Miért visel egyre több férfi – köztük hírességek is – szoknyát manapság

0

“Az igazi férfiak szoknyát hordanak” – posztolta Jared Leto még 2010-ben. Azóta őt már számtalanszor láthattuk szoknyában és egyberuhában a nyilvános eseményeken. Sok más sztár is követi a példáját, és az elmúlt években nemcsak a sztárvilágban, de az utcán is egyre elterjedtebb viselet lett ez a férfiak körében.

A férfiak a történelem során sokszor hordtak szoknyát.

A szoknyák és az egyberuhák sokszor képezték részét a férfiak ruhatárának a múltban. Gyakran harisnya fölött viselték őket. Még a római katonák páncélzata is egy miniruhához hasonlított, és azt a célt szolgálta, hogy könnyebben tudjanak haladni, közben pedig ne legyen melegük. A középkorban a férfiak tunikát hordtak, a reneszánsz pedig a szoknya divatját hozta magával.

A következő évszázadokban azonban a nadrág lépett előtérbe. Ám az olyan szoknyaszerű viseletek, mint a kilt vagy a fusztanella mindvégig fennmaradtak, hiszen egyes országokban hagyományos viseletnek számítottak.

1985-ben Jean Paul Gaultier megtervezte a legelső szoknyáját férfiak számára, és sok sztár, mint David Beckham vagy Axl Rose is elkezdett egyre gyakrabban szoknyát hordani. 1999-ben Brad Pittről készültek fotók a Rolling Stone magazin számára, melyeken különböző egyberuhákban látható nyaklánccal és karika-fülbevalóval.

Mostanában egyre többen vallják, hogy a ruhák nem köthetők nemekhez.

Sok tervező vette be a férfiaknak szánt kollekciójába az egyberuhákat és a szoknyákat. Általában semleges színekben, feketében, barnában, szürkében vagy fehérben és egyszerű szabásvonallal készítik őket. 2022-ben egyre többen vallják, hogy nincsenek női vagy férfi ruhadarabok, hanem bárki bármit viselhet. Népszerű megközelítés, hogy a férfiak is kezdik felfedezni magukban a női oldalt, ennek kihangsúlyozására pedig sminkelnek, magassarkú cipőt és egyberuhákat viselnek.

Nemcsak a tervezők és a sztárok népszerűsítik a szoknyákat, de egyre több átlagember is viseli őket. Az eladások az elmúlt időszakban olyannyira megnövekedtek, hogy 2021. legkeresettebb termékei között ott voltak Thom Brown férfiaknak szánt szoknyái is. Néhány évvel ezelőtt Mark Bryan, a német mérnök és apuka meghódította az internetet azokkal a fotóival, melyeken magassarkúban és szoknyában pózol.

Sok férfi sztár van oda a szoknyáért.

1. Gerard Butler

2. Bad Bunny

3. Oscar Isaac

4. Damiano David

5. Russell Westbrook

6. Redfoo

7. Jared Leto

8. Travis Barker

9. Billy Porter

10. Kid Cudi

11. Jonathan Van Ness

12. Lil Nas X

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét