Miért szülnek egyes nők csak fiúkat vagy csak lányokat (a tudomány szerint)

0
3402

A Földön élő nők és férfiak száma nagyjából azonos, azonban sok család van, ahol vagy csak az egyik vagy csak a másik nemhez tartozó gyerekek születnek. Az Egyesült Államokban a szülők 60%-ának egynél több gyermeke van, de sok családban csak lányok vagy csak fiúk születnek.

Ha téged is érdekel, mi állhat emögött a jelenség mögött, cikkünkből megtudhatod.

1. Nem egy gén áll a hátterében.

A legtöbb családban kiegyensúlyozott a nemek aránya, de sokszor vagy a lányok vagy a fiúk uralják a családokat. A kutatók még nem találtak bizonyítékot arra, hogy lenne olyan gén, ami meghatározza, hogy kizárólag bizonyos nemű gyerekek születhetnek egy családban. Lehet, hogy később ez változik, de jelenleg az az álláspontjuk, hogy nem létezik ilyen gén.

2. A nemet az apa határozza meg.

Sokan azt hiszik, elsősorban az anyán múlik a gyerek neme, valójában azonban az apa a meghatározó ebből a szempontból. A spermában mindkét nem kromoszómái megtalálhatók, egyes spermiumokban az X-kromoszóma, amiből lány születik, másikakban az Y-kromoszóma, amiből fiú. A nő 2 X-kromoszómát hordoz, a születendő gyermek neme pedig azon múlik, hogy X- vagy Y-kromoszómát hordozó spermium éri el a petesejtet.

3. Stresszes időkben több lánygyermek születik.

A tudósok mégis találtak bizonyos tényezőket, amelyek hatással lehetnek a baba nemére. Bizonyították, hogy stresszes időszak után a nemek aránya megváltozik, több lánygyermek születik. Ennek oka az anyát érintő stresszhatás lehet.

4. Bizonyos ételek fogyasztása vezethet ahhoz, hogy nagyobb eséllyel születik lány.

Bizonyították, hogy ha valaki sokszor fogyaszt bizonyos ételeket, nagyobb eséllyel születik lánya. Például ha kevesebb sót eszel, de több tejterméket, akkor nagyobb az esélye, hogy lányod lesz. Azoknak az anyáknak, akiknek az étrendjében sok a nátriumban és a káliumban gazdag étel, nagyobb eséllyel születik fiúgyermekük.

5. Általában csak a véletlen műve, hogy egy anyának kizárólag fiai vagy lányai születnek.

Évszázadok óta egyensúlyban van a nemek aránya, és nincs olyan tényező, ami jelentősen megváltoztatná. Ritkák az olyan családok, ahol kizárólag azonos nemű gyerekek születnek, de erre is van magyarázat. Minden gyereknél 50% az esély, hogy fiú lesz, és 50%, hogy lány. Három gyermek esetén az esélye annak, hogy az összes fiú lesz, 12,5%.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét