6 meglepő dolog, ami történhet, ha rágod a körmöd

0

Gyakran rágjuk a körmeinket, mikor szorongunk, unatkozunk vagy csak nem tudunk mihez kezdeni a kezeinkkel. Tanulmányok szerint a világ népességének 30%-a hajlamos erre. Sajnos előfordulhat, hogy a körömrágás problémákat okoz. Ha rendszeresen csinálod, talán ideje felhagyni ezzel a rossz szokással.

1. Árthat a fogaknak.

A fogak ugyan keményebbek, mint a köröm, de a körömrágás tartós károsodást okozhat nemcsak a fogakban, de az ínyben is. A fog megrepedhet, akár le is törhet belőle egy darab. Nagyobb az esélye annak is, hogy a fogak kilazulnak és kipotyognak.

2. Rossz lesz tőle a lehelet.

A körmeinkről szinte lehetetlen az összes szennyeződést és kórokozót eltávolítani, még akkor is, ha gyakran mosol kezet. Ez azt jelenti, hogy a köröm alatt megbújó baktériumok a körömrágás során a szájba kerülnek, ahol elszaporodnak és ínybetegséget, valamint szájszagot okoznak.

3. Hasmenéshez vezethet.

A szájban élő baktériumok már így is elég rosszak, de a körömről a szánkba kerülő kórokozók egyenesen a belekbe jutnak. Olyan bélrendszeri fertőzéseket tudnak okozni, melyek hasmenéssel és hasi fájdalommal járnak.

4. Hajlamossá tesz a megfázásra.

Bármilyen olyan tevékenység, melynek során hozzáérünk az arcunkhoz, potenciálisan terjesztheti a betegségeket. Vannak, akik észre sem veszik, mikor a körmüket rágják, ám ők jobban ki vannak téve a mikrobáknak, például a megfázást okozó vírusoknak.

5. Szemölcsök lehetnek tőle az arcon.

A körömrágás mikroszkopikus sérüléseket okoz a bőrön, melyeken keresztül bejutnak a szemölcsöket okozó vírusok. Körömrágás közben az ujjakról és a körmökről kerülnek az arcra ezek a kórokozók. Ennek következtében szemölcsök alakulhatnak ki, főleg a száj környékén.

6. Krónikus fejfájást okozhat.

A körmüket rágó embereknél megnő a bruxizmus, vagyis a fogak akaratlan csikorgatásának kialakulásának esélye is. Ezzel pedig együtt jár az állkapocs fájdalom, a merev izomzat és a fájdalom az arc tájékán, valamint a krónikus fejfájás.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét