10 különös tény az emberi pszichéről, amit aligha találunk meg a tankönyvekben

0
1326

Kövess a Facebookon!


Az emberi elme éppen annyira tele van meglepetésekkel, mint az óceán mélye. A tudósok folyamatosan tanulmányozzák az agyat és egyre többet tudnak meg az új viselkedési mintákról. És a meglepetések száma egyre nő. Például tudtad, hogy minél okosabb valaki, annál kevesebb barátja van? Hát, mi nem. Most könnyen felismerheted a zseniket a barátaid között.

Imádjuk a pszichológiát, és ma szeretnénk megosztani veled a tudomány leglenyűgözőbb tényeit. Mindezt azért, hogy jobban érezd magad, és hogy segítsünk abban, hogy könnyedén legyőzd a felmerülő akadályokat.

10. A nagyon magas IQ-val rendelkező embereknek nincs sok barátjuk.

Régen, amikor az őseink vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoztak, a barátság elengedhetetlen volt a törzs túlélése szempontjából, és sokkal könnyebb volt együtt mamutra vadászni. Az emberek még ma is kötnek barátságokat, de nem az előnyök miatt.

Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy a magas IQ-val rendelkező embereknek nincs szükségük sok barátra. Ez azért van, mert az agyuk komoly problémák megoldásában van elmerülve, és a kommunikációt időpazarlásnak érzékelik. De ez nem ok arra, hogy megelégedjenek ezzel a helyzettel. A tanulmány bebizonyította, hogy a baráti kapcsolat pozitívan befolyásolja nem csak a pszichológiai állapotunkat, hanem testünk egészségét is. Ezért néha jobb félretenni a könyveket és érdekes emberekkel beszélgetni.

9. A depresszió megváltoztatja a színérzékelést.

Azok az emberek, akik depresszióban szenvednek, gyakran mondják, hogy “az életemből eltűnt a szín”. Ez nem csak egy találó kifejezés, hanem valódi orvosi tény. A depresszióval való küzdelem során a retina kevésbé érzékennyé válik a színek összehasonlításában, és a betegek rosszul ismerik fel a színeket. Fordítva is működik: ha szürke és fakó színekkel vagy körülvéve, hajlamosabb vagy a depresszióra és a melankóliára.

8. Ne hencegj a terveiddel, mert semmi nem lesz belőlük.

Ha eldöntötted, hogy valami újba kezdesz (például nem eszel 6 után, futsz reggelente vagy idegen nyelvet tanulsz), ne mondj senkinek semmit a terveidről. Különben semmi nem fog történni. Ha beszélsz a terveidről, az agyad úgy érzékeli, hogy ez a feladat “kész” és nagyon nehéz meggyőzni az ellenkezőjéről. Talán babonának hangzik, de pszichológusok komoly kutatásokkal és vizsgálatokkal bizonyították az összefüggés helyességét.

7. Ha beszélsz idegen nyelven, az segít a döntéshozatalban.

Ahhoz, hogy jó döntést hozz, nem kell hidegvérűnek lenned, csak idegen nyelven kell gondolkoznod. A tudósok úgy gondolják, hogy az emberek gyakran érzelmi alapon cselekedned, amikor fontos döntést hoznak meg. De ha a helyzetet idegen nyelven elemzed, akkor az agyad racionális része lesz bevonva, így a megközelítésed kiegyensúlyozottabb lesz és nem tartalmaz túlzott kockázatot.

6. A fiatalok gyakrabban szenvednek depresszióban.

Egy felmérés azt mutatja, hogy a leginkább boldogtalan emberek a világon azok, akik még nincsenek 30 évesek. A 18 és 30 közötti nők és férfiak hajlamosabbak a szorongásra és a stresszre. És ki mondta, hogy az a kor a leggondtalanabb az életben? Az ezredfordulósok biztosan nem így gondolják.

5. A fáradtság fokozhatja a kreativitásod.

Ha elő akarsz rukkolni egy kreatív ötlettel, jobb, ha elfáradsz. A kreatív gondolatok gyakran akkor jönnek, amikor kimerült vagy, mert az agy kevésbé hatékonyan működik: nem utasítja vissza azokat az ötleteket, amelyek első ránézésre őrültnek tűnnek, amelyekre általában nemet mondanál.

Egy őrült ötlet egy hatalmas projekt kezdetévé válhat. Ezért a jó ötletek gyakran egy hosszú nap után a zuhany alatt jönnek. Ha korán kelő típus vagy, a kreatív folyamat este kezdődik, ha pedig későn alvó típus vagy, az ihlet neked reggel jöhet.

4. A beszélgetések 80%-a pletyka.

A beszélgetések jelentős része pletyka, és az együttható nem függ a nemtől: a férfiak ugyanannyira hajlamosak a pletykára, mint a nők. A tudósok sokkoló statisztikával jöttek elő: a beszélgetéseink 80%-a pletyka és információk cseréje a barátokról és a kollégákról. Bár a pletykálás nem olyan rossz, hiszen fontos módja a kommunikációnak. Segít az embereknek fenntartani a társadalmi kapcsolatokat. Egyébként a csimpánzok szintén szeretnek pletykálni a rokonokról.

3. Megvásárolhatod a boldogságot.

Az emberek azt mondják, hogy nem lehet boldogságot venni. A pszichológusok cáfolták ezt az információt: meg tudod vásárolni a boldogság érzését, de a pénzt nem magadra, hanem rokonra, barátokra és jótékonysági célokra kell költened. Amikor örömöt okozunk másoknak, javítjuk az önbecsülésünket, fontosabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat, az életünkkel pedig elégedettebbek leszünk.

2. 20 másodperc elég a bizalom megalapozásához.

Ahhoz, hogy megalapozd a bizalmat, meg kell ölelned valakit körülbelül 20 másodpercig. Természetesen csak a beleegyezése után. Mindez az oxitocin miatt történik, amely hormon akkor szabadul fel, amikor biztonságban érezzük magunkat (beleértve azt is, amikor a szeretteinkkel vagyunk), megnyugtat és ellazít. Tehát van még egy ok az ölelkezésre a hosszú téli esték során.

1. Gondolataink 80%-a negatív.

Egy nap átlagosan 12000 és 60000 közötti gondolat jut az eszünkbe. Az agyunk erősebb mint bármelyik számítógép. De nézzük meg, hogy mire költjük a gondolatainkat: a gondolataink 80%-a negatív. És a legtöbb negatív gondolat mindennap megismétlődik. Tehát minden buta gondolat, ami nap mind nap eszedbe jut, teljesen normális, mindenkivel ez történik.

Melyik tény lepett meg a legjobban?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét