Robin Williams hangját használták az új Disney-filmhez

0

Dzsini újra életre kelt, mégpedig Robin Williams hangjával! Közel 10 évvel a színész halála után a Disney úgy döntött, hogy a mesterséges intelligenciát félreteszi, és megörvendezteti a rajongókat azzal, hogy újra hallhatják Robin Williams hangját, mégpedig az Aladdin népszerű szereplője, Dzsini megszemélyesítőjeként.

Egy rövidfilm készült a Disney alkotásaiból.

A Disney 100. évfordulója alkalmából készítettek egy animált rövidfilmet a legikonikusabb alkotásaikból. A film a Volt egyszer egy stúdió… címet kapta és 543 animált Disney-karaktert láthatunk benne 85 Disney-filmből, hogy ebből a jeles alkalomból összejöjjenek és megünnepeljék a fontos mérföldkövet.

Dzsini, akinek hangját az 1992-es Aladdin rajzfilmben Robbie Williams kölcsönözte, egyike azoknak a leghíresebb karaktereknek, akiket kiválasztottak arra, hogy tisztelegjenek a Disney-rajzfilmek történelme, valamint azon imádott karakterek előtt, akik meghatározó szerepet játszottak a Disney örökségében. A karakter jelenlétét és mindenekelőtt a színészről készült régi felvételek felhasználását a Williams család beleegyezésével tudták biztosítani, hiszen a színész 2014-ben elhunyt.

“Megpróbáltuk magunkkal vinni őket erre az utazásra, hogy elmondhassuk, van egy nagyon különleges rövidfilm, amit készítettünk. Robin, mint Dzsinni nagyon sokat jelent sok ember számára, ezért nagyon szerettük volna őt bevonni ebbe” – mondta a producer Brad Simonsen.

A rövidfilm egyik társrendezője, Dan Abraham “meghallgatta az Aladdin eredeti felvételét, és megtalálta azokat az apró darabokat, amiket használni tudunk. Ezt szeretnénk megcsinálni” – tette hozzá a producer. “Az animátor Eric Goldberg, aki eredetileg animálta Dzsinnit, szintén része lesz a dolognak. És csodálatos látni ezt megtörténni” – mondta.

Lánya nem sokkal a bejelentés előtt kritizálta a mesterséges intelligenciát.

2023. október 1-jén, két héttel azelőtt, hogy bejelentették, Williams posztumusz fog szerepelni a rövidfilmben, Zelda Williams, a színész egyetlen lánya egy hosszú Instagram-posztban fogalmazott meg kritikát az AI használatáról bizonyos érzékeny helyzetekben. “Éveken át tanúja voltam, mennyi ember akarja betanítani ezeket a nyelvi modelleket arra, hogy lemásolják/újraalkossák azokat a színészeket, akik már nincsenek köztünk, mint Apukám. Ez nem csak elmélet, ez nagyon is a valóság” – kezdte a posztot.

“Már hallottam, ahogy az AI használja az ő hangját, hogy azt mondja, amit az emberek akarnak, és miközben ezt személyesen nagyon kényelmetlennek érzem, a következményei jóval túlmutatnak az én érzéseimen – folytatta. – Az élő színészek megérdemlik az esélyt, hogy a hangjukkal karaktereket hozzanak létre, és beletegyék az EMBERI erőfeszítéseiket és idejüket egy ilyen előadásba.”

“Ezek az újraalkotások még legjobb esetben is csak gyenge hasonmásai a nagyszerű embereknek” – tette hozzá Zelda Williams. “De legrosszabb esetben egy borzalmas Frankensteinszerű szörnyeteg jön létre, az iparág által képviselt legrosszabb részekből összerakva, ahelyett, hogy azt képviselné, amit kellene.”

Itt megnézheted a Volt egyszer egy stúdió… előzetesét:

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét