Madonna “önbizalmi válságon” megy keresztül, de továbbra is feszegeti a határokat az ageizmus elleni küzdelemben

0

64 évesen Madonna még mindig aktívan jelen van a zeneiparban, bizonyítva, hogy az életkor nem jelenthet akadályt egy nő számára. Annak ellenére, hogy a közelmúltban rengeteg kritikát kapott a kinézete miatt, valamint hogy állítólag önbizalmi válságon megy át, továbbra sem engedi magát félrelökni.

Egy forrás szerint Madonna jelenleg önbizalmi krízishelyzetet él át.

Madonna és 23 éves szeretője, Andrew Darnell nemrég szakítottak. “Ez csak egy szokványos dolog volt Darnellel, Madonnának nincs összetörve a szíve. Csak épp rosszkor jött a dolog – mondta egy neve elhallgatását kérő forrás. – Egyfajta krízist él át a magabiztosságával kapcsolatban, és ez nem segített rajta.”

Minden nehézség ellenére a pop királynője továbbra is arra koncentrál, hogy folyamatosan meg tudjon újulni, és éppen a 40 éves karrierjét ünneplő turnén dolgozik. “Belevetette magát a turnéba, eltökélt szándéka, hogy az egész zseniális legyen, és visszahozza őt a rivaldafénybe” – mondta a forrás.

“Sosem fognak tudni megtörni engem.”

Sok mindenen ment már át, legutóbb pedig a Grammy-díj-átadó után kapott kritikákkal kellett szembenéznie. Ő azonban a tőle megszokott módon reagált erre, dacos üzenetet küldött a támadóinak.

“A világot az erőm és a kitartásom, az intelligenciám és a túlélési akaratom fenyegeti. De sosem fognak tudni megtörni engem. Ez az egész egy próbatétel” – írta egy tweetben.

Amikor a 65. Grammy-díj-átadón felkavaró beszédet mondott arról, hogy szembemegy az árral, és hogy az ellentmondásosság azt mutatja, hogy a művész letett valamit az asztalra, az internetes trollok figyelmét inkább a kinézete kötötte le. Hozzájuk szólt az egyik Instagram-bejegyzésében.

“Ahelyett, hogy arra figyeltek volna, amit a beszédemben mondtam, hogy adjunk hálát az olyan művészek rettenthetetlenségéért, mint Sam és Kim, sokan inkább a közeli fotóimról beszéltek.” Madonna a fotósokat is okolta a képekért, mert szerinte minden fotósnak hatalmában áll eltorzítani bárki arcát.

Érdekes módon már 34 évesen megjósolta a könyörtelen ageizmust, amivel szembe kell néznie.

A 30-as évei elején járt, mikor egy interjúban arról beszélt, hogy olyan társadalomban élünk, ami nem engedi meg, hogy az emberek egy bizonyos kor után is kalandvágyók legyenek.

“Az emberek azt mondják: ‘Jaj, ez nagyon szánalmas. Remélem, nem fogja ezt csinálni 10 év múlva is.’ De kit érdekel? Mi van, ha én ilyen vagyok? Talán van erre valamilyen szabály? – nyilatkozta a jóval fiatalabb, de ugyanannyira heves Madonna. – Az élet hosszú. Az emberek 100 évig is élnek, szóval én nem foglalkozom ezzel.”

Évekkel később ugyanúgy folytatja harcát az öregedéssel kapcsolatos diszkriminációval szemben, és továbbra sem kér bocsánatot azért, hogy hű önmagához.

Madonna elmondta, nem kér bocsánatot a kreatív döntéseiért, sem a kinézetéért. “A média a karrierem kezdete óta degradál engem.” Az öregedést és a nőgyűlöletet hibáztatja a kritikákért, amiket kap.

A sztár szeretne kitaposni egy jobb jövő felé vezető utat a nők számára. “Örülök, hogy rám hárult az úttörő munka, hogy az utánam jövő összes nőnek könnyebb dolga legyen az elkövetkező években.”

Megesküdött, hogy továbbra sem foglalkozik a társadalmi nyomással, sem a sztereotípiákkal.

A lázadó énjéhez hűen nem hajlandó a feledés homályába veszni: “Már várom az előttem álló, lázadó éveket. A határok feszegetését, a patriarchátussal szembeni kiállást, és legfőképp azt, hogy élvezzem az életemet.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét