5 melltartó típus, ami ártalmas, és 9, ami biztonságos

0
3142

Egy 2008-as felmérés szerint a nők közel 80%-a nem megfelelő méretű melltartót hord. Ha már a méretben sem vagy biztos, gondolj bele, mennyire összezavarodnál, ha figyelembe vennéd a formát, a tartást és a biztonságot is a következő melltartó vásárlásánál.

A melltartók célja, hogy támasztást nyújtsanak a mellnek, de természetesen divatcikkek is. Egyes szempontokat viszont figyelembe kell venned a választásnál, ha szeretnéd, hogy tökéletesen illeszkedjen, és az egészséged szempontjából is biztonságos legyen.

Az ilyen típusú melltartók biztonságosak:

1. Teljes tartást nyújtó melltartó

Ez a melltartó nagyon kényelmes, ezért ideális mindennapos viselet. Az egyik legkedveltebb fazon, mert az egész mellett fedi, természetes formát és extra támaszt ad.

2. Elől kapcsos melltartó

Ugyanolyan kényelmes, mint a hátul kapcsos fazonok, de a mellek között található kapocs miatt nem kell annyit bajlódnod, mikor fel- vagy leveszed.

3. Sportmelltartó

Edzés alatt a mellek mozgása kellemetlenséget és fájdalmat okozhat. Sportoláshoz ezért célszerű sportmelltartót viselni, de ennél a típusnál figyelembe kell venni, hogy a mérete általában különbözik a hagyományos melltartómérettől.

4. Racerback melltartó

Ha divatosabb melltartó fazont keresel, válaszd a hátul dekoratív pánttal ellátott, úgynevezett racerback melltartókat. A pántjai V-alakban, a nyakhoz közel záródnak. Nagy mellű nők számára is ideális, mert helyén tartja a mellet és gátolja a mozgását.

5. Push-up melltartó

Kosarában vastag béléssel ellátott melltartó, ami nemcsak feljebb nyomja a melleket, hanem a mell és a melltartó között üresen maradó részt is kitölti. Merevítő is található benne, szilárd tartást biztosít, akárcsak több más melltartó típus. Bátran viselheted, ártalmatlan az egészségre.

6. Kicsinyítő melltartó

Ha szeretnéd azt a látszatot kelteni, hogy kisebbek a melleid, ezzel a melltartó típussal megteheted. Teljesen átfogja a melleket, miközben tartást is biztosít. Látszatra csökkenti a mellek méretét, szebb formát ad nekik, így magabiztosabb lehetsz benne.

7. Pánt nélküli melltartó

Talán semmi nem tud annyira tönkretenni egy összeállítást, mint a pánt nélküli felsőből vagy ruhából kikandikáló melltartópántok. A pánt nélküli melltartó éppen arra hivatott, hogy az ilyen felsők és ruhák alatt viseljük. Merevítő is van benne, a kosarai pedig általában béleltek és egymáshoz közel találhatók, hogy még jobb tartást biztosítanak. Az ilyen típusú melltartó elsősorban a kis- és közepes méretű mellekhez ideális.

8. Hegyes melltartó

A hegyes melltartó az 1940-es években volt népszerű. Kúp formát kölcsönzött a melleknek, ilyet viselt Marilyn Monroe is. Mivel a teljes mellet lefedi és jól tart, nagy mellű nőknek ajánlott elsősorban.

9. Áthelyezhető pántos melltartó

Minden egyben – ez a legsokoldalúbban viselhető melltartó, mert a pántjainak helyét tetszés szerint változtathatjuk. Hordhatjuk a hagyományos módon, mikor a pántok a két vállon vannak, csatolhatjuk őket a nyak köré, keresztezhetjük hátul vagy le is vehetjük őket a melltartóról.

Az ilyen típusú melltartók ártalmasak lehetnek:

1. Merevítő nélküli melltartó

A megfelelően illeszkedő és tartást nyújtó melltartó megkímél a hát- és nyakfájástól. A melleknek súlya van. Ha nem támasztjuk meg őket, a nyak- és a hátizmokra túl nagy teher nehezedik, ezt pedig a fájdalomból te is érezni fogod.

2. Rosszul illeszkedő melltartó

A melltartónak tökéletesen illeszkednie kell, különben több problémát is okozhat. Ha túl nagy, a bőröd és a melltartó közti folyamatos súrlódás irritációt okozhat. Ha túl kicsi, akkor is irritálja a bőrt, de egyes kutatók szerint elszoríthatja a vérkeringést, és mellrákot is okozhat.

3. 100%-ban szintetikus melltartó

A szintetikus ruhák előállításához használt méreganyagok tovább benne maradnak a textilben, mint hinnéd. A mell az egyik legérzékenyebb része testünknek, ezért fokozottan kell figyelnünk a melltartó anyagára. A pamut kissé merev, és nehezíti az egyes mozdulatokat, ezért érdemes olyan melltartót választani, amiben a pamutot valamilyen szintetikus anyaggal, például spandexszel keverik.

4. Öntapadós melltartó

Ezek a típusok ragasztóval tapadnak a mellre. Olyan anyagokat tartalmaznak, melyek nem jó, ha érintkeznek a bőrrel. Ráadásul annyira szorosan tapadnak a mellre, hogy alattuk a bőr nem tud lélegezni. A ragasztó, az izzadság, a levegőtlenség miatt a bőr viszketni kezdhet és kiütéses lehet.

5. Műanyag melltartó

Az egyik legrosszabb választás, mert nemcsak kényelmetlen, hanem minden mozdulatnál nyikorgó hangot ad. Mivel levegőhöz ebben sem jut a bőr, hamarosan kiütéseket láthatsz magadon.

BÓNUSZ: Egy példa, hogyan változtatja meg a külsőt a melltartó.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét