6 szokás, ami szegénnyé és magányossá tesz

0

Nagyon fontos, hogy jó kapcsolatunk legyen az emberekkel, hiszen a társadalmi kapcsolatok életünk fontos részét képezik. Azonban a kapcsolatépítésre fordított idő nem mindig hozz pozitív eredményt. Ha azt veszed észre, hogy több időt töltesz azzal, hogy más dolgaival foglalkozz, mint a sajátoddal, akkor itt az idő megállni és elgondolkodni.

Megvizsgáltuk a kérdést, hogy mikor jobb, ha átgondolnod a prioritásaidat.

1. Nem tudsz nemet mondani.

Ez történik: A teendőid listáján több olyan dolog van, amit másokért teszel meg, mint amennyit magadért. Segítesz, vásárolsz, kölcsön adsz, gondoskodsz – megannyi apró dolog, ami felemészti az idődet. De ha belegondolsz, hogy ezek az emberek mit tettek érted, valószínűleg megőszülsz, mire választ találsz a kérdésre.

Mit tegyél? A saját feladataid legyenek az elsők a listádon. Ha valaki azt próbálja elhitetni veled, hogy emiatt önző és hálátlan vagy, csak az érzéseidet akarja manipulálni. Mielőtt bárkinek segítő kezet nyújtanál, kérdezd meg magadtól, hogy az illetőnek valóban előnyére válik-e, hogy valaki folyton kihúzza a bajból.

2. Mindig megerősítést vársz.

Ez történik: Nem érzed magad magabiztosnak, és folyamatosan próbálsz megerősítést kapni a számodra fontos emberektől. Azért csinálsz meg valamit, hogy dicséretet, elismerést kapj a főnöködtől, a barátaidtól, a kollégáidtól, a családodtól. Ha megkapod, úgy érzed, valamit jól csináltál. Viszont abban az esetben, ha nem kapod meg az elismerést, azt gondolod, hogy amit tettél, az jelentéktelen vagy rossz volt.

Mit tegyél? Neked kell látnod, hogy jól csinálod, és ezt senkinek nem kell bizonyítanod. Ahelyett, hogy megerősítést keresel, inkább próbáld elérni a céljaidat. A fejlődés a feladatod, az, hogy törődj az egészségeddel, a magánéleteddel, szeress, és légy szeretve. A magabiztosság hűséges társad lesz, a megerősítés iránti vágyad pedig el fog tűnni.

3. Belenyugszol a dolgokba.

Ez történik: Nem vitatkozol, nem panaszkodsz, nem állsz ki magadért. Könnyebb elfogadni, csendben maradni, türelmesnek lenni és nem provokálni konfliktust. Ez viszont csak illúzió. Ha nem fejezed ki a véleményed, soha senki nem fogja tudni, ki is vagy valójában.

Mit tegyél? Engedd meg magadnak, hogy legyen saját véleményed. Nincs szükséged azoknak a támogatására, akik magabiztosabbak vagy hangosabbak nálad. Ha nyíltan elmondod, amit gondolsz, azzal az önállóságodat is kifejezed. Kivívni a tiszteletet sokkal fontosabb, mint mindig csak üresen mosolyogni.

4. Magadat teszed felelőssé mások érzéseiért.

Ez történik: Gyakran kérsz bocsánatot, ha nem tudsz eleget tenni valaki elvárásainak vagy nem felelsz meg valaki elképzeléseinek, várakozásainak, érzéseinek. Harag, sértettség, szomorúság, elégedetlenség – bármilyen negatív érzelem, ami másoktól érkezik, megrémít és bűntudatot kelt benned.

Mit tegyél? Tedd le végre a sziklát, amit megpróbálsz a vállaidon cipelni – a mások problémái, érzései, elvárásai miatt érzett felelősséget. Mikor bűntudatot érzel, gondolj arra, mit tett az illető, hogy megoldja a saját problémáját? Hogyhogy jut ideje panaszkodni és nyafogni, ha a gondja még mindig nincs megoldva?

5. Nem állítasz fel határokat.

Ez történik: Mindig készen állsz mindent megtenni mindenkinek. Ha valakinek sürgős gondja van, te abbahagyod a saját dolgaidat, átautózol a fél városon, majd ingyen és bérmentve megoldod a problémáját. Te mindig elcsúszol a saját feladataiddal, de sosem utasítod vissza a segítségkéréseket.

Mit tegyél? Gondold át, számodra mi az elfogadható, és ezt mondd el másoknak is. Elmész valahova hétvégén? Akkor mondd meg, hogy a feladaton péntekig tudsz dolgozni. Nem kell mentséget keresned. Egyszer s mindenkorra te legyél a legfontosabb saját magad számára.

6. Olyan dolgokat csinálsz, amiket nem szeretsz.

Ezt teszed: Megragadsz mások kéréseiben, kívánságaiban. Ha a családod, a barátaid, a kollégáid kérnek tőled valamit, csak ritkán utasítod el őket, ezzel felaprózod az idődet, de magadra semmi nem jut belőle.

Mit tegyél? Különítsd el a személyes teredet, hogy legyen időd a pihenésre, a munkára, a házimunkára, a boldogságra, a sétára, az utazásra. Válassz egy napot, amikor kizárólag azzal foglalkozol, amit te szeretnél. Állítsd fel a fontossági sorrendedet, és mindig jusson eszedbe, mielőtt bárki más feladatát magadra vállalnád.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét