Túlélési tippek, melyek megmenthetik az életed, amikor már minden elveszettnek tűnik

0
6032

A különböző kütyük nélkül tehetetlenek vagyunk. Pánikolni kezdünk, ha a telefonunk lemerül vagy ha nincs internet. Ha teljesen magunkra maradunk egy veszélyes szituációban, mikor minden másodperc számít, akkor nélkülözhetetlen a gyors reagálás.

A következőkben olyan trükköket ismerhetsz meg, melyekkel a legnehezebb helyzetekből is megmenekülhetsz.

1. Hogyan rakj tüzet helyesen.

Ha a vadonban ragadtál, az első, amit meg kell tenned, az a tűzgyújtás. De nem mindenki tudja, hogy ezt hogyan is kell helyesen csinálni, a legtöbben csak az értékes idejüket pazarolják a próbálkozással. A tűzrakás 3 részből áll:

 • A gyújtós száraz, apró, ceruzavastagságú gallyakból áll, melyek kézfej hosszúságúak. A tűzhöz annyi gyújtósra van szükség, amennyit a két kezeddel fel tudsz markolni.
 • Az aprófa ujjnyi vastag és alkar hosszúságú ágakat jelent. Annyira lesz szükség, amennyit az alkarjaiddal össze tudsz fogni.
 • A tűzifa az, ami sokáig ég. 3 darab, csukló vastagságú vagy vastagabb ág elég lesz, ezeket törd karnyi hosszúságúra.

A gyújtóst sátor formában helyezd el és gyújtsd meg. Erre ugyanilyen formában tedd rá az aprófát, majd a tűzifát. Az így rakott tűz sokáig fog égni, a parázson pedig megsütheted az ételt.

2. Készíts saját kezűleg szerszámot.

Ha nincs semmilyen eszközöd ahhoz, hogy menedéket építsd magadnak, készíthetsz szerszámot a saját kezeddel is. A kalapácshoz keress egy közepes méretű, friss faágat. Az egyik felét hasítsd be, majd a résbe tégy egy lapos, de erős követ. Egy kötéllel, vesszővel vagy más, erre alkalmas eszközzel rögzítsd a követ az ághoz.

 • A kő egyik fele lehet lapos a kunyhó építéséhez, a másik pedig hegyes, amivel ágakat tudsz vágni vagy meg tudod védeni magad.

3. Automata horgászbot.

Az ilyen helyzetekben általában a hal a legkönnyebben hozzáférhető zsákmány, de először ezt is ki kell fogni. Egy saját készítésű automata horgászbot nagyszerű segítség lesz ebben.

Így készítsd el: Keress egy kicsi, fiatal fát a vízhez közel. Készíts egy csapdát két faágból, az egyiket szúrd a földbe, a másikat akaszd bele és kösd a közeli fára, hogy lefelé lógjon. Köss egy kötelet horoggal és rajta csalival annak a fának a végére, amelyiket nem szúrtad le a földbe. Mikor a hal horogra akad, a csapda megfeszül, és kirántja a halat a partra.

4. Hogyan szerezz horgászcsalit.

A horgászathoz szükséged lesz csalira is. A következő trükköt a horgászok ősidők óta alkalmazzák.

Keress nedves talajt és két kisebb, rothadt, letört faágat. Az egyiket szúrd le a földbe, a másikkal pedig kezdd el “fűrészelni”. 2-3 perc múlva a kukacok kimásznak a földből, és csaliként használhatod őket.

 • A kukacok azért másznak majd elő, mert azt hiszik, a zaj egy vakondtól származik. Ezért bújnak elő akkor is, mikor esik az eső, mert az esőcseppek ugyanilyen vibrálást keltenek.

5. Készíts lándzsát.

Ha nem tudsz horgászbotot építeni,hogy halat fogj, egy lándzsával is sikerülhet. Keress egy kissé nedves, hosszú és erős botot. Az egyik végét vágd 4-felé. Egy késsel vagy kővel élesítsd meg ezt a 4 tüskét és egy kötél segítségével rögzítsd őket. Sekély vízben így könnyebben foghatsz halat.

6. Hogyan tisztítsd meg a halat.

Ha sikerült kifognod a halat, meg is kell tisztítanod kívül-belül. Ez egyszerű:

 • Mosd meg a halat, és vág le az uszonyait. Szúrd bele a kést a végbélnyílásnál, és vágd fel a halat a fejéig. Ne szúrd túl mélyre a kést, hogy a belső szerveket ne szúrd át.
 • Vágd végig az felső állkapcsáig. Tartsd az állkapcsát, fogd meg a mellső uszonyait és húzd őket hátrafelé. Most már csak a belsőségeket kell eltávolítanod, valamint levágni a fejét és a farkát.

7. Azonosítsd be az állatokat a lábnyomuk alapján.

Nagyon hasznos, ha lábnyomok alapján be tudod azonosítani az állatokat, hiszen képbe kerülsz, hogy mit ejthetsz el zsákmánynak, és mi az, amivel szemben védened kell magad. A legtisztábban a nedves földön hagyott lábnyomokat lehet látni.

8. Megfelelő fajta tüzet rakj.

A tüzet nagyon nehéz megőrizni, ha nem megfelelő módon helyezed el a tűzifát. Többféle tűz létezik a tűzifa elhelyezése alapján.

 • Svéd tűz: Akár 5 órán át is éghet, ideális sütéshez-főzéshez, de kevés fényt ad.
 • Gúla alakú tűz: A leggyorsabban rakható tűz, sok meleget ad és fényt, de szeles időben nem ideális.
 • Csillag alakú tűz: Alkalmas ételkészítésre, sokáig izzik, de ha rosszul kezded összerakni, nehezen gyullad be.
 • Félnyereg tűz: Ebben az esetben egy vastag darab fa támasztja meg a többi tűzifát. Az ilyen típusú tűz ideális rossz időjárási viszonyok között, mert nem esik szét. Hátránya, hogy nem ég intenzíven.
 • Máglya tűz: A tűzifákat rácsszerűen rakd egymásra. Tökéletes a főzéshez, de nagyon száraz és vastag ágak kellenek hozzá.
 • Hasábkunyhó tűz: Stabilan ég, és nem igényel odafigyelést. De ahhoz, hogy az ágakat megfelelően helyezd el, kell némi ügyesség, hogy a tűz ne aludjon el.

9. Földalatti (Dakota) tűzhely.

Ez egy gödörben rakott tűz, amihez kevés tűzifa kell, maximális hőt biztosít, és független az időjárási körülményektől.

Áss egy fél méter mély, 15-35 cm átmérőjű gödröt. Tedd bele a tűzifát. Áss egy másik gödröt ferdén, amin keresztül a tűz oxigénhez jut. Ezt a fajta tüzet fa közelében érdemes rakni, hogy szétoszlassa a füstöt. A tűz eloltásához elég, ha letakarod az izzó parazsat.

10. Használd a jelzéseket.

A vadonban könnyű eltévedni. Viszont nagy segítség lehet, ha ismered a leggyakoribb jelzéseket. Így megtalálhatod az irányt vagy figyelmeztethetsz másokat a veszélyre.

10. Hogyan készíts menedéket éjszakára.

Ha nincs más választásod, és muszáj az erdőben éjszakáznod, sátor híján magad is építhetsz szállást.

 • Készíts vázat egy nagy faágból és 2 kisebb, Y-alakúból. Akkora legyen, hogy beférj. A talajt takard be száraz falevelekkel, fűvel vagy apró gallyakkal. Ez fog melegen tartani.
 • Erős ágakból készítsd el a sátor oldalát, majd fedd be több rétegben kisebb ágakkal. Végül száraz levelekkel is borítsd be. Ha bementél, zárd el a bejáratot. Ebben a kuckóban nem fogsz megfagyni éjszaka.

11. Hogyan varrd össze a sebet.

Ha mély a sérülés, szükséged lesz megfelelő cérnára és egy kampós végű tűre. Sokféle öltés létezik a különböző sérülésekhez. Ha ezek közül legalább egyet ismersz, már segíthetsz valakin.

12. Hogyan tedd helyre a kificamodott kart.

A ficam az egyik leggyakoribb sérülés. Ha nem tudod visszatenni időben a végtagot a megfelelő pozícióba, izomgörcsök léphetnek fel.

Ha más emberen végzed: Fektesd az illetőt a földre, és az egyik lábadat (cipő nélkül) tedd a hónaljához. Szorosan fogd meg a csuklóját, és a testével párhuzamosan kezdd el húzni, míg egy kattanást nem hallasz. Ne csináld túl hirtelen, ahogyan sokszor a filmekben látod, mert kárt tehetsz az izmokban, idegekben, szalagokban.

Ha magadon végzed: Feküdj fel valamire, ami magasabban van a talajnál. Köss a karodra valami nehezéket, a súlya körülbelül 4,5-9 kilogramm legyen. Miután már 15-20 perce fekszel így, a vállad vissza fog térni a megfelelő pozícióba. A helyre tett végtagot legalább 5 órán át mozdulatlanul kell tartani.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét