A manipulátorok 11 típusa, akikkel a mindennapi életünk során találkozunk

0
5091

Mindannyian ki akarjunk elégíteni az igényeinket. De vannak olyan emberek, akik túl messzire mennek, manipulálnak másokat azért, hogy megkapják, amit akarnak. Gyakran az ilyen érzelmi ráhatás rejtett, és úgy tűnik, mint egy kedves gesztus. De ha megtanulod felismerni a fő manipulációs módszereket, soha nem leszel báb.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy hogyan viselkedj, ha egy manipulátor érvényesülni próbál.

11. A tehetetlen

Az ilyen emberek tehetetlennek tettetik magukat, hogy mások foglalkozzanak a kötelezettségeikkel. A legtöbb esetben a nők választják ezt a szerepet, és kihasználják az úgynevezett “gyengeségüket”. De egyre több férfi van, aki előnyben részesíti ezt a viselkedésformát. Az ilyen manipulátoroknak általában nincs gondjuk a szakmai előmenetellel a körülöttük lévő emberek miatt, akik segítenek nekik. Kérdezd meg magadtól, hogy készen állsz-e olyan emberekre időt és erőfeszítést pazarolni, akik kihasználnak.

10. Az ügyes szójátékos

Az rendben van, ha néha valaki félreérti a másik szavait vagy tetteit, de az ügyes manipulátorok szándékosan úgy mondanak dolgokat, hogy ne tartsd őket felelősnek a tetteikért. És amikor látják a reakciódat, úgy csavarják meg, hogy úgy tűnjön, mintha te lennél az, aki téved. Azt is állítják, hogy ők soha nem ígértek semmit. Az ilyen manipulátorokat mindig az ígéreteikhez kell tartanod.

9. Megvalósíthatatlan ígéretek

Emlékszel, hogy hányszor tettél elhamarkodott ígéretet nyomás alatt? A manipulátorok azonnali válaszra késztetnek, aztán belekényszerítenek valamibe. És szinte lehetetlen visszautasítani, ha egy barátról van szó. Legközelebb, ha valaki segítséget kér, ne ígérj elhamarkodottan. De ha már ígértél valamit, tartsd magad hozzá. Kétszer is gondold át, mielőtt plusz felelősséget vállalnál.

8. Szülői manipuláció

Néha nagyon nehéz megérteni, hogy a szüleink manipulálnak minket. De gyakran válnak manipulátorokká azért, hogy saját véleményüket ráerőszakolják a gyerekekre, irányítsák a cselekedeteiket, és beavatkozzanak a magánéletükbe. Ezért fontos tudni, hogy hogyan tudjuk megvédeni a nézeteinket, hogyan ne engedjük az embereknek, hogy irányítsák az életünket. Nehéz lehet, de nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a saját érdeklődésedről.

7. A partner szüleinek manipulációja

Talán ők a manipulátorok egyik leggyakoribb típusa. A szülők úgy gondolják, hogy ők mindent megtesznek, hogy boldoggá tegyék a gyermekeiket, és nem értik, hogy a zsörtölődésük gyakran boldog házasságok tönkretételével végződik. Sok édesanya próbálja ráerőszakolni a nézeteit a gyermekeire és elmagyarázni nekik, hogy milyennek kell lennie egy tökéletes partnernek. Hogy kizárj egy ilyen manipulátort, próbáld meg elmagyarázni neki, hogy a családodnak része a szerelmed és a gyerekeid. Legyél udvarias, de szigorú és határozott is.

6. A bűnös ártatlan

Sajnos vannak olyan emberek, akik semmibe veszik mások döntéseit, kijelentéseit vagy cselekedeteit, még akkor is, ha a barátaikról vagy a családjukról van szó. Túl gyorsan reagálnak, és rendszerint megbánják a viselkedésüket. Szintén van egy olyan szokásuk, hogy a körülöttük lévőket okolják még akár a saját hibáikért is. A manipulátorok megpróbálják mindezt rád helyezni, ezért bűnösnek érzed magad, ők pedig nem éreznek felelősséget a hibáikért. Ne félj rámutatni a viselkedésük valós okaira.

5. A megbocsátás ára

A vita minden férfi és nő közötti kapcsolat elkerülhetetlen része. Sajnos néha szinte lehetetlen helyrehozni a vita közben okozott kárt. Ezért a manipulátorok megpróbálják megvásárolni a partnerük megbocsátását. Bármely ajándék megvesztegetéssé válik, mert az a személy a hálával manipulál. Jobb, ha elutasítod az ajándékot, ha ki akarod mutatni, hogy szomorú vagy.

4. “Ez jobb a …”

A manipulátorok megpróbálnak megfosztani a választás jogától a szereteted és az erkölcsi kötelezettségeid felhasználásával azért, hogy irányítsák az életedet és a tetteidet. Ha így manipulálnak, használd ugyanezt a módszert. Ráadásul ajánlhatsz kompromisszumot, amely mindkettőtöknek megfelel.

3. A család az első

Ez az egyik leggyakoribb manipuláció típus a családokban. A manipulátor megpróbál meggyőzni, hogy a gyerek az egészséges kapcsolat fő eleme. Hangsúlyozza a családi kötelék fontosságát, manipulálja az érzéseidet, és helyettesíteni akarja a családi értékrendedet a sajátjukkal. El kell kerülnöd ezt a fajta csapdát, és folytatnod kell a racionális gondolkodást.

Gondold át, hogy készen állsz-e az ehhez hasonló változásokra vagy sem. Ha még időre van szükséged, tudasd a partnereddel. De ne dönts elhamarkodottan ilyen fontos kérdések esetén.

2. Túlzott fontosságérzet

Ha a főnököd egy manipulátor, könnyen kerülhetsz ilyen helyzetbe. Feladatokat és utasításokat ad, bizonyítja a jelentőségét, kritizál és hibát talál az alkalmazottakban. Nem tolerálja a kifogásokat és sokat kiabál. Hogy elkerüld a negatív szituációkat és megvédd az idegeidet, ne félj emlékeztetni őt, hogy a kérése nem kapcsolódik a te feladataidhoz. Ne félj kimondani: “Ez nem az én feladatom.”

1. A felnőtt gyerek

Néha valaki nem tudja elfogadni az életet olyannak amilyen, a szülei mindent megcsinálnak neki, gondoskodnak róla, mintha kisgyerek lenne. Az ilyen szülők minden adósságot kifizetnek, két munkahelyet próbálnak összeegyeztetni, míg a felnőtt gyerekük csak sodródik az árral és manipulálja a szüleit. Ez a szituáció káros a szülőknek és a gyerekeknek is. Ha úgy látod, hogy a gyereked manipulál, használd a szülői bölcsességed, és segíts neki alkalmazkodni a világhoz.

Találkoztál már a manipulátorok valamelyik típusával? Oszd meg a tapasztalataidat és a tanácsaidat egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét