarázat is létezik. Az egyik szerint rágózás közben a vér a fejbe áramlik és ettől nyugodtabbak leszünk. Egy másik magyarázat szerint pedig a rágózást az evéssel kapcsoljuk össze, ami örömérzetet ad, ettől leszünk jobb kedvűek.

De segíthet megszabadulni olyan rossz szokásoktól is, mint a nassolás, a stresszevés vagy a körömrágás.

4. Ossz meg egy titkot azzal, akivel javítani akarod a kapcsolatodat

Ha valakinek a bizalmába szeretnél férkőzni, ossz meg vele egy titkot. Természetesen nem a legfontosabb titkaidat kell feltárnod előtte, hiszen a célod csupán az, hogy javítsd kettőtök viszonyát. Fontos, hogy kimutasd az illető felé, hogy bízol benne és fontos számodra, hogy megossz vele valami fontosat. Ettől úgy fogja érezni, hogy valami jelentős dolog kapcsol össze titeket.

5. Ajánlj fel két lehetőséget, hogy az legyen, amit te szeretnél

Ha szeretnéd, hogy valaki azt válassza vagy azt tegye, amit igazából nem is akar, csak jól kell feltenned a kérdést. Ne azt kérdezd, hogy akarja-e vagy sem. Helyette kínálj fel neki két opciót.

Például szeretnél egy beszámolót a kollégádtól. Ne azt kérdezd, hogy elkészíti-e vagy sem. Kérdezd meg, mikorra tudja elkészíteni, holnapra vagy néhány nap múlva.

Ezáltal fontosnak fogja érezni magát és azt az illúziót kelted benne, hogy az ő kezébe került át az irányítás.

6. Hibázz, hogy szerethetőbb legyél

Senki sem szeret hibát elkövetni, egyrészt azért, mert félünk, hogy kinevetnek miatta minket. De egy kis hiba csak szerethetőbbé tesz mások szemében. Ettől halandónak tűnünk mi is, nem pedig holmi tökéletes embernek. Az ilyeneket ugyanis mások nem szeretik, tartanak tőlük.

Mivel így mások sem félnek majd hibázni, ha veled vannak, sokkal kényelmesebben és nyugodtabban fogják érezni magukat a társaságodban. Először hibázol, aztán elnyered a másik bizalmát.

De ne vidd túlzásba! Máskülönben megkérdőjelezik, hogy értesz-e ahhoz, amit csinálsz.

7. Ha vannak köztetek hasonlóságok, jobban fog kedvelni

Sok ember ismeri a gesztusok letükrözésének módszerét. Szóban is nagyon jó hatást érhetsz el, ha a köztetek lévő hasonlóságokat kihangsúlyozod.

Csak gondolj arra, milyen jó érzés egy külföldi turistának, mikor egy másik országban saját honfitársával összetalálkozik. Vagy milyen kellemes meglepetés, mikor egy vadidegenről kiderül, hogy egy iskolába jártatok. Mindenkiben megvan a hajlam, hogy kedvelje azokat az embereket, akikkel valamilyen hasonlóságot fedez fel.

8. Bókolj mindennap

Kedves dolog nap mint nap bókokat osztogatni. Még akkor is, ha éppen semmi kedved hozzá.

Először nehéznek találhatod, de később hozzászoksz és nem kell sokat gondolkodnod, hogy másoknak kedves dolgokat mondj.

Nemcsak a kollégáidon vagy a barátaidon gyakorolhatod ezt, de ismeretlen embereken is, például a buszsofőrön vagy az eladón a boltban. A dicsérő szavaktól jobb lesz mindenkinek a kedve, és pozitív hangulat alakul ki köztetek.

9. Ne becsüld túl a rád irányuló figyelmet

Annyira szoktunk koncentrálni magunkra, hogy reggel, mikor azt érezzük, hogy nem nézünk ki túl jól, attól tartunk, ezt majd mindenki észre is fogja venni. Valójában erről szó sincs.

Ezt nevezik reflektorfényhatásnak. Túl értékeljük a kinézetünk és a tetteink fontosságát más emberek szemében.

Gondolj arra, hogy mikor a városban mászkálsz, olyan ruhát viselsz, amiben jól érzed magad, nem töltesz előtte egy órát a tükör előtt, és azt eszel, amihez kedved van. Akik látnak, azt gondolják, számodra ez a normális, és nem kezdenek el azon agyalni, hogy vajon miért ilyen ruha van rajtad. Próbálj meg ehhez mérten minél lazább és nyugodtabb lenni a hétköznapokban is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét