Miért tud néha elképesztően hosszúra nőni egy-egy szőrszálunk

0

Ez mindannyiunkkal előfordult már. Amikor megvakarod a nyakad vagy hozzáérsz a karodhoz, hirtelen találsz egy botrányosan hosszú, vékony, fehér szőrszálat, ami mintha egyetlen éjszaka alatt nőtt volna oda. Ha ez már veled is megtörtént, tudnod kell, hogy nem te vagy az egyetlen ember a Földön, akinek mutáns szőrszálai vannak.

A következő cikkből megtudhatod, miért nő meg extrém hosszúra néha egy-egy szőrszál.

Bár sokunk tapasztalta már ezt, nincs pontos megnevezése a különösen hosszú, vékony szőrszálaknak. Léteznek azonban elméletek a jelenség magyarázatára. Bőrgyógyászok szerint az abnormálisan hosszú szőrszálak hormonális és genetikai tényezők miatt nőnek hosszabbra a többinél.

A véletlenszerű mutációk teszik lehetővé, hogy egy-egy szőrtüsző tovább maradjon az ún. anagén fázisban, amikor a szőrszál aktívan növekszik. Így a magányos szőrszálnak jóval több ideje van hosszabbra nőni. A hormoningadozások különböző területeket érinthetnek, például az állat, a T-vonalat, és ezek is okozhatják a szőrszálak abnormális növekedését. Ha ez zavar téged, a bőrgyógyászok azt javasolják, csipesszel tépd ki, megszabadulhatsz tőlük ugyanúgy, mint bármelyik másik szőrszáltól.

Amikor egy ilyen szőrszálra bukkanunk, az lehet az érzésünk, hogy egyetlen éjszaka alatt nőtt oda. Ezt azonban csak mi hisszük. Ezek a szőrszálak nagyon vékonyak, és hasonlóak a bőrünk színéhez, ezért alig észrevehetők. Mire felfedezzük őket, az sok időbe telhet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét