“Nem engedtem, hogy a párom fiának nálunk legyen a szülinapi bulija, ezért kitiltottak a buliról.”

0

A párunk exével nem mindig könnyű azonos nevezőre jutni, főleg, ha közös gyermekük is van. A következő történet elmesélője kellemetlen helyzetbe került, mivel kitiltották párja fiának szülinapi bulijáról, miután nem akarta, hogy a bulit náluk rendezzék. Tanácsot kért a helyzet megoldásához.

A párommal, Carllal 2 éve vagyunk együtt. A fia most lesz 7 éves. Carl exfelesége, Marla azt találta ki, hogy a szülinapi buli nálunk legyen megtartva, mert a házunk nagy, tágas. A fia 25 barátját hívta meg.

Nemet mondtam, mert a gyerekek tönkreteszik a szép és drága, tiszta fehér bútorunkat. Helyette javasoltam egy alkalmasabb helyszínt a bulihoz.

Marla azonban dühös lett, azt mondta, ez az ő fiának az otthona, és nincs jogom eldönteni, ő mit csinálhat vagy nem csinálhat itt. A legrosszabb az egészben, hogy végül azt a helyet bérelték ki a bulira, amit én ajánlottam, viszont nekem megtiltották, hogy elmenjek.

Carl nem akar beavatkozni az exe és az én vitámba, de úgy érzem, engem tart hibásnak. Azt mondta: “Jobb, ha elengeded ezt az egészet, és nem jössz el a bulira. Attól csak rosszabb lenne a helyzet.”

Viszont én szeretnék ott lenni a párommal a fiának a szülinapi ünnepségén, hiszen végülis része vagyok a családnak, és szerintem Marla reagálta túl a dolgot. Szerintetek mit kellene tennem?

Beszélj nyíltan a pároddal.

Kezdeményezz higgadt és nyílt beszélgetést az érzéseidről és az aggodalmaidról a bulival kapcsolatban. Mondd el neki, hogy te is szeretnél jelen lenni a bulin, szeretnél résztvenni ezen a családi eseményen. Mondd el azt is, hogy az alternatív helyszínt is te ajánlottad a bútor miatti aggodalmad miatt, és ezért is lepett meg Marla reakciója.

Ismerd meg a párod nézőpontját is, és keressetek együtt olyan kompromisszumot, ami tekintettel van mindenkire, és fenntartja a családi harmóniát.

Javasolj kompromisszumos helyszínt.

Javasolj kompromisszumot Marlának, ami megfelel az ő igényeinek és a te aggodalmaidnak is. Talán megállapodhattok egy otthon tartott, kisebb szabású összejövetelben, amiben a bútorok védelmére is hangsúlyt fektettek, vagy találhattok egy olyan középutat, ami emlékezetes ünnepséget biztosít a gyereknek anélkül, hogy veszélyben lenne az otthonotok.

Hangsúlyozd, hogy nagyon is szeretnél résztvenni a szervezésben, és pozitívan állsz az eseményhez, viszont mondd ki a fenntartásaidat, melyek eleve okozták a problémát.

Kérjétek szakember segítségét.

Ha a feszültség továbbra is fennáll, forduljatok családterapeutához. A semleges harmadik fél konstruktív párbeszédet tud kezdeményezni hármótok között, melyben a megértés és a közös nevező megtalálása kapják a fő hangsúlyt.

Ez segíthet a mögöttes problémák feltárásában és a kommunikáció javításában, ami végső soron az egész családnak javára válik, és megakadályozza a kapcsolatok további romlását.

Rendezzetek neki egy külön ünnepséget is.

Jó ötlet, ha egy másik helyszínen és más időpontban ti is rendeztek egy szülinapi ünnepséget a párod fiának. Így te is emlékezetes és örömteli élményt szerezhetsz neki a konfliktusok veszélye nélkül.

Hívj meg közeli családtagokat – köztük Marlát is –, ezzel megerősítve, hogy te is a család része vagy, miközben elkerülöd a Marla által szervezett buli számodra nehézséget jelentő tényezőit.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét