Miért tesz jót, ha súlypaplannal takarózol

0

A súlyozott takaró vagy súlypaplan súlya 2 és 13 kg között van, és terápiás hatásokkal rendelkezik. Mégpedig azért, mert folyamatos nyomást biztosít. Ez olyan érzés, mintha valaki állandóan szorosan ölelne. Először csak terapeuták használták, de mindennapos használata is számos előnnyel jár.

A jó alvás nagyon fontos, a súlyozott takaró pedig támogatja ezt több oldalról is.

1. Kapsz egy ölelést.

A súlyozott takaró a meleg, biztonságot nyújtó ölelés érzését utánozza. Az ölelés nagyon fontos, mert segít ellazulni, köszönhetően annak, hogy hatására oxitocin hormon szabadul fel a szervezetben. A szívritmus lelassul, a vérnyomás csökken, aminek szintén relaxáló hatása van, és elősegíti a jobb alvást.

2. Segíthet szorongás ellen.

A súlyozott takaró nyugtató hatással bír. Ha ezzel takarózol, megkönnyebbülsz és gyorsabban elalszol. Ráadásul ha szorongástól vagy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedsz, a tüneteid is kevésbé lesznek intenzívek.

3. Hozzájárulhat, hogy tovább tudj koncentrálni.

Az iskola nagy kihívást jelenthet, főleg például egy autista diák számára. Az osztály, a zajok, a zsúfolt folyosók igen frusztrálóak és szorongást keltőek tudnak lenni. A súlyozott takaró által keltett finom, de szilárd nyomás nyugtató hatású, és elősegíti a pihentető alvást.

4. Csökkentheti a fájdalmat.

A súlyozott takaró nyugtató hatása és a nyomás a mentális és a fizikai fájdalom csökkentésében is segíthet. Mérsékelheti a beszedett fájdalomcsillapítók mennyiségét, és frissebben ébredsz majd reggel.

5. Jobban alszol.

Ha rosszul vagy nem eleget alszol, napközben is fáradtnak érzed magad. Lehet, hogy azt hiszed, jól aludtál az éjszaka, mégsem tudtál megfelelően pihenni, ezért fáradtan kelsz fel. Ha a hagyományos takaródat súlypaplanra cseréled, az alvás minősége javulni fog. Gyorsabban alszol el, tovább alszol, és végre pihenten ébredsz.

6. Csökken a stressz-szinted.

Ha mindennapos társad a stressz, és kellemetlen tüneteket is okoz, akkor a kedélyállapotot javító szerotoninra van szükséged. A súlyozott takaró által kiváltott nyomás hatására több szerotonin termelődik, ez csökkenti a stresszhormon szintjét. Nyugodtabb leszel, és a rossz kedved is mérséklődni fog.

7. Enyhítheti a mentális problémákat.

A súlyozott takaró terápiás hatásai ilyenkor is jól jönnek. A segítségével könnyebben meg tudsz birkózni a traumákkal, és enyhítheti az egyéb mentális problémákat, például a depressziót vagy a kényszerbetegséget. Ez utóbbi mindenkinél más formában jelentkezhet, de szorosan kapcsolódik az alacsony szerotoninszinthez. A nyomás terápiaként működhet, hiszen növeli a szerotonin mennyiségét, és kordában tartja a kényszerbetegség tüneteit.

8. Segíthet a nyugtalan láb szindróma esetén.

A nyugtalan láb szindróma tönkreteszi az alvást. Ennek oka, hogy a tünetek éjjel a legintenzívebbek, és zavarják a pihenést. Bár a kompressziós zokni is segíthet, de ez annyira szoros, hogy szintén zavarhat az alvásban. A súlyozott takaró jóval kényelmesebb, és biztosíthatja azt a relaxációs nyomást, amire a lábaknak ilyenkor szükségük van.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét