“Nem vigyáztam a nővérem gyerekeire, és most az egész család önzőnek tart.”

0

Nehéz olyan embert találni, akit soha nem kért meg egy barátja vagy családtagja arra, hogy vigyázzon valakire. Azonban a helyzet kicsúszhat az irányítás alól, és hirtelen azon kaphatod magad, hogy teljes munkaidőben dolgozol bébiszitterként az akaratod ellenére. Nem mindig könnyű nemet mondani olyan embernek, akit szeretsz, és ha összeszeded a bátorságodat és megteszed, esélyes, hogy szívtelennek vagy önzőnek fognak nevezni.

Liza hasonló helyzetben találta magát.

Liza története így szólt.

Helló!

Liza vagyok, 25 éves. Van egy nővérem, Amber, ő 31. Ambernek 2 gyereke van, egy ötéves fiú és egy hároméves lány, és ő egyedül neveli őket. Nekem nincsenek gyerekeim, és a közeljövőben nem is tervezek gyerekvállalást. De úgy tűnik, Amber meg van róla győződve, hogy nekem csak a gyerekei társaságára van szükségem, mert rendszeresen megkér, hogy vigyázzak a fiára és a lányára. Az elmúlt 5 évben ingyenes bébiszitterként kezelt engem. Tudom, hogy egyedülálló szülőnek lenni kemény, és nekünk családként támogatnunk kell egymást, de egyszerűen nem menthetem meg minden egyes alkalommal. Ó, és azt elfelejtettem említeni, hogy a nővérem számára a bébiszitterkedéshez a főzés és a konyha kitakarítása is hozzátartozik. A múlt hónapban 3 hétvégén vigyáztam a gyerekeire, és elegem lett. Múlt szombaton Amber felhívott, és azt mondta, hogy úton van hozzám a gyerekekkel és “nagyon örülne, ha tudnék vigyázni az ő kis angyalkáira, amíg ő megcsináltatja a körmeit”. Olyan dühös lettem, hogy mondtam neki, hogy forduljon meg, menjen haza, nekem is van életem. Nem vártam meg a válaszát, csak letettem a telefont. Most nem beszél velem. A szüleim Amber oldalára álltak, és önzőnek neveznek, amiért “megtagadtam a segítséget egy elfoglalt egyedülálló anyától”. Az lett a vége, hogy a családom önzőnek tart, pedig én csak azt akartam elérni, hogy a nővérem tiszteljen engem, az időmet és a személyes teremet. Hogyan tudnám elmagyarázni neki, hogy nem vagyok bébiszitter és nekem is van életem? Szeretem az unokahúgomat és az unokaöcsémet, és szívesen töltök velük időt, de nem akarom, hogy ez legyen a munkám.
Kérlek, segítsetek megküzdeni ezzel a dilemmával.

Liza

A helyzet megoldásához a következő tanácsok jöhetnek jól.

  • Addig szüneteltesd az erről folyó kommunikációt, amíg meg nem nyugszol. A túlfűtött viták és a kontrollálhatatlan érzelmek aligha segítenek egyezségre jutni a szüleiddel és a testvéreddel. Le kell nyugodnod, hogy készen állj egy racionális beszélgetésre.
  • Mondd el neki, hogyan érzel. A negatív érzések, amiket magunkban tartunk, károsan hathatnak a mentális egészségünkre és a kapcsolatainkra. Biztasd Ambert, hogy ő is beszéljen az érzéseiről. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy egyikőtök sem látja a teljes képet arról, hogy mi zajlik a másik életében. Az érzésekről és a küzdelmekről való megnyílás segíthet, hogy jobban megértsétek egymást.
  • Tényekkel támaszd alá az álláspontodat. Emlékeztesd Ambert, hogy a bébiszitterkedés munka, amiért az emberek fizetést kapnak. Amerikában a bébiszitterek átlagosan 19 dollárt kapnak óránként, és sokan közülük borravalót is, ha jól végzik a munkájukat. Próbáld meg elmagyarázni Ambernek, hogy nem bánod, ha néha-néha vigyáznod kell az unokaöcsédre és az unokahúgodra, de nem fogsz napokat vagy hosszú órákat tölteni ezzel teljesen ingyen.

  • Ajánlj megoldásokat. Ne csak kritizáld Ambert, hogy folyamatosan segítséget kér. Együtt próbáljatok kitalálni más lehetséges megoldást is. Például segíthetsz Ambernek keresni egy jó dadát, vagy fontoljátok meg a napközis ellátás lehetőségét, ahol a gyerekek naponta több órát is eltölthetnek.
  • Húzd meg a határokat. Jó ötlet lehet, ha megállapodtok egy bizonyos időkeretben, hogy a gyerekekre való felügyelés a jövőben ne fordulhasson át újra végtelennek tűnő műszakokba. Például mondhatod azt Ambernek, hogy szívesen elmész velük a parkba néhány órára minden második szombaton.
  • Mondj el neki többet az életedről. Mivel elfoglalt egyedülálló anya, lehet, hogy nem is gondolja, mennyi minden zajlik az életedben. Mondd el neki részletesen, hogy mennyi mindent kell megcsinálnod, mennyi helyre kell elmenned egy átlagos napon. Legközelebb, ha arra szeretne kérni, hogy vigyázz a gyerekeire, valószínűleg kétszer is átgondolja.

  • Tölts több időt Amberrel, ahogy korábban. Most is elmehettek együtt vásárolni, vagy megnézhettek együtt egy filmet, akárcsak a régi szép időkben. Ez erősíteni fogja a köztetek lévő köteléket, és csökkenti a nyomást. Miután kibékültetek, együtt beszélhettek a szüleitekkel, és elmondhatjátok, hogy milyen megoldásra jutottatok.

Reméljük, hogy a fentiek segítik a kibékülést és azt, hogy a családtagok jobban megértsék egymást.

Találtad már magad hasonló helyzetben? Mit tettél?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét