Pszichológusok és válóperes ügyvédek javasolják, hogy tedd fel ezt a 10 szokatlan kérdést az első randin

0

A válóperes ügyvédek és a családpszichológusok a legjobb emberek, akik segíthetnek felismerni a vörös zászlókat a kapcsolatokban. A tapasztalatuknak köszönhetően azonnal képesek felismerni, hogy mely személyiségjegyek okoznak kisebb bosszúságot, és melyekből alakulnak ki olyan nagy problémák a jövőben, amelyek szakításhoz vezethetnek. Tehát nagyon jó tanácsadók, amikor az első randiról van szó.

Felkutattuk a szakértők tanácsait az első randira vonatkozóan, és összeállítottuk ezt a 10 fontos kérdésből álló cikket, amely segíteni fog neked, hogy kívül-belül megismerd a másikat, egyszerűen és könnyedén.

1. Házas vagy?

Néhányan azt fogják gondolni, hogy ez egy furcsa kérdés, mások pedig egyszerűen túl félénkek, hogy megkérdezzék. Azonban ez egy nagyon egyszerű kérdés, amelyre egyértelmű választ kell kapnod. Randall M. Kessler válóperes ügyvéd egyértelműsíti, hogy a “szakítani fogunk”, “minden olyan bonyolult”, “külön élünk” és a “hamarosan elválunk” nem ugyanaz, mint a “szabad vagyok”. Bizonyosodj meg róla, hogy az a személy, akivel kapcsolatban szeretnél élni, készen áll egy komoly kapcsolatra veled.

2. Beveted az ágyad reggel?

Danielle Kepler családpszichológus úgy hiszi, hogy ez az egyszerű kérdés felfedi a másik prioritásait. Mi a fontosabb: tisztaság és rendezettség vagy az idő? A lassú tempójú életet részesíti előnyben vagy pörgősen akar élni? Ez a kérdés arra is lehetőséget biztosít, hogy folytassátok a beszélgetést és megtudd, hogy a partnered éjjeli bagoly vagy korán kelő típus, és hogy mit szeret reggelente csinálni.

3. Véleményeket olvasol vagy az ösztöneidre hagyatkozol?

Ez a kérdés könnyen felfedheti, hogy a párod a következtető vagy az intuitív típusba tartozik-e, és hogy ez összeegyeztethető-e azzal, amilyen te vagy. Néhány ember nem tud megvenni egy fogkrémet anélkül, hogy el ne olvasná vélemények százait, míg mások nyaralni mennek, és szobát foglalnak egy hotelben anélkül, hogy egyetlen értékelést is elolvasnának róla. Ha különböző típushoz tartoztok, és a másik viselkedése irritál, akkor határozottan szükségszerű újra átgondolni, hogy képesek lennétek-e együtt élni.

4. Melyik tulajdonság zavar a legjobban?

Az első randin az emberek megpróbálják magukat a legjobb fényben feltüntetni. De lehetnek a felszín alatt olyan jellemvonások, amelyek megbocsáthatatlan konfliktusokhoz vezethetnek. Ryan Howes pszichológus azt mondta, hogy “ha a partnered szereti a tisztaságot, de te rendetlen vagy, akkor ti ketten nagy bajban vagytok”. És ez másra is vonatkozhat: például te imádod a csendet, a párod pedig a hangos bulikat preferálja. Jobb előzetesen kideríteni ezeket a dolgokat.

5. Milyen gyakran beszélsz a szüleiddel és a rokonaiddal?

A szülőkkel folytatott kommunikáció gyakorisága és a véleményüktől való függőség meghatározó szerepet játszhat a kapcsolatban. Carla Donnelly válóperes ügyvéd megerősíti, hogy vannak olyan házas emberek, akik még mindig a szülők és a rokonok szükségleteit helyezik a házastárs érdekei elé. Másrészről a rossz kapcsolat a szülőkkel az instabil mentális állapot jelzése lehet. Ezek az emberek képtelenek hosszú ideig egy kapcsolatban lenni, és lehet, hogy nem tudják, hogy hogyan kössenek kompromisszumot.

6. Mi a véleményed az abortuszról?

Igen, jól olvastad. És őszintén mondjuk, hogy feltehetsz más nehéz kérdést is. Dan Ariely pszichológus írta ezt le a kísérletében, ahol online randizó fiatalok egy csoportjának csak a kínos kérdések voltak megengedettek, amelyeknek semmi közük nem volt az időjáráshoz, munkához és más banális dologhoz. Az eredmény az volt, hogy ez segített az embereknek ellazulni, ténylegesen megosztani a rejtett gondolataikat és érzelmek széles skáláját megtapasztalni, amely a kommunikációt sokkal élénkebbé tette. Ezzel egy időben az a személy, aki feltette a kérdést, képes volt jó hallgatóságnak mutatni magát.

7. Mesélj a legrosszabb randidról.

Érdemes feltenni ezt a kérdést, ha úgy érzed, hogy az aktuális randi jól megy. Spencer Scott pszichológus azt mondja, hogy ez lehet egy teszt, hogy mennyire nyugodt a partnered, amikor veled van, és készen áll-e elmondani neked valami személyeset. Másrészről ez egy jó módszer arra, hogy megtudd, hogy ez a randi valóban különbözik-e attól, amit a partnered rémálomnak tekint.

8. Hogyan ért véget az utolsó kapcsolatod?

Carla Donnelly azt ajánlja, hogy kérdezd meg a másik utolsó kapcsolatában a válás vagy a szakítás okát. Ez segít megérteni, hogy az adott személy képes-e töprengeni egy szituáción, levonni a helyes következtetéseket vagy inkább hajlamos másokat hibáztatni, és nem felvállalni a saját hibáit. A személyiség fejlődését jelzi.

9. Ha nyernél 6 milliárd forintot, mit kezdenél a pénzzel?

Jeannie Ingram családpszichológus szerint ez a kérdés felfedheti az adott személy értékrendjét, és segít neked meghatározni, hogy a másik önző vagy nagylelkű és gondoskodó. Arra is segít rájönni, hogy jól bánik-e a pénzzel, lehet-e közös kasszátok, tudtok-e együtt pénzt félretenni valami nagyobb dologra, például autóra vagy házra, vagy a másik egyszerűen költekező típus.

10. Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád mások, amikor már öreg leszel, és azon gondolkodsz, hogy hogyan elszállt az idő?

Az ehhez a témához kapcsolódó beszélgetések szórakoztatóak, olyanok, mint egy kihívás, ahol használnod kell a fantáziádat. Mégis segít felfedni a másik valódi prioritásait az életben. Amikor arról beszélünk, hogy most mit csinálunk (például: “Ez az utolsó évem a suliban.” vagy “Titkárnőként dolgozom.”), az nem fejti ki, hogy mi érdekel minket vagy miről álmodozunk. Aaron Anderson, denveri családpszichológus azt mondja, hogy ez a kérdés segít, hogy mélyebben belelássunk a másik lelkébe anélkül, hogy konkrétan rákérdeznénk valamire.

Milyen kérdést tartasz fontosnak az első randin, hogy jobban megismerd a másik embert?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét