“Szívszorító”: A lány, aki allergiás a vízre

0

Az emberek többnyire bizonyos élelmiszerekkel, a bőrrel és a légzőrendszerrel kapcsolatban szenvednek allergiáktól. De vannak olyan ritka típusú allergiák, mint a napra, az izzadságra, a hideg időre vagy a vízre való allergia. Ez utóbbi nagyjából 250 embert érint a világon.

Tessa kamaszkorától kezdve szenved a vízallergiától.

A Fresnoban élő, 25 éves nőnél kifejlődött az aquagenic urticaria nevű állapot, ami allergiássá teszi a vízre. Ez a szokatlan állapot a bőrön gyulladások és csalánkiütések megjelenéséhez vezet, amiket még a könnyek és az izzadás is előidézhetnek. Tessa Hansen-Smith 8 éves kora óta küzd ezzel a problémával. “Kijöttem a zuhany alól, és hatalmas kiütések voltak a bőrömön, és a fejbőröm is megsínylette a zuhanyzást.”

“Az első, amit tettünk, hogy a sampont, a hajbalzsamot és a szappant is elhagytuk” – mesélte.

Az állapota miatt a nő égő érzést tapasztal a torkában és a testében, mikor vizet iszik. Egyedi megközelítést alkalmaz ennek a problémának az orvoslására. Tejet iszik, mert a tejben lévő zsírok, fehérjék és cukrok hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízmolekulák megkerüljék az immunrendszerét, ezáltal enyhül a diszkomfortérzet.

Ez egy ritka állapot, amiről még nem sokat tudunk.

Az aquagenic urticaria ritka állapot, melynél a vízzel való érintkezés után hamar megjelennek a bőrön a csalánkiütések, függetlenül a víz hőmérsékletétől. Érdekes módon elsősorban a nőket érinti, bár kiváltó okai egyelőre ismeretlenek.

Dr. Karen Hansen-Smith, Tessa édesanyja, aki családorvos, volt az első, aki felfedezte lánya vízallergiáját, miután éveken át konzultáltak specialistákkal. Elmondta, hogy anyaként nagyon bánja, hogy nem jött rá előbb, mi váltja ki Tessánál az allergiát: “Anyaként kissé bűntudatom van, hogy nem vettem észre, hogy amint kijön a zuhany alól, csalánkiütései lesznek, és nem jöttem rá előbb, hogy a víz okozza a problémát.”

“Szívszorító. A lányom nem azt az életet éli, amit szeretne” – tette hozzá. Tessának van egy nővére is, ő nem allergiás a vízre.

A zuhanyzás számára kicsit sem kellemes érzés.

Miközben Tessa kerüli azokat a tevékenységeket, melyek izzadást okoznak, és lépéseket tesz afelé, hogy minimalizálja a testszagot, például borotválással és dezodorokkal, néha mégis muszáj zuhanyoznia. “Nem csinálok olyan dolgokat, amiktől piszkos leszek, mert nem tudok zuhanyozni.”

“Több mint 5 percig állva a zuhany alatt megpróbálok nem elájulni, miközben hiperventillálok. Ez nem relaxálás vagy énidő, mint másoknak” – magyarázta.

Mivel az aquagenic urticaria extrém ritka, a világon összesen kb. 250 embert érint, Tessa gyakran szembesül mások szkepticizmusával. Egyesek még tesztelni is megpróbálják az allergiáját, ez pedig elég frusztráló számára.

Víz helyett Tessa tejet iszik.

Tessa, aki Instagramon a “Living Waterless”, azaz a “Víz nélkül élni” nevet használja, gyakran megosztja tapasztalatait a követőivel.

Egy 2019-es posztjában elmagyarázta a követőinek, hogy az immunrendszere nem érzékeli az összes vízmolekulát, ezért valamennyi vízbevitelt képes elviselni, elsősorban tej formájában. Elmondta, hogy a víztől hogyan alakul ki az égő érzés a torkában és a testében, de azáltal, hogy az étrendjéből fehérjékhez, zsírokhoz, cukrokhoz jut hozzá, jobban tudja kezelni és enyhíteni az állapotával kapcsolatos allergiás reakciókat.

Instagramon azt is leírta: “Nem leszek egészségesebb, mert ez az állapot csak romlik.” Tessa a jövőjén gondolkodik, és nővér szeretne lenni. “Bízom benne, hogy újra visszaülhetek az iskolapadba és újra lehet munkám – mondta. – Remélem, hogy újra normális lesz az életem.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét