Ő a világ legtermékenyebb nője: 43 évesen 44 gyermekkel

0

Gondolj bele, hogy milyen egyedülálló anyaként megszülni 44 gyereket. Hogyan birkóznál meg az etetéssel, az öltöztetéssel, a tanítással, és azzal, hogy szeresd mindegyiket? Márpedig ez Mariam élete, azé a nőé, aki világrekordernek számít, hiszen ő adott életet a legtöbb gyermeknek. A következőkből megtudhatod, ez az anya hogyan küzd le mindent a gyermekeiért.

Tragédiákkal teli gyermekkor.

Mariam 1980. december 25-én született Ugandában. Esélye sem volt a felhőtlen gyermekkorra, hiszen már fiatalon férjhez adták egy 40 éves férfihoz, aki ráadásul rosszul bánt vele. Először kamaszkorában esett teherbe, és máris ikreknek adott életet.

Orvosi problémája eredményezte a népes családot.

Néhány évvel később hármas ikreket szült, majd négyes ikreket. Hamarosan rájött, hogy ritka genetikai rendellenességben szenved, ami miatt minden ciklusban több petéje érik. Ez okozta az ikerszüléseket is. Azt mondja, édesapjánál ugyanez az állapot állt fenn, neki 45 gyermeke született különböző nőktől, mindegyik iker, hármas, négyes és ötös ikrek.

Nem akart több gyereket, de az orvosok lebeszélték erről.

Mariam állapota, a hiperovuláció miatt a petefészkei is nagyobbak az átlagosnál. Az orvosok azt tanácsolták neki, továbbra is szüljön gyerekeket, mert ha nem teszi, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Nem volt lehetősége családtervezésre és fogamzásgátlásra, és férje sem támogatta ebben.

23 éves korára már 25 gyermeke volt. Mire 36 éves lett, már 44 gyermeket szült. Összesen 15-ször volt várandós, 6 gyermeke született halva vagy halt meg nem sokkal születés után. Van 3 négyes ikre, 4 hármas ikre és 6 ikerpárja. 16 lánya és 22 fia maradt életben.

Világrekorder.

Mariam termékenységének az egész világon nincs párja. A Guinness Világrekordok szerint a legtöbb, egy anyától született gyermek száma 69 volt, 1725 és 1765 között. Ő 27-szer volt terhes, mindegyik terhességéből ikrek születtek. Mariam 15-ször volt várandós, és mindegyik terhességéből legalább 2 gyermek született. Ő a történelem 4. legszaporább nője és a legtermékenyebb élő nő.

Férje elhagyta őket, hajléktalanok lettek, de ő sosem mondott le a gyerekeiről.

Mariam férje sem őt, sem a gyermekeiket nem támogatta, gyakran elhanyagolta őket. 2015-ben ment el, mikor az asszony utoljára volt terhes ikrekkel. A farmot is eladta, ahol éltek, így hajléktalanná váltak. Mariam a gyermekeivel a nagyanyjához költözött, aki nem sokkal ezután elhunyt. A nőnek ezután harcolnia kellett a ház tulajdonjogáért, amiért még mindig fizeti a részleteket. Egyedülálló anya, akinek egymaga kell gondoskodnia a gyermekeiről.

Mariam az életében számtalan nehézséggel szembesült, de sosem adta fel a reményt. Fodrászként, szabóként, herbalistaként és termelőként dolgozik, hogy pénzt keressen. Növényeket termeszt és állatokat nevel, hogy etesse családját. Próbálja iskoláztatni a gyermekeit, de néhányuk kénytelen volt abbahagyni a tanulást a pénz miatt. Szereti a gyermekeit, és azt akarja, hogy jobb életük legyen, mint neki volt.

Szeretné felhívni a figyelmet a reproduktív egészséggel kapcsolatos oktatásra. 2019-ben megműtötték, hogy ne lehessen több gyermeke. Azt mondja, boldog a gyermekeivel, és áldottnak érzi magukat. Erős és kitartó nő, aki csodálatot és tiszteletet érdemel. Ő Mariam Nabatanzi Babirye, a 44 gyermekes édesanya.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét