“Nem keresték meg rá a pénzt” – a szülők első osztályon repültek, a gyerekeket pedig a turistaosztályon hagyták

0

Heves online vitát váltott ki az incidens, mikor Samuel Leeds, az Egyesült Királyság ingatlanmogulja megosztott egy TikTok-videót, melyben két kisgyermekétől búcsút vesz a turistaosztályon, ő pedig feleségével kényelmesen elfoglalja a helyét az első osztályon.

Megvédi a döntését.

A döntését megvédve Leeds magabiztosan beszélt a videóban, kiemelve a felelős szülői magatartás fontosságát a jómódúak körében. A nézőket pedig biztosította: “Ne aggódjanak, a dadájukkal ültek.” Kifejtette álláspontját arról is, hogy a gazdagok hajlamosak elkényeztetni a gyerekeiket, ez pedig hátráltatja a fejlődésüket és a felelősségérzetük kialakulását.

“Tehetős emberek, ne kényeztessétek el a gyerekeiteket” – tette hozzá. Leeds felismerte, hogy a túlzott engedékenység káros hatással lehet a gyerekek jellemfejlődésére és ellenálló képességére. Arra ösztönözte a kiváltságosokat, hogy inkább a kemény munka, a hála és az együttérzés értékeit részesítsék előnyben.

Miközben magabiztosan sétált át a fényűző gépen, egy kis büszkeséggel a hangjában kijelentette: “Elsétálok az első osztályra, mert megkerestem rá a pénzt.” Kedvesen elismerte felesége, Amanda fontos szerepét is, aki kecsesen ült az első osztályú kabinban. Szeretetteljes mosollyal rámutatott, és azt mondta: “Íme a feleségem, aki segít velem együtt építeni az üzletet.”

Sokan reagáltak a nézeteire.

A videó egyre csak terjed, 25.000 néző érdeklődését keltette fel, és reakciókat váltott ki az online közösségből. Sokan támogatták és dicsérték Leeds hozzáállását, amiért ilyen értékes leckét ad a gyerekeinek.

Egyik kommentelő azt írta: “Imádom ezt! Ez a te nehéz munkával megkeresett pénzed, nem az övék. Meg kell tanulniuk megkeresni a magukét. Nincs bocsánat, ez egy tanulólecke idősebb korukra.” Egy másik kommentelő így reagált: “Minden tiszteletem. Egy nap az első osztályon fognak utazni, és azt fogják érezni, hogy megérdemlik.”

A vitát több szempontból megközelítő vélemények közül az egyik egy dadáé volt, aki ezt írta: “Dadaként én ebben nem látok problémát. Nem arról van szó, hogy a feleségedet hagytad ott ülni a dadával és a gyerekeiddel.” Egy másik kommentelő elgondolkodtató perspektívát fogalmazott meg: “Egyetértek! A gyerekei nem gazdagok. Ő és a felesége pedig azok. Azoknak a gyerekeknek nincs munkájuk, se jövedelmük.”

A különböző nézőpontok között feltűnt egy ilyen vélemény is: “Semmi kivetnivalót nem látok ebben. Tanítsd meg a gyerekeidet, hogy keményen kell dolgozniuk, és akkor egy napon ők is első osztályon utazhatnak.”

Egy másik kommentelő ezt írta: “Támogatom ezt. A dadájukkal vannak, és ugyanazon a járaton utaznak, mint a szüleik. A gyerekekkel kapcsolatban amúgy is annyira túlzásokba esnek manapság. Nem lesz semmi bajuk. Legalább utaznak!” Ez a megjegyzés rávilágított a mai szülők felfogására, és arra, hogy a gyerekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy megtapasztaljanak különböző körülményeket, ezzel elősegítve a hála és az empátia érzésének kifejlődését bennük.

De nem mindenki értett egyet.

Nem minden néző osztotta Leeds nézeteit. Egyesek kétségbe vonták ennek a szülői leckének a hatékonyságát, és megkérdőjelezték, hogy ebből a gyerekek tanulnak-e bármit is. “Nem látom, mit tanulnának ebből” – írta egy szkeptikus kommentelő. Egy másik kommentelő nem rejtegette a fenntartásait: “Szó sem lehet róla. Értem a lényegét, de szóba sem jöhet, hogy ilyen messze legyek a lányaimtól.”

Néhányan azonban kiálltak az apa döntése mellett. Az egyik kommentelő rámutatott: “Nem értem azokat az embereket, akiknek ezzel gondjuk van. Van egy dadájuk, és a repülőn vannak. A gyerekek is mennek nyaralni.”

Egy anya viccesen megjegyezte: “Én nem a lecke miatt csinálnám ezt, hanem hogy nyugodt legyen a repülésem.” A vegyes válaszok rávilágítanak arra, hogy a szülői döntések milyen sokfélék és milyen összetettek.

Amiért jobb gyerek nélkül utazni az első osztályon.

  • Jóval kényelmesebb: Az ülések az első osztályon tágasabbak és kényelmesebbek, így a repülőút könnyebben elviselhető a felnőttek számára.
  • Egy kis öröm: Sok szülő számára az első osztályon repülni olyan örömet jelent, amit a gyerekeik nélkül szeretnének kiélvezni.
  • Kevésbé stresszes: Gyerekekkel utazni stresszes tud lenni, az első osztályon való repülés pedig egy kis menekvést jelent a gyerekekkel való utazás káoszából.
  • Jutalom a kemény munkáért: Egyes szülők azzal érvelnek, hogy keményen dolgoznak azért, hogy gondoskodjanak a családjukról, ezért megérdemlik, hogy első osztályú utazási élményben részesítsék magukat. Ez a pihenés és kikapcsolódás lehetőségét kínálja, ami nem valósulna meg, ha a gyerek is ott lenne.
  • Esély a lazításra: Az első osztályon való repülés lehetőséget ad arra, hogy kifújd magad és relaxálj, ami nem egyszerű, ha a gyerekek körülötted vannak.

Amiért nem jobb, ha gyerek nélkül utazol az első osztályon.

  • Önző dolog: A gyerekeket a turistaosztályon hagyni, miközben a szülők az első osztályon utaznak, önző dolognak tűnhet, mert a szülők kényelmét a gyerekek elé helyezi.
  • Nem tisztességes: A gyerekek elhagyottnak és megbántottnak érezhetik magukat, hogy a szüleik élvezik a luxust, miközben ők a turistaosztályon nyomorognak.
  • Kockázatos: A gyerekeket egyedül hagyni kockázatos, főleg, ha még kicsik és nincs tapasztalatuk az utazással kapcsolatban.
  • Nem éri meg: A turistaosztály ára nincs arányban az előnyeivel, főleg, ha a gyerekeket nem viheted magaddal.

Hogy az első osztályon együtt utazol-e a gyerekeiddel, az csakis egyéni döntés kérdése, és számos tényező befolyásolhatja, mint a gyerekek érettsége, a repülőút időtartama, a szülők anyagi lehetőségei és prioritásai. Miközben egyesek elítélik azokat a szülőket, akik a gyerekeik nélkül utaznak első osztályon, nem szabad elfeledkezni arról, hogy minden család más, eltérő igényekkel és nézetekkel. A legfontosabb, hogy a meghozott döntés a család egészére nézve működjön.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét