Rendetlenség a lakás 8 pontján, ami jelezheti az illető komplexusait

0
420

Te mire szoktál felfigyelni, ha átmész egy barátodhoz? Vannak, akik a dekorációt és a bútorokat nézik meg, vannak, akik a polcokon lévő könyveket (vagy azoknak hiányát) fürkészik, mások pedig csak játszanak a barátjuk háziállatával. De vannak olyan emberek is, akik a rendetlenséget nézik, mert az sok mindent elárulhat az adott emberről.

Arina Axenova klinikai pszichológus véleményét és más szakirányú forrásokat figyelembe véve elemeztük, hogy mit jelezhet a rendetlenség a lakás különböző pontjain. De soha ne felejtsd el: lehetetlen valakinek a pszichológiai állapotáról következtetést levonni kizárólag arra alapozva, hogy hol vannak az egyes tárgyak a házában.

1. Nappali

A rendetlenség a bejárat közelében vagy a nappaliban gyakran jelzi a kommunikációtól való félelmet. Azzal, hogy valaki táskákat, esernyőket és más dolgokat hagy az otthona ezen részén, elzárja magát másoktól. Az ilyen emberek nehezen ismerkednek, rosszul érzik magukat nagyobb társaságban. Jelezhet krónikus fáradtságot, és azt, hogy végre egy kis nyugalomra vágynak.

2. Konyha

A tornyokban álló koszos edény és a piszkos konyhaszekrény érzelmi instabilitást jelezhet. Lehetséges, hogy tulajdonosa depressziós vagy szorong. Ha ez igaz, akkor folyamatosan meg kell küzdenie a démonaival, hogy elvégezze a legegyszerűbb feladatokat, például hogy zuhanyozzon vagy elmosogasson.

Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy az illető nárcisztikus és könnyelmű. Amikor választania kell, hogy azt csinálja, amit meg kell csinálnia vagy azt, amihez kedve van, akkor az utóbbit választja (és a mosogatást későbbre halasztja). Nem gyakran gondol a jövőre.

3. Polcok

A káosz és a szemét a polcokon, miközben maga a ház egyébként makulátlan, azt mutathatja, hogy az illető maximalista. Tapasztaltad már ezt valamelyik barátodnál? Ő mindent tökéletesen szeretne elvégezni. Az is előfordulhat, hogy irreális elvárásai vannak, és minden alkalommal ideges, ha azt tapasztalja, hogy a világ nem így működik.

4. Íróasztal

Ha rengeteg dolog hever az asztalon, az jelezheti valakinek a kreativitását vagy az éretlenségét, és azt, hogy szereti halogatni a feladatokat. Egy olyan asztal, amin minden ott van, ahol lennie kell vagy bizonyos szempont szerint rendszerezve vannak a tárgyak (például szín, méret vagy alak szerint), arra utal, hogy a tulajdonosa rendszerető és szervezett. Az ilyen emberek nagyon óvatosak és szeretnek szelektálni. Jelentheti azt, hogy szorong és mindent irányítani szeretne.

5. Ágy

Az az ember, akinek az ágya ruhákkal, kozmetikumokkal, könyvekkel vagy koszos edényekkel van tele, lehet, hogy magánéleti problémákkal küzd. Előfordulhat, hogy vitába keveredett vagy szakított a párjával, így most enged a rossz szokásoknak, hogy elterelje a figyelmét a problémáról. Lehet ez az ágy egy olyan személyé is, aki magányos és kapcsolatra vágyik. Az ágy azért rendetlen, mert nem értékeli a romantika színterének.

6. Ablak és ablakpárkány

A por az ablakpárkányon és a koszos ablak egyfajta láthatatlan pajzsot képez a lakásban élő ember és a kinti világ között. Az, hogy ettől nem kíván megszabadulni, jelezheti a depressziót vagy azt, hogy képtelen a jövőre vonatkozóan átgondolni a dolgokat. Az ilyen emberek gyakran a múltban élnek, de kiderült, hogy nagyon érzékenyek és érdekes beszélgetőpartnerek.

7. Erkély és garázs

Sok embernek van rengeteg haszontalan holmi a garázsában vagy az erkélyén. Ezek a félelem jelei lehetnek: ezek az emberek félnek, hogy mindent elveszítenek egyik pillanatról a másikra, így haszontalan dolgokat tesznek el, amik segítenek nekik megküzdeni a fóbiáikkal és a félelmeikkel azáltal, hogy a biztonság illúzióját keltik. Ha valakinek nehézségei vannak a haszontalan dolgoktól való megszabadulással, az a szorongást és a döntésképtelenséget jelzi. A legtöbb esetben neurotikus személyiségről van szó.

8. A lakás általában

Ha valaki szemétkupacokat halmoz fel olyan helyeken, amiknek tisztának kéne lenniük, például az ágy alatt vagy a kanapé vagy éjjeliszekrény mögött, az azt mutatja, hogy az illető függ mások véleményétől. A ház tiszta, de mindig van pár póló a széken? Vagy a frissen mosott ruhák nem kerülnek be néhány napig a szekrénybe? A rutinfeladatok elhalasztása a passzív agresszív viselkedés jele lehet. A rendetlenség oka a harag, amit az illető próbál elnyomni.

Bizonyos helyeken előforduló felfordulás a merevség, vagyis a szituáció elfogadására való képtelenség jele. Ha haszontalan dolgokat tárol a tulajdonos, azt azt jelenti, hogy nem tudja elengedni a történteket, helyette inkább a múltban él. Azt is kifejezheti, hogy gyenge az akaratereje, és nehezen tűz ki célokat.

BÓNUSZ: A takarítás megoldja a problémákat?

A rutinfeladatok (például a mosogatás, az ablakpucolás vagy a szortírozás) némi távolságot biztosítanak azoktól a dolgoktól, amikkel nem akarsz szembenézni. Ez egy konstruktív módja a nehéz helyzetek feldolgozásának, ha tudatos vagy, és tudod irányítani a takarítási vágyadat. Meg kell értened, hogy a belső problémák és konfliktusok nem fognak csak úgy eltűnni, ez csak egy módja a kezelésüknek itt és most.

De az, ha pontban délután kettőkor takarítasz vagy minden egyes nap ugyanazt a rutint csinálod végig, akkor ez a kényszeres viselkedés szorongást jelez. Azt mutatja, hogy az illető maximalista és mindent irányítani akar.

Te már észrevettél valaha kapcsolatot valakinek a személyisége és a házában lévő rend vagy éppen rendetlenség között?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét