Mit együnk, hogy fogaink egészségesek és fehérek maradjanak

0

A fogaid egészsége és fehérsége nemcsak a fogápoláson múlik, hanem azon is, hogy mit eszel. A fogorvostól kérhetsz különböző fogfehérítő szolgáltatásokat, de ha nem ügyelsz arra, hogy milyen ételeket fogyasztasz, a fogaid hamar ugyanolyan színűek lesznek. Fontos tudni, hogy az egyes ételek milyen hatással vannak a fogakra.

Ez az összeállítás azokról az ételekről szól, amelyek valamilyen módon befolyásolják a fogak állapotát és színét.

Élelmiszerek, amelyek jót tesznek a fogaknak és az ínynek

Hogy vigyázhass a fogaidra, a fogorvosok a következő élelmiszerek fogyasztását javasolják:

  • Sárgarépa: A karotin jót tesz a száj és az íny nyálkahártyájának. Erősíti a fogzománcot is. A friss sárgarépával megőrizheted fogaid egészségét, eltávolíthatod a lerakódásokat, és masszírozhatod az ínyedet.
  • Hal: A fogaknak sok kalciumra és foszforra van szükségük, ezek pedig bőségesen megtalálhatók a halakban. De arra ügyelj, hogy utána kellemetlen lesz a leheleted.
  • Petrezselyem: Az egyik legjobb kalciumforrás, ráadásul kozmetikai szempontból is előnyös a fogak számára.
  • Alma: Nagyon hatékony a fogproblémák kezelésében és megelőzésében. Masszírozza az ínyt, eltávolítja a lerakódásokat, frissíti a leheletet.
  • Kivi: Sok benne a C-vitamin. Ha C-vitaminból hiány áll fenn, csökken a kollagéntermelődés, az íny pedig vérezni kezd.
  • Hagyma: Természetes antibiotikumként elpusztítja a szájüregben lévő baktériumokat.
  • Cikória: Serkenti a szájban a vérkeringést.
  • Szezám: Eltávolítja a lerakódásokat, és erősíti a fogzománcot.
  • Sajt: A kemény sajtokban kevés a só, viszont sok a kalcium. Segítik a megfelelő pH-érték kialakulását a szájüregben, és megakadályozzák a baktériumok szaporodását.
  • Zöld tea: A benne lévő katekin elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat. Ezenkívül a leheletet is frissíti.

A nassolás jó dolog, de a fogorvosok szerint, ha túl gyakran csinálod, sokat árthatsz a fogaidnak. Ha folyamatosan rágsz valamit, azzal a szádban élősködő baktériumokat táplálod. Érdemes minden evés után kiöblíteni a szádat.

Hatással vannak az ételek a fogak színére?

Ha nem tetszik a fogaid színe, több dolgot is tehetsz ellene. A fogfehérítő készítmények használatán kívül célszerű kizárni az étrendedből azokat az élelmiszereket, amelyek elszínezik a fogakat.

Fogakat elszínező élelmiszerek

  • Tea és kávé: A zöld és a fehér teának van a legkisebb hatása a fogak színére. A citrom és a tej semlegesítik ezeknek az italoknak a hatását a fogakra nézve.
  • Gyümölcslevek: A gyümölcs- és zöldséglevek erőteljes hatást fejtenek ki a fogakra, hiszen savakat tartalmaznak, amelyek rombolják a fogzománcot, és lehetővé teszik, hogy a fogakat elszínező anyagok jobban beszívódjanak a fogakba. Ha bogyós gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, beindul a nyáltermelődés, ami kimossa a fogakat elszínező anyagokat. Ez viszont a gyümölcsleveknél nem működik.
  • Cékla és fekete áfonya: A kromogének magas koncentrációja miatt ezek az élelmiszerek sárgítják a fogakat.
  • Fűszerek: A kurkuma és a curry már egyetlen alkalom után is igen erősen elszínezik a fogakat. Sárga, de akár pirosas is lehet tőlük a fogad, ettől pedig nagyon nehéz lesz megszabadulni. Ha olyasmit eszel, amiben megtalálhatók ezek a fűszerek, igyál utána citromos zöld teát, hogy mérsékeld a hatást.
  • Szójaszósz és balzsamecet: Gyakran hagynak sötét foltokat a fogakon.
  • Színes üdítők: Sok kémiai színezőanyag található bennük, amelyek megváltoztatják a fogak színét. De a fogzománcnak is ártanak.

Hogy semlegesítsd ezeknek az élelmiszereknek a negatív hatását, az elfogyasztásuk után öblítsd ki a szádat vízzel, és használj természetes fehérítőket.

Természetes fehérítők

  • Körte: Eltávolítja a lerakódásokat, masszírozza az ínyt.
  • Tök: Az egyik legjobb természetes fehérítő. A legjobb hatást úgy érheted el vele, ha megsütöd és salátába vagy smoothie-ba teszed.
  • Eper: Élénk színe ellenére nagyon jó fehérítő hatása van. Almasav található benne, ami erőteljesen távolítja el a lerakódásokat.
  • Brokkoli: Hatékony a sötét foltok ellen. A legjobb, ha frissen fogyasztod. Beleapríthatod salátába, de az sem baj, ha kicsit megpárolod.
  • Zeller: 2 az 1-ben, hiszen eltávolítja a fogakról a lerakódásokat és a szájüregben lévő baktériumokat is pusztítja.
  • Narancs: A citromsav fehéríti a fogakat, de akinek a fogai vagy az ínye érzékeny, az legyen vele óvatos.
  • Petrezselyem: Evés után rágcsálj petrezselymet, utána öblítsd ki a szádat.

Élelmiszerek, amelyek befolyásolják a szájszagot és a szájüreg mikroflóráját

A kellemetlen szájszag extrém esetben komoly betegség tünete lehet, de ha egyébként egészséges vagy, akkor azt jelzi, hogy a szájüreged mikroflórája igényel nagyobb figyelmet. Bizonyos ételek igen kellemetlen szájszagot okozhatnak.

Például egyes élelmiszerek emésztése során kénes anyagok keletkeznek. Ezek bekerülnek a vérbe és a tüdőn keresztül hagyják el a szervezetet. Ilyenkor hosszú időn át érezzük a kellemetlen szagot, miután elfogyasztottuk az adott ételt.

Vannak olyan ételek és italok is, amelyeknek nagyon finom az illatuk, mégis ellentétesen viselkednek, miután fogyasztottunk belőlük. Ilyen a kávé is. Ezek kiszárítják a száj nyálkahártyáját, valamint elősegítik a baktériumok szaporodását.

Kellemetlen szájszagot okozó élelmiszerek

  • hagyma, fokhagyma
  • sajt
  • cukorkák
  • kávé
  • savanyú ételek
  • hal

Élelmiszerek, amelyek gyorsan semlegesítik a kellemetlen szájszagot

  • alma
  • fahéj
  • cseresznye
  • bazsalikom és spenót
  • görögdinnye
  • zöld tea

Próbáld meg a fentieknek megfelelően alakítani az étrendedet, és már 1 hét múlva tapasztalni fogod a pozitív változásokat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét