“Szoptatom a húgom kisbabáját, amikor csak tudom, és nem érdekel, hogy mások szerint ez fura.”

0

A szoptatás fontos és természetes módja a táplálásnak és az anya és gyermeke közti kötődés kialakításának. Míg a múltban teljesen elfogadott volt, hogy egy nő más gyermekét is szoptatja, addig ez az utóbbi időben heves vitákat kiváltó téma. Ez történt Emily Boazmannel is, a háromgyermekes anyukával, aki dicséretet és kritikát egyaránt kapott azért, mert szoptatta az unokahúgát, ezzel pedig megadta a testvérének azt a segítséget, amire szüksége volt.

Az ellentmondásos videó.

Emily Boazman TikTokon osztotta meg videóit, melyekben látható, hogy húga, Katelyn újszülött kislányát szoptatja, miközben Katelyn egy kis szünetet tart. Ez a családi támogatás és szolidaritás sokak figyelmét felkeltette. Több száz nő fejezte ki csodálatát Emily nagylelkűsége és együttérzése miatt. Sokan osztották meg saját tapasztalatukat a rokonok kisbabájának szoptatásáról, hangsúlyozva a gyereknevelés közösségi aspektusát.

Özönlöttek a kritikák.

Emily gesztusát nem mindenki illette dicsérő szavakkal. A kritikák a helyzet kellemetlen oldalát emelték ki, és furának nevezték a dolgot, egyesek a határok és a féltékenység miatt aggódtak. Eleinte mindkettőjük férjét sokkolta a szituáció. Emily szerint ez annak tudható be, hogy másként nőttek fel, mint ő és a testvére, feltehetően sosem tapasztaltak ilyesfajta közelséget.

Egyesek a szoptatással kapcsolatos társadalmi hozzáállás sokféleségét, az egyéni normákat és a kulturális háttér összetettségét emelték ki.

Végül úgy érezte, meg kell védenie magát.

Egy interjúban Emily elmondta, továbbra is kitart amellett, hogy megszüntesse a más gyermekének szoptatása miatti stigmákat. Hangsúlyozta, hogy régen a szoptatós dajka teljesen természetes dolog volt, és hogy a modern időkben újra kellene éleszteni ezt a hagyományt. Emily számára a szoptatás szép szimbóluma annak az ősi bölcsességnek, hogy “egy gyermek felneveléséhez egy egész falu kell”, kiemelve ebben a családi és közösségi összefogás erejét.

Katelyn egyetértett testvére, Emily szavaival, és elmondta, nagyon hálás azért, hogy Emily szoptatja az ő gyermekét. Mindketten háztartásbeli anyukák és nagyon közel állnak egymáshoz, ezért Katelyn számára Emily bevonása a szoptatásba nemcsak teljesen természetes, de nagyon megnyugtató is volt. A szülés utáni kimerültséggel kapcsolatban Katelyn elmondta, hogy hihetetlenül megkönnyebbült attól a támogatástól, amit testvére nyújtott neki. Szerinte az, hogy egy megbízható családtag segít táplálni és gondozni a gyermekét, nemcsak sok terhet vesz le a válláról, de erősíti is a köztük lévő kapcsolatot.

Ezért szoptatja az unokahúgát.

Emily döntését nem csupán a családi támogatás ösztönözte, hanem a szükség is. Katelynnek egészségügyi problémák miatt nehezen ment a szoptatás. C. difficile fertőzése volt, ami miatt nem termelődött teje. Emily fia, Keen ekkor 18 hónapos volt, így az anya önzetlenül felajánlotta, hogy gondoskodik testvére kisbabájáról. Zökkenőmentesen kezdte szoptatni unokahúgát, és gondoskodott az ellátásáról, míg testvére kórházban volt.

Emilynek az unokahúga szoptatása körüli vita tágabb kérdéseket vet fel az anyatejhez való hozzáférés biztosításával kapcsolatban. Döntése a modern anyaság összetettségét jelképezi, amivel lehet, hogy ellentmond a mai normáknak, ám rávilágít a szoros családi kötelékek fontosságára, és a hajlandóságra, hogy mások érdekében tegyen valamit. A társadalom folyamatos fejlődésével elengedhetetlen, hogy empátiával és megértéssel viszonyuljunk a családi élet sokféleségéhez.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét