Pszichológusok elmondják, hogyan tartozhatunk az emberek azon 8%-ához, akik mindig elérik a céljaikat

0
7886

Tanulmányok szerint az emberek 92%-a nem éri el a céljait. De ezzel egy időben rengeteg példa van olyan emberekre, akik sikeresek lettek és gyakran hallunk róluk. A sikerük titka a világos célok felállításának képességében van. A korrekt és egyértelmű célok az első lépés a sikerhez. Valójában nem is olyan nehéz ez. Vannak speciális módszerek, amelyekről tudnia kell annak, aki sikeres akar lenni.

Szeretnénk mutatni néhány módszert, amely segít egyike lenni annak a sikeres 8%-nak, akik mindig képesek elérni mindent, amit akarnak.

SMART célok

Az angol megnevezések kezdőbetűiből SMART-nak nevezett célmeghatározó módszer segít a céljaidat világosabbá tenni, segít, hogy megtaláld rá a megfelelő szavakat, segít, hogy a céljaid konkrétak, érthetőek és elérhetőek legyenek.

A technika 5 kritériumból áll:

 • Konkrét
  A célodnak konkrétnak kell lennie, különben honnét tudnád, hogy mit kell megtenned annak érdekében, hogy elérd. Ahelyett, hogy “elkezdek sportolni”, határozd meg így: “ elkezdek reggelente kocogni” vagy “eljárok konditerembe”.
 • Mérhető
  Ahhoz, hogy mérni tudd a sikered, számszerűsítsd a célod így: “fogyok 2 kilót” ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanád, hogy “fogyókúrázok”.
 • Elérhető
  Nincs semmi baj azzal, ha nagyot álmodsz, de azért állítunk fel célokat, hogy elérjük őket, nem? Ezért ahelyett, hogy “ötször annyit fogok keresni” változtasd meg a célod valami reálisabbra, mint a “megszerzem az előléptetést a munkahelyemen, és megduplázom a jövedelmemet”.
 • Releváns
  A célodnak összeegyeztethetőnek kell lennie a terveiddel és az elvárásaiddal. Tegyük fel, hogy szeretnél találkozni valakivel, akinek hasonló az érdeklődési köre, mint neked. Hogyan tudod ezt elérni? Tulajdonképpen számos lehetőség van. Elkezdheted azzal, hogy főzőtanfolyamra jársz, táncórákra jelentkezel vagy konditerembe jársz. Ha tévesen határozod meg a prioritásokat, nagy az esélye, hogy nem fogod elérni a célod.
 • Időhöz kötött
  Egyértelmű időkorlátokat kell állítanod. Ha nem határozod meg, hogy mennyi idő alatt szeretnél B1 szinten megtanulni angolul, nagy az esélye, hogy csak véletlenszerűen állsz neki tanulni, és végül nem éred el a kívánt eredményt.

Brian Tracy módszere

A kanadai-amerikai motivációs coach 12 lépésben tanítja meg az embereket, hogy elérjék a céljaikat. Következzenek a titkai a sikerhez:

 1. Legyen égető vágyad a célod elérésére. Ez válik a motivációddá a sikerhez vezető úton.
 2. Győzd meg magad, hogy a cél elérhető. Ha nem teszed ezt, lehet, hogy egyszerűen feladod, amikor a dolgok nehéznek tűnnek.
 3. Írd le a céljaidat. Különben csak álom marad.
 4. Írd le a mellette szóló érveket. Készíts egy listát az előnyökről, amelyekhez a célod elérése után jutsz hozzá, és olvasd át rendszeresen.
 5. Találd ki a visszaszámlálás egységét. Pontos képpel kell, hogy rendelkezz arról, hogy honnét indulsz és hol van a cél.
 6. Állíts fel határidőt. Határozz meg egy pontos időpontot, amire szeretnéd elérni a célod.
 7. Készíts listát a lehetséges akadályokról. Észben kell tartanod minden nehézséget, amellyel a sikerhez vezető úton találkozhatsz.
 8. Találd ki, hogy szükséged van-e további információkra. Ha igen, akkor találd ki, hol tudod megszerezni.
 9. Találj olyan embereket, akik segíthetnek neked. Szuper, ha vannak olyan emberek, akik támaszkodhatsz, ugye?
 10. Készíts listát a tennivalókról. Olyan részletesnek kell lennie, amennyire lehetséges.
 11. Képzeld el az eredményt. Ez szintén egy eszköz, amely segít fenntartani a motiváció magas szintjét.
 12. Döntsd el, hogy nem adod fel, amíg el nem éred a célod.

Az utolsó pont a legfontosabb bármely szituációban.

Célmeghatározás

Ezt a módszert a pszichológusok arra használják, hogy segítsenek a pácienseiknek a nehéz döntések során. De arra is tökéletes, hogy meghatározd a saját céljaidat. Az algoritmus egyszerű, csak válaszolj 5 kérdésre:

 1. Mit szeretnék elérni?
 2. Hogyan tudom elérni?
 3. Mikor érem el?
 4. Mi segíthet elérni?
 5. Mi történik, ha elérem a célt?

Nézzünk egy konkrét példát.

Példa:

Tegyük fel, hogy eldöntötted, hogy megtanulsz franciául. Határozd meg a következő célokat:

1. Szeretnék megtanulni franciául A2 szinten a semmiről, önállóan.

Most határozzuk meg, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenned.

2. Azért, hogy megtanuljak franciául, én meg fogom tenni következőket:

 • megtanulom az ábécét és elolvasom a szabályokat;
 • kiválasztom a leginkább hozzám illő önképző könyvet;
 • ebből a könyvből minden nap megoldok egy leckét a feladatokkal együtt;
 • elkezdek filmeket és sorozatokat nézni franciául, francia rádiót hallgatni;
 • keresek olyan embereket, akikkel tudom gyakorolni az új nyelvi készségemet.

Határozzuk meg a határidőt.

3. A francia tanulás 1 évet fog igénybe venni:

 • az ábécé és a szabályok 2 napig tart;
 • az önképző könyv keresése 1 nap;
 • a feladatokat és a filmnézést egy évig naponta kell elvégezni;
 • az anyanyelvi beszélő keresését 3 hónappal az önképzés elkezdése után kell kezdeni.

Határozzuk meg azokat a dolgokat, amelyek segíthetnek minket elérni a céljainkat. Lehetnek külső erőforrások, mint a külső segítség vagy belső erőforrások, amelyek a mi saját erőfeszítéseink.

4. A tanuláshoz vannak külső és belső erőforrásaim. Az egyik barátnőm tud franciául, tudok vele franciául kommunikálni a közösségi hálón. A belső erőforrásaim a lendület és a nyelvtanulásra való hajlandóság.

Most lépjünk tovább az utolsó pontra, amely állítólag a legfontosabb, mert az erre adott válasz fog motivációt biztosítani ahhoz, hogy haladj a kívánt cél felé.

5. Ha megtanulok franciául, el tudok menni Franciaországba, tanulhatok, és később munkát találok ott.

A kérdés megválaszolása során egy fontos részlet az, hogy a válasznak személyesen veled kell összefüggésben lennie, nem másokkal. Például egy ilyen válasz: “édesanyám nagyon büszke lesz” nem jó motiváció, különösen, ha ez az egyetlen eredmény, amit el szeretnél érni, és nem látsz más személyes előnyt a cél elérése után.

BÓNUSZ: 3 tulajdonság, ami megkülönbözteti a sikeres embereket

A pszichológusok és a szakértők egyetértenek abban, hogy bizonyos tulajdonságok segítenek az embereknek elérni a céljaikat.

1. Más a kudarchoz való hozzáállásuk.

Angela Duckworth pszichológus úgy hiszi, hogy a sikeres emberek fő tulajdonsága a kudarc legyőzésének és önmaguk gyors helyreállításának képessége. Mindannyian hibázunk néha, de csak azok érik el a céljaikat, akik nem adják fel.

2. Az erős akaraterő hiánya és a képesség, hogy elfogadják ezt.

Adam Alter, a New York Egyetem tanára rámutatott, hogy nem helyes azt gondolni, hogy az összes sikeres embernek erős akaratereje van. Mindannyian hasonlóak vagyunk, és a sikeres emberek tudják, hogy nem tökéletesek. Ahelyett, hogy végignéznék az összes értesítést a telefonjukon, csak egyszerűen kikapcsolják a hangot azért, hogy ne zavarják őket.

3. Különleges gondolkodásmód.

Carol Dweck pszichológus az 1960-as években rámutatott a gondolkodás 2 típusára: rugalmas és statikus. A sikeres embereknek az első típusú gondolkodásuk van, amely azt jelenti, hogy úgy látják magukat, mint olyan embereket, akik készen állnak a változásra és a személyes növekedésre.

Mi hiszünk benne, hogy mindannyian képesek vagyunk motiválni saját magunkat a céljaink elérése érdekében. Veled mi a helyzet? Van saját módszered a siker elérésére, ami olyan jól működik, mint a SMART módszer vagy Brian Tracy módszere?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét