Teszteld, hogy rendelkezel-e szuperképességgel az arcok felismerését illetően

0

Ha a bűnügyek megoldásáról van szó, a biztonsági kamerák lehet, hogy nem elegendők a sikerhez. Szuperképességre is szükség van ahhoz, hogy valaki azonnal felismerje az arcokat a rossz minőségű felvételeken. Tudj meg többet erről a nagyszerű adottságról, és ellenőrizd, hogy te rendelkezel-e vele.

A tudósok még mindig nem tudnak részletes magyarázatot adni arra vonatkozóan, hogy hogyan működik az arcfelismerés, és miért van az, hogy vannak, akiknek könnyen megy, másoknak pedig nem.

Ha tapasztaltad már, hogy mindenféle nehézség nélkül kiszúrod az embereket a tömegben vagy simán megismersz valakit, aki alig ismer meg téged, az azt jelenti, hogy te is az ún. super-recognizerek, a szuperfelismerők, azaz a rendkívül jó felismerő képességgel rendelkező emberek közé tartozol.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az agyunk azon része, ami az arcokat ismeri fel, a színek feldolgozásáért és megkülönböztetéséért is felelős. Az agy ezen részének rendellenességei összefüggésbe hozhatók az arcok felismerésének képtelenségével, és azzal, hogy miért keverjük össze őket.

A pszichológusok érdeklődését nagyon felkeltették az ilyen emberek képességei, mert az arcok több társadalmi támpontot biztosítanak, mint kizárólag az identitás, és kapcsolatban állnak azzal, hogy az ember hogyan látja és fogja fel a világot.

Kutatók állítják, hogy amikor nem az arcok, hanem tárgyak, például virágok vagy székek azonosításáról van szó, akkor a super-recognizerek ugyanolyan eredményeket produkálnak, mint az átlagos emberek. Ez a megfigyelés azt sugallja, hogy az arcfelismerés teljesen máshogy működik.

Tanulmányok azt is mutatják, hogy mindannyian ugyanúgy értelmezzük az arcokat: holisztikus egységként, nem az egyéni jellemvonások összességeként.

Látogass el a Greenwichi Egyetem honlapjára, hogy megtudd, hogy szuperfelismerő vagy-e. Végezd el a tesztet, és meg fogod látni, hogy rendelkezel-e ezzel a fantasztikus képességgel.

A teszt nagyon egyszerű. Csak nézz egy képet néhány másodpercig, aztán azonosítsd az arcot, amit láttál.

Ha a 14-ből több mint 10 pontot szereztél, szuperfelismerő vagy.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét