“Több mint 3500 dollárt fizettem, hogy részt vegyek a legjobb barátom esküvőjén, aztán dühös lett rám, amikor mondtam neki, hogy nincs több pénzem.”

0

Egy tanú egyik legnagyobb félelme az esküvővel kapcsolatban az, hogy esetleg nem engedheti meg magának a különböző kiadásokat. Természetesen nem fair, ha mindenért ő fizet, de a hozzájárulás egy jó mód a menyasszony és a vőlegény segítésére a nagy napot illetően. A legtöbbször azonban a menyasszony és a tanú végül összevitatkozik az előkészületek során.

Katie levelére érkezett tanácsokkal szeretnénk segíteni a hasonló helyzetben lévőknek.

A levél így szólt.

A legjobb barátom megkért, hogy legyek a tanúja, és én örömmel elfogadtam. Félretettem 3500 dollárt, de reméltem, hogy ekkora összegre nem lesz szükség.

Sokat költöttem erre az esküvőre, és szerettem volna nyilvánvalóvá tenni, hogy a vörös zónában vagyok. Nem érdekelte.

Ezekért fizettem: ruhák az esküvőre, cipő, ékszer, kiegészítők, étel és dekoráció a lánybúcsúra stb. Az esküvőn való részvétellel kapcsolatban további kiadások is merültek fel, mégpedig fodrászra és sminkesre, ami 200 dollár óránként, mert ő választotta a sminkest. Jóval a tervezett felett jártam.

Találtunk ruhát, ami a menyasszonynak és a többi koszorúslánynak is tetszett, de az ára elszomorított. Egy átlagos koszorúslányruha 100-250 dollárba kerül, de ez 450 dollár volt. 6 koszorúslány volt, ami 2700 dollárt jelentett, és ez egy óriási NEM volt részemről.

Már így is sokat költöttem a saját pénzemből, tehát higgadtan elmondtam neki, hogy néhány dologért fizetnie kell. Mondtam neki, hogy az anyukám meg tudja csinálni sokkal kevesebb pénzből. Ez nem volt elég jó.

Mondtam neki, hogy már így is 1000 dollárral túlléptem a keretemet, tehát semmi másért nem fogok fizetni. Azt mondta, nem értem meg az ő kifinomult stílusát, és hogy próbálok mindent irányítani, és abba kell hagynom azt, hogy próbálom “lenyomni az én olcsó stílusomat a torkán”.

Azzal vetett véget a beszélgetésnek, hogy nem leszek a tanúja, ha nem fogadom el a feltételeit.

Rengeteg üzenetet kaptam különböző emberektől, amiben engem átkoznak. Mindenki mérges rám. Senki nem áll mellettem.

Katie

A következő tanácsok merültek fel.

 • Tudjuk, hogy nehéz, de próbálj meg nyugodt és összeszedett maradni. Az esküvő napja és az azt megelőző napok elég stresszesek. Ne okold, hogy egy kicsit ki van bukva.
  Légy te az okosabb, és magyarázd el az indokokat nyugodtan és érthetően. Próbáld megérteni őt, és magadat is értesd meg a helyzetet és az eldurvult tényállást illetően.
 • Ezen túlhaladva próbáljatok konszenzusra jutni. Teljesen normális – vagy inkább elvárt – hogy a koszorúslányok és a tanú beszáll anyagilag bizonyos dolgokba, például a lánybúcsú költségeibe, ételbe, dekorációba.
  Azonban nem mondhatnánk, hogy mindenért neked kell fizetni. Elvégre nem a te esküvődről van szó. Mondhatod neki, hogy egy-egy helyen tudsz fizetni, de anyagiak terén nem korlátlanok a lehetőségeid, szóval csak az ár felét engedheted meg magadnak.
 • Ha igazán a legjobb barátod, meg fog érteni. A legjobb barátok boldoggá tesznek, és még arról is vannak tanulmányok, hogy egészségesebbé is. Tehát ha tényleg olyan közel áll hozzád, akkor semmi szükség arra, hogy vitázzatok a pénzen vagy azon, hogy miért ki fizet. Így is eleget tettél, még azt is felajánlottad, hogy édesanyád olcsóbban megcsinálja a ruhákat, szóval egyértelműen jó barát vagy.

 • Talán az, hogy te legyél a tanú, nem neked való. Nyilvánvalóan vannak elvárásai az irányodba, amik elég sokba kerülnek. Miért nem kéred meg, hogy válasszon mást a tanújának? Ez nem azt jelentené, hogy nem vagytok legjobb barátok, hanem egyszerűen azt, hogy nem engedheted meg magadnak ebben a pillanatban, hogy kifizess mindent, amit szeretne. Talán valaki más megteheti.
  Mi lenne, ha koszorúslány lennél? Akkor is fizetnél itt-ott, de teljesen más, mint tanúnak lenni.
 • Nem kellene, hogy bárkivel így beszéljen, szóval ezt tudasd vele. Az, hogy stresszes időszakot él át az előkészületek miatt, teljesen érthető, de okkal választott téged tanúnak, te vagy a legjobb barátja. Mondd el neki, hogy az, ahogy beszélt veled, nem elfogadható számodra. Sosem tudhatod, lehet, hogy bocsánatot kér, és elmeséli, hogy milyen nehéz ez az egész.
 • Legvégül pedig: hallgass a szívedre. Mit súg? Még mindig menni szeretnél és közös nevezőre szeretnél jutni vele? Ha így van, akkor tedd meg a szükséges lépéseket, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.

Te már átéltél hasonló szituációt vagy szemtanúja voltál hasonlónak? Írd le a véleményedet egy kommentben, másnak segíthet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét