Szélhámosok 12 trükkje, amit jobb, ha ismersz, hogy elkerüld a bajt

0

Ha a csalók és szélhámosok között osztogatnának legjobb színésznek járó díjakat, biztos, hogy mindegyiknek lenne már jó pár belőle. Néha még a leghétköznapibb helyzeteket is olyan jól megtervezik, hogy sejtésünk sincs róla, hogy éppen átverés áldozatai vagyunk.

Ismerd meg a szélhámosok legújabb trükkjeit, melyeket a nagyvárosokban vetnek be, és azt is megtudhatod, hogyan védheted meg magad velük szemben.

12. Ruhák a szélvédőn

Légy óvatos, ha idegen tárgyat veszel észre az autód szélvédőjén. A szélhámosok sokszor használják ezt a módszert, hogy eltereljék a figyelmet, és utána megtámadhassanak vagy ellophassák a táskádat, miközben a holmikat szedegeted le az autódról. A rablók ezt a trükköt általában éjszaka vetik be a szupermarketek parkolóiban.

 • Mit tegyél? Ne kezdd el leszedni a tárgyakat az autódról. Szállj be a kocsiba, és ha lehetséges, próbálj biztonságos helyre autózni, vagy zárd magadra az ajtót, és hívd a rendőrséget vagy kérj segítséget egy barátodtól.

11. Elejtett pénz

Egy fiú jön veled szembe az utcán és azt mondja, elejtetted a pénzed. Összezavarodsz és nem is emlékszel rá, hogy hova tetted a pénzed, ezért egyszerűen köszönetet mondasz a fiúnak, és tovább sétálsz. Hirtelen megjelennek a szülei, akik azt állítják, hogy elloptad a fiú pénzét, amit ő fel akart váltatni veled. Kérik vissza a pénzt és még némi kompenzációt az erkölcsi kárért.

 • Mit tegyél? Gondolj arra, hogy igen kicsi az esély rá, hogy ha elejted a pénzed, azért valaki fog szólni, és nem ő maga veszi fel. Ha ebbe a helyzetbe kerülsz, először ellenőrizd, hogy megvan-e a pénzed. Sose vegyél fel olyan holmit (pénzt vagy pénztárcát), ami nem a tied. Ebben a szituációban a legjobb, amit tehetsz, hogy olyan nyilvános helyre mész, ahol van utcai kamera, és hívod a rendőrséget.

10. Hibás termék

Képzeld el, hogy épp most vettél egy tévét, és úton vagy vele az autód felé. Egy biztonsági őr megállít a kijárat közelében, hogy ellenőrizze a terméket és a számlát. Hirtelen egy eladó is megjelenik és azt mondja, tévedésből egy hibás tévét adtak el neked. Megkér, hogy menj el vele a raktárba, és kapsz egy új tévét, miközben a biztonsági őr majd vigyáz a hibásra, amit vettél. Te követed az eladót, aki hirtelen eltűnik, ahogyan a biztonsági őr is a tévéddel.

 • Mit tegyél? Ellenőrizd a terméket, mielőtt kiviszed az áruházból, idegent pedig sose hagyj együtt a most vásárolt holmival. A legjobb, ha valakit magaddal viszel, mikor valami drága dolgot vásárolsz.

9. Sorsjegy nyeremény

Egy üzletben ingyenes sorsjegyet ajánlanak. Lekaparod, és látod, hogy nyertél. Hogy átvehesd a nyereményed, fel kell hívnod egy számot. Felhívod, várakoztatnak a vonalban néhány percig, elkérik a személyes adataidat, majd az operátor azt mondja, visszahívnak, amint rendelkezésre áll a nyereményed. De sosem kapod meg a nyereményt, sem azt a pénzt, amit az emelt díjas hívásra kifizettél.

 • Mit tegyél? Ne fogadj el ingyen sorsjegyet. Ha mégis elfogadod, és nyersz is rajta, a szelvényen álló információkat ellenőrizd interneten, mielőtt telefonálnál.

8. Éhes ATM

Köztudott, hogy a szélhámosok speciális eszközökkel olvassák le a kártyaszámot, és lopják el a pénzünket. A legújabb módszerük, hogy ragasztószalagot tesznek a nyílásba, ahova a kártyát helyezzük, a kártya pedig odaragad. Azt hiszed, az automata romlott el, és nem adja ki a kártyádat. Elsétálsz, és közben hívod az automatán található számot.

 • Mit tegyél? A legbiztonságosabb, ha a bankban veszel le pénzt. Ha nincs más választásod, mint az automata, előtte ellenőrizd rajta a nyílást és a billentyűzetet is. Ha az ATM elvette a kártyádat, ne hagyd el a helyszínt, hívd a forródrótot, és tiltasd le azonnal a kártyádat akár telefonos alkalmazáson keresztül, ha lehetséges.

7. Elektronikus zsebtolvajlás

A modern technológia lehetővé teszi, hogy a bankkártya vagy a telefon segítségével egyetlen érintéssel fizessünk. A csalóknak vannak olyan speciális eszközeik, melyekkel le tudják olvasni az információkat az elektronikus fizetési eszközökről. Elég, ha hozzáérintik a saját eszközüket a telefonhoz vagy a bankkártyához, és máris beléptek az e-pénztárcánkba.

 • Mit tegyél? Vegyél olyan pénztárcát, ami véd az ilyen csalások ellen. Beállíthatsz a telefonodon egy napi limitet is, így nem tudják levenni a teljes összeget róla egyetlen szempillantás alatt.

6. Ingyenes parfümminta

Jössz kifelé a bevásárlóközpontból, mikor egy csinos lány odalép hozzád, és megkérdezi, hogy szeretnél-e kipróbálni egy parfümöt. Ráfúj belőle a csuklódra, neked tetszik az illat, ezért felajánlja, hogy fúj belőle a nyakadra is, de “véletlenül” a szemedbe fújja a parfümöt. Miközben te a látásodért küzdesz, egy férfi odarohan, és ellopja a táskádat.

 • Mit tegyél? Ne feledd, hogy az igazi kereskedők nem az üzleteken kívül dolgoznak. Próbáld kikerülni az ilyen árusokat az utcán, még akkor is, ha érdekelne a portékájuk.

5. Slusszkulcsok

Egy utcai kávézóban ülsz, egy férfi megközelít a jobb oldaladról, majd hirtelen leejti a slusszkulcsát. Lehajolsz, hogy felvedd, miközben a társa elveszi a táskádat a bal oldalról.

 • Mit tegyél? Olyan asztalhoz ülj, ami nincs túl közel a járdához, hanem a fal mellett van. A táskádat tartsd becipzárazva, ha van vállpántja, akaszd rá az asztal vagy a szék egyik lábára. Soha ne vedd fel másvalaki pénzét, kulcsát, pénztárcáját. Csak tégy egy mozdulatot az illető felé, amivel jelzed neki, hogy elejtett valamit.

4. Ingyen wifi

Légy óvatos, ha nyilvános helyen ingyen wifire csatlakozol. A csalók létrehoznak ilyen ingyenes hálózatokat egy üzlet vagy hotel nevével, amire mindenki elsőként próbál meg csatlakozni. Néha személyes adatokat vagy jelszavakat kérnek ehhez.

 • Mit tegyél? Ha nyilvános helyen vagy, kérdezd meg az információn vagy a vevőszolgálaton, hogy van-e ingyenes wifi. Ha mindenképpen szükséged van internetre, ülj be inkább egy internetkávézóba, ahol megbízható hálózatot használhatsz.

3. Kedvező ajánlat

Kaptál már olyan hívást, amikor telemarketingesek vagy különböző vállalatok munkatársai kedvezményes ajánlatokkal kerestek meg? Például egy bank, amiről korábban sosem hallottál, rendkívül kedvező lehetőséggel állt elő. Alacsony kamatot kínál, és még a bankba sem kell befáradnod, az ügyintéző majd kijön házhoz, és rögtön megköthetitek az üzletet. De először egy bizonyos összeget ki kell fizetned. Miután ezt megteszed, a bank hirtelen semmivé válik.

 • Mit tegyél? Ha kölcsönt veszel fel, azt nagy, neves banknál tedd, a szerződést pedig alaposan olvasd át. Azt se feledd, hogy egy igazi bank sosem kér előleget semmire.

2. Álommunka

Sokan keresik az álommunkát, és ezért szívesen költöznének külföldre is. Feltöltöd az önéletrajzodat egy külföldi weboldalra, és várod a csodát. Talán tényleg kapsz egy hívást vagy egy emailt, ahol elmondják, hogy megkapták az önéletrajzodat, és tiéd a munka, a fizetés pedig magasabb lesz, mint amire számítottál. A cég segít a vízum intézésében, és ingyenesen biztosít szállást is. Talán egy szerződés is érkezik és egy link a cég weboldalához. De megkérnek, hogy fizess ki bizonyos összeget, ami a külföldre való költözés költségeit fedezi, vagy a munkával kapcsolatos oktatóanyagokat kell vásárolnod, amiknek az árát aztán az első fizetésedből visszaadják. Természetesen kész vagy kiadni némi pénzt és elintézni a vízumot, de amikor megérkezel, akkor jössz rá, hogy a cég nem is létezik, és senki nem hallott rólad.

 • Mit tegyél? Légy tisztában azzal, hogy még egy tökéletes önéletrajz sem jelent garanciát semmire. Több állásinterjún is túl kell esned, előre pedig semmiért nem szabad fizetned. Mindig ellenőrizd a szóban forgó cég adatait és az elérhetőségeit.

1. Egyszerű trükkök

A betörők sokszor valamilyen vállalat alkalmazottainak adják ki magukat, például azt mondják, hogy kártevőirtók, és azért jöttek, hogy átnézzék a házat. Valójában azonban olyan tárgyakat keresnek, amikért később visszatérhetnek.

 • Mit tegyél? Ha nem vársz senkit, ne nyiss ajtót. Ha valaki egy cég alkalmazottjának adja ki magát, hívd fel az adott céget, és kérdezd meg, dolgozik-e náluk ilyen nevű illető. Vannak olyanok, akik rendőr egyenruhát vesznek, és a bejárati ajtó közelében kiakasztják, hogy ezzel riasszák el a betörőket.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét