“Rájöttem, hogy nyomon követnek. Egy világ omlott össze bennem.”

0

Egy párkapcsolat dinamikáját megérteni létfontosságú ahhoz, hogy a kapcsolat egészséges és mindkét fél számára örömet adó legyen. Vannak azonban olyan trükkös részei a párok egymás közti interakcióinak, melyeknek kezelése kihívást jelenthet a különböző elvárások és igények miatti konfliktusok folytán. Nemrég egy nő osztotta meg történetét, akinek az élete fenekestül felfordult. Ahhoz kért tanácsot, hogyan tehetné erősebbé a kapcsolatát.

39 éves vagyok, és a férjemmel, a 38 éves Paullal 3 éve vagyunk házasok. Van egy gyönyörű újszülött gyermekünk, aki sok örömet hoz az életünkbe. Tegnap, mikor elindultam dolgozni, kaptam egy értesítést a telefonomra, ami nyomkövető eszközt jelzett a közelben. Megállt a szívem egy pillanatra. Követtem a jelet, és felfedeztem az eszközt ügyesen elrejtve a kocsim hátsó ülésén. Rögtön hívtam a férjemet, hogy megkérdezzem róla. Meglepetésemre azt mondta, semmit nem tud erről…
Nagyon összezavarodtam, és mondtam neki, hogy ha nem ő volt, akkor értesítem a hatóságokat, mert ezzel foglalkozni kell.

Ezt hallva Paulnak nem maradt más választása, beismerte, hogy ő tette a nyomkövetőt az autómba. Elmondta, hogy a fiúnk dadáját akarta ellenőrizni, főleg azért, mert sürgős ügyekben szokta használni a kocsimat, mikor heti egyszer szabad esténk van. Hogy világos legyen, Paulnak van saját autója, és többnyire azt használjuk, mikor együtt megyünk valahova.

Még mindig meg vagyok lepve, hogy nekem nem szólt, mielőtt ilyesmit csinált volna.
Mikor mondtam neki, hogy mennyire dühös vagyok, úgy tűnt, nem nagyon érdekli. Úgy tett, mintha az egész nem lenne nagy ügy, ami engem meglepett. Aztán a vitánk eldurvult. A kellős közepén felhozta a válást. Ekkor lett világos számomra, hogy egészen más okból tette az autómba a nyomkövetőt, mint amit hazudott. Paul második felesége vagyok, mindig is hűséges voltam hozzá, de tudom, hogy az előző házasságában megcsalták, és ettől vált ilyen bizonytalanná és gyanakvóvá.

Azóta a kapcsolatunk feszült. Bár voltak kísérletek a békülésre, ez a törés, amit a nyomkövető elrejtése okozott a kapcsolatunkban, beárnyékolja az amúgy szép házasságunkat.

Nem tudom, hogy túlreagáltam-e a dolgot vagy jogosan vagyok felháborodva, amiért átvert. Mi a jó reakció, mikor rájössz, hogy a párod ilyet tett?

Tisztázzátok a határokat.

Állítsatok fel egyértelmű határokat a párkapcsolaton belüli magánéletetekre és a bizalomra vonatkozóan. Míg Paul részéről érhető, hogy szemmel akarja tartani a dadust, az elfogadhatatlan, hogy a tudtod nélkül helyezte a nyomkövetőt az autódban. Találjatok ki együtt alternatív megoldást, amivel tiszteletben tartjátok egymás privát szféráját, például a dadus rendszeresen jelentkezzen be, vagy keressetek megbízhatóbb embert a feladatra.

Pártanácsadás.

Egy párterapeutától szakszerű segítséget kaphattok, hogy hogyan legyetek túl ezen a bonyolult helyzeten. A terapeuta által biztosított, semleges környezetben mindketten kifejezhetitek az érzéseiteket és az aggályaitokat. Ő segíthet újjáépíteni köztetek a bizalmat, és felfedni a mélyebben megbúvó problémákat, mint a bizonytalanság és a hűtlenségtől való félelem.

Gondoljátok újra a párkapcsolat dinamikáját.

Gondold át, hogy a Paullal való kapcsolatodban vannak-e mögöttes problémák, melyek hozzájárulnak a bizonytalansághoz és a bizalom hiányához. Beszéljétek át, hogy a korábbi házasságából származóan van-e olyan probléma, ami hatással van a jelenlegi kapcsolatra, és szükség van-e bármilyen változtatásra a kapcsolatotok javítása érdekében.

Önmagaddal való foglalkozás és reflexió.

Adj magadnak egy kis időt, hogy feldolgozd az érzelmeidet és a gondolataidat a szituációval kapcsolatban. Folytass olyan tevékenységeket, melyek kikapcsolnak és feltöltenek, mint a meditáció, az edzés, vagy tölts időt támogató barátokkal és családtagokkal. Reflektálj a becsapással kapcsolatos érzéseidre, gondold át, meg tudsz-e bocsátani Paulnak, figyelembe véve, hogy a köztetek lévő érzelmekre és bizalomra is hatással van a helyzet. A saját mentális és érzelmi egészségedet helyezd előtérbe ebben a nehéz időszakban.

Nyílt kommunikáció.

Szánj rá időt, hogy leülj Paullal őszintén és zavartalanul beszélgetni a nyomkövetővel kapcsolatos érzéseidről. Magyarázd el, hogy téged ez sért és becsapva érzed magad, közben hangsúlyozd, mennyire fontos a bizalom a kapcsolatotokban. Bátorítsd Pault, hogy mondja el, hogy milyen bizonytalanságok és félelmek vezették erre a tettre, így mindketten jobban megérthetitek egymást, és közös nevezőt találhattok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét