Nem lehetsz igazi sofőr, ha nem ismered ezt a 13 trükköt

9

Tapasztalt sofőrnek lenni nem jelenti, hogy minden lehetséges dolgot tudsz az autókról. Hogy mosogatószerrel tisztíthatod az autó ablakait is, hogy egy zoknival megelőzheted az ablaktörlő lefagyását, csak néhány trükk, amit nem árt fejben tartanod.

13. Dugóban állva használd a belső keringetést, hogy kevesebb szennyezett levegő kerüljön az utastérbe

Valószínűleg az egyik legkevesebbet használt gomb minden autóban a belső keringetést bekapcsoló, pedig nagyon is megvan a maga funkciója.

Az autóban lévő levegőt keringeti, és nem engedi a külső levegőt bejönni. Ez nagyon hasznos, amikor a forgalomban ragadsz, és körülötted a levegő tele van kipufogógázzal. Ezzel a gombbal kizárhatod a kinti levegőt a kocsidból, nyáron hűvösebben és frissebben tarthatod az utastér levegőjét vele.

12. Spórolj benzint azzal, hogy kiszeded az autóból a felesleges holmikat

Ez elég nyilvánvaló, igaz? Mégis sokan vannak, akik rengeteg holmit tárolnak az autójukban, és már nem is emlékeznek, mióta cipelik őket. A gond ezzel az, hogy az autó üzemanyag fogyasztását nagyban befolyásolja a súly is. Nagyobb teher esetén a motor több üzemanyagot éget, hogy az autó haladni tudjon.

11. Olajos foltok eltávolítása a szélvédőről mosogatószerrel

Hatékony és olcsó módszer a mosogatószer használata az autó takarításánál is. Ujjnyomok, cigaretta füst és kutyanyál ellen is bevethető, márpedig ezeket még egy ablaktisztítószer sem mindig tudja maradéktalanul eltávolítani.

Márts egy rongyot meleg vízbe, tégy rá egy csepp mosogatószert, és kezdd el letörölgetni az autó ablakait, szélvédőjét. Ezzel a módszerrel bármilyen olajos, zsíros foltot is eltávolíthatsz, és meg is előzheted a megjelenésüket.

10. Mozgatható árnyékolót használj

A nap tud úgy sütni, hogy az egyrészt kellemetlen, másrészt veszélyes is lehet egy sofőr számára. Szerencsére olcsó és bizonyítottan hatékony megoldás létezik erre is, mégpedig a mozgatható árnyékoló. Nyáron ennek segítségével sokkal kényelmesebb és könnyebb a vezetés.

9. Zokni az ablaktörlőre

Amikor télen kora reggel kell elindulnod otthonról, több nehézséggel találhatod szemben magad. Például a lefagyott ablaktörlővel is. Hogy megelőzd ezt a helyzetet, este húzz egy-egy zoknit mindkét ablaktörlőre. Így sem a jég, sem a hó nem fog bennük kárt tenni.

8. Jelöld be a pontos helyedet GPS-en, hogy tudd, hol parkoltál

Mindannyian jártunk már úgy, hogy egy ismeretlen városban egy hatalmas parkolóban elkeveredtünk a kocsink után kutatva. Hogy biztosan megtaláld az autódat, a telefonodon jelöld be a GPS koordinátákat. Csak ráböksz a térképre, és nem kell fejből emlékezned arra, hol hagytad a kocsit.

7. Nedves újságpapírral eltávolíthatod a lökhárítóról a matrica nyomokat

Az autókra ragasztott matricákkal az a baj, hogy szinte lehetetlen leszedni őket. Léteznek erre különböző módszerek, de azok szinte biztos, hogy ártanak a fényezésnek is. Gyors, olcsó és egyszerű megoldás, ha újságpapírt meleg vízbe mártasz, és átnedvesíted vele a matrica maradékát.

Hagyd rajta 10 percig, hogy a víz jól át tudja áztatni az öntapadós részt a matricán. Majd finoman dörzsöld le róla az újságpapírral vagy egy műanyag kártyával. Ha kell, ismételd meg. Bizton állítjuk, hogy le fog jönni.

6. Homályos fényszóró ellen polírozás

Ha a fényszóró burkolata homályos, a fény is halványabb, a vezetés pedig kevésbé biztonságos egy ilyen autóval.

Először is be kell szerezned egy fényszóró polírozó készletet, például egy ilyet. Ebben többféle finomságú csiszolópapírt találsz, amivel el tudd távolítani a szennyeződéseket, ezután jöhet a polírozás a mellékelt anyagokkal.

5. Horpadás ellen WC-pumpa

A pumpa nemcsak a WC-ben vagy mosogatónál hasznos kis eszköz. Ahogyan a képen is láthatod, a pumpát használhatod arra is, hogy a kisebb vagy közepes méretű horpadásokat helyrehozd az autódon. Nedvesítsd be a horpadást és a pumpát is, majd használd úgy, mint a lefolyónál, nyomd és húzd, míg ki nem egyenesíti a horpadást.

4. Rozsda eltávolítása kólával

Bárhol lehet kapni és szénsavas, olcsó megoldást jelent (videó) a rozsda ellen. Ezt a hatását magas foszforsav tartalmának köszönhetjük.

Spricceld be a rozsdás felületet kólával, és egy kefével (ha kicsi a felület, fogkefével) dörzsöld át. Ismételd újra, ha szükséges. Miután végeztél, még vízzel mosd le a felületet.

3. Kiszabadítani az autót a sárból

Mindannyian voltunk már piknikezni esős napon, amikor az autó könnyedén beleragad a sárba. Az első és legfontosabb, hogy mindig van kiút, ezért ne pánikolj, az nem segít. A legjobb, ha van nálad egy lapát.

Használd a lapátot vagy a kezedet vagy bármit, amivel tudsz ásni, hogy a kerekek körül a lehető legtöbb sárt eltakarítsd. Ha az autó még mindig nem mozdul, próbáld meg előre majd hátramenetben járatni az autót, hogy lendületet kapjon és felkapaszkodjon a szilárd felületre. A legjobb tanács, hogy mindig vigyél magaddal lapátot, ha ilyen tájakra indulsz autóval.

2. Az autód távirányítóját tartsd külön a slusszkulcstól

A legtöbb modern autó riasztójában van egy beépített rendszer, ami úgy véd a tolvajok ellen, hogy az autóban mindent lezár.

Az ezt bekapcsoló távirányítót arra az esetre célszerű külön tartani a slusszkulcstól, ha esetleg kilöknek az autódból, vagy valaki úgy dönt, hogy elviszi egy körre a kocsidat, amiben benne hagytad a kulcsot.

1. Nézd meg az üzemanyagszint-jelzőnél a kis háromszöget, hogy tudd, melyik oldalon van a tanknyílás az autón

Hogy már csak az autóból kiszállva döbbensz rá, hogy egész eddig rossz sorban álltál a benzinkúton, az sajnos sokunkkal megesik. De azokkal nem, akik tudják, mit jelent az üzemanyagszint-jelző mellett a kis háromszög, amit te talán még észre sem vettél soha. Ez a kis nyíl mutatja, hogy az autó melyik oldalán található a tanknyílás. Ennek tudatában soha többé nem fogsz a rossz sorban várakozni a benzinkúton.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

9 hozzászólás

  1. Nincs olyan hogy rossz sor,a kùtfejek ùgy vannak kialakìtva hogy bàrmelyik oldalról eltudd èrni a pisztollyal a betōltô nyilàsodat !😜

  2. Az ablaktörlő lapátot ki kell hajtani
    Öt személy ül az autóba,belső keringetőt nem célszerü bekapcsolni. Nincs friss levegő valaki rosszul lehet.

  3. NEM MINDEN TIPUSRA IGAZ,A SUZUKI VAGON-R NÉL PÉLDÁUL A MÁSIK OLDALON VAN A TANKNYÍLÁS MINT A PIKTOGRAMMON.

  4. Ennek a nagy része faszság. Ez a hol van az üzemanyagtartály háromszög, folyton előjön, és butaság. Pár utóban van, az európai autókban alig. Ráadául ki az képtelen megjegyezni, hogy hol kel tankolni? (megsúgom: minden európai autónak a jobb, az összes japánnak a bal oldalon van a tankja). Az meg milyen sofőr akinek GPS kell, hogy tudja, hol az autója?

    • Hogy ki nem tudja megjegyezni, melyik oldalon van a tanknyílás!? Mondjuk, ha aznap már a harmadik vagy negyedik autóban ülsz a cégnél, lehet, kisebb gondod is nagyobb annál, mint hogy az éppen aktuális autónak hol van a tankja. Pl reggel céges kocsival mentem dolgozni, mert későn értem haza. Átültem egy másikba, mert ment szervízbe. Onnan elhoztam a harmadikat, megtankoltam, majd bepakoltam a negyedikbe a másnapi munkához, és azzal is mentem haza, mert így megspóroltam 2 dugóban ücsörgést, + ahova menni kell, hozzám közelebb, mint a telephelyhez. Természetesen a negyediknek üres volt a tankja, és a másik oldalon, mint a többinek.

  5. A 3-as pont alapján nem tudtam kijönni a sárból, mert betartottam a 12-es pont tanácsát, azaz minden felesleges dolgot kivettem az autóból, a lapátot is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét