Mik azok a fehér pöttyök, amik a szemed körül jelennek meg (Figyelem: Ne nyomd meg őket!)

0

Ezek a fehér pöttyök gyakran jelennek meg az arc bőrén, különösen a szem körül. Néhányan összekeverik őket a pattanásokkal. Azonban teljesen másról van szó, és máshogy is kell kezelni őket.

Szeretnénk bemutatni, hogy mik is valójában ezek a fehér pöttyök, és miért nem jó otthon eltávolítani őket. Ne feledd, ha bármi kérdésed van, kérd szakember tanácsát.

Mik ezek?

A név talán nem fog ismerősen csengeni, de azokat a fehér pöttyöket, amikről szó van, valójában miliának nevezik. Ezek bárkin megjelenhetnek etnikumtól és kortól függetlenül, de különösen gyakoriak újszülöttek esetében.

Akkor jelennek meg, amikor a keratin felhalmozódik a bőr alatt. A legtöbbször fehérek, de lehet sárgás színük is, és 1-2 milliméter átmérőjűek. Igazából az újszülöttek felénél megjelennek, legtöbbször a homlokukon, az orcájukon, az orrukon vagy az állukon. Sőt, feltűnhetnek a törzsük felső részén vagy a végtagjaikon is.

Általában ezek a kidudorodások nem okoznak fájdalmat, de vannak, akik pirosságot és irritációt tapasztalnak rendszerint a milia és bizonyos durva anyagok összedörzsölődése miatt.

Mi okozza őket?

Az újszülöttek esetben a milia pontos oka még mindig ismeretlen. A tudósok azt gyanítják, hogy akár azzal is születhettek. Másrészről a felnőttek esetében általában valamilyen korábbi bőrsérüléshez kötődik, ami lehet:

 • hólyagos seb;
 • égés;
 • hosszú távú, nap okozta károsodás;
 • szteroidos krémek hosszas használata;
 • az olyan procedúrák, mint a bőrradírozás vagy a lézeres bőrmegújítás;
 • a bőr természetes hámlasztási képességében bekövetkezett csökkenés (öregedés miatt).

Hogy szabadulj meg tőle?

A legtöbb esetben a milia nem súlyos, és magától elmúlik néhány hónapon belül. Bármilyen csábítónak is tűnik, az arra irányuló próbálkozás, hogy eltávolítsd őket, valójában rossz ötlet.

Ha megpróbálod kinyomni, csalódottan fogod tudomásul venni, hogy ez nem működik, és csak azt fogod elérni, hogy a bőröd piros és irritált lesz, ráadásul számolnod kell a hegesedés és a fertőzés lehetőségével is.

Nincs konkrét kezelési módja a miliának, de van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy megelőzd őket és támogasd a gyorsabb eltűnésüket:

 • Tisztítsd meg az érintett területet mindennap kímélő szappannal.
 • Gőzöld az arcod, hogy megnyisd a pórusaidat.
 • Hámlaszd a bőröd heti 2-3 alkalommal.
 • Ne tedd ki túl sok napfénynek a bőröd, és használj naptejet.
 • Kerüld a sűrű krémeket és az olaj alapú termékeket.
 • Használhatsz A-vitamint tartalmazó krémeket vagy géleket.

Bár nincs szükség sürgős orvosi ellátásra, vannak, akik jobb szeretnek azonnal megszabadulni a miliától. A bőrgyógyász olyan egyszerű procedúrák elvégzésével segíthet, amik nem igényelnek altatást. Ezeket steril tűvel végzik el. Más kezelések is lehetségesek, de mindig beszéld meg a lehetőségeidet egy szakértővel vagy az orvosoddal.

Voltak már ilyen típusú dudorok az arcodon? Milyen volt átélni? Mik a tapasztalataid?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét