Robert De Niro őszintén mesélt arról, hogy az édesapja meleg volt: “Bárcsak sokkal többet beszéltünk volna erről.”

0

Robert De Niro Hollywood legendája, ikonikus filmszerepeit jól ismerjük. Nemrégiben azonban a magánéletébe is mélyebb bepillantást engedett, mégpedig egy olyan témában, amit évtizedeken át titkolt a nyilvánosság előtt.

Apjával, az idősebb Robert De Niróval való kapcsolatáról beszélt, aki elismert művész volt, homoszexualitását pedig egy életen át titkolta.

Robert De Niro Sr. bűntudatot érzett a homoszexualitása miatt.

Híres művész és műkereskedő volt, akinek karrierje több évtizeden ívelt át. Festészetében ismert volt a merész színhasználatáról, az absztrakt és expresszionista elemek használatáról. Művészi sikerei ellenére a magánéletében nagy küzdelmet vívott, elsősorban a szexualitása miatt. Meleg volt, amiről akkoriban nem beszéltek nyíltan, ezért ő is titkolta szinte egész életében.

Könyvében írta le, hogy bűntudatot érzett a homoszexualitása miatt, ami még tovább bonyolította az életét. Küzdött, hogy meg tudjon békélni az érzéseivel, a naplójába írta le a félelmeit és a kellemetlenségeket, valamint azt, hogy mennyire szeretné, ha elfogadnák.

Robert De Niro nem sejtette, min megy keresztül az édesapja.

A színésznek igen összetett kapcsolata volt az édesapjával. Amikor 2 éves volt, a szülei külön utakon folytatták az életüket, de hivatalosan nem váltak el, csak egy évtizeddel később. A különélés ellenére Robert De Niro jó apának tartotta az édesapját, szerető és elkötelezett szülőnek, aki mindig jelen volt az életében.

Gyermekkorában nem vette észre, hogy apja milyen küzdelmeket vív, és mennyire gyötrődik a szexualitása miatt. Édesanyja csak később, fiatal felnőtt korában beszélt neki erről, bár akkor sem egyértelműen, inkább csak homályosan fogalmazott. Ez összezavarta Robert De Nirót, hiszen olyan téma volt ez, amiről a családjában soha nem beszéltek.

A kommunikáció és a megértés hiánya teherként nyomta a vállát, erről nemrég beszélt egy interjúban. “Bárcsak sokkal többet beszéltünk volna erről – mondta. – Az édesanyám általában semmiről nem akart beszélni, és az embert egy bizonyos korban ez nem is érdekli.”

Robert De Niro Sr. 1993-ban halt meg, értékes örökséget hagyott maga után 4 napló formájában, tele a legbensőbb gondolataival.

Az egyik naplójában ezt írta: “Tele vagyok félelemmel… félek azoktól a kellemetlenségektől, amelyeket a saját gondolataim, érzéseim okoznak. Annyi mindent kihagytam ebből a naplóból. A siránkozásaim, a jajveszékeléseim, az önsajnálatom és a panaszaim sokkal nagyobbak, mint ahogy érzékeltettem itt.”

De Niro mélyebben elmerengett a régmúlton, olvasva édesapja bejegyzéseit. Ezek valódi bepillantást engedtek apja lelki küzdelmeibe, amelyek főként a szexualitásával voltak kapcsolatosak.

A naplók elolvasása után De Niro jobban megértette az édesapját és azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kellett néznie. “Most már nyilván felfogom, hogy mennyire nehéz volt ez neki. Sok belső konfliktusa volt ezzel kapcsolatban.”

Minden tőle telhetőt megtesz, hogy tisztelegjen édesapja öröksége előtt.

De Niro édesapja műtermeit szinte érintetlenül hagyta, tele félig befejezett festményekkel és ecsetekkel. Producerként részt vett egy HBO-dokumentumfilm készítésében is, amely édesapja életét és munkásságát mutatja be.

Robert De Niro története emlékeztet arra, hogy a legsikeresebb embereknek is megvannak a maguk démonjai, amiket le kell küzdeniük. A színész cselekvésre szólított fel, hogy nyitott és őszinte beszélgetést folytassunk a szeretteinkkel, értékeljük és őrizzük meg az előző generációk örökségét.

“Azt akarom, hogy a gyerekeim álljanak meg egy pillanatra, és vegyék észre, hogy vannak dolgok, amiket most kell megtenni, mert később, mondjuk 20 év múlva már túl késő lesz.”

Tapasztaltál már hasonló helyzetet a családodban, hogy egy bizonyos téma nem volt nyíltan megbeszélve?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét