Miért rángatózunk elalvás közben

0

Élete során mindenki tapasztalt már hirtelen rángást, mikor próbált elaludni. Ez az a pillanat, mikor az izmok önkéntelen összerándulása miatt felébredünk. A tünetek a kis rándulástól egészen a komolyabb görcsökig terjedhetnek. Bár általában röviddel ezután elalszunk, később elgondolkodunk, vajon mi történhetett.

Normál esetben az agyunk megbénít alvás közben.

Először is azt fontos megérteni, hogy miért nem mozgunk alvás közben. Lehet, hogy a legélénkebb álmot álmodjuk, mégis ugyanabban a pózban ébredünk fel, amiben elaludtunk. Ennek oka, hogy az agyban felszabaduló vegyületek kikapcsolják azokat a sejteket, melyek lehetővé teszik a mozgást az izmok számára. Ezért van az, hogy bár az agyunk aktívan dolgozik, a test izmai megbénulnak.

Átmenet éberség és álmosság között.

Hogy megértsük, néha miért tűnik úgy, hogy nem vagyunk megbénulva, nézzük meg, mi is történik az agyban. Az agyban két fő rendszer működik. Az egyik a retikuláris rendszer, ami az alapvető élettani folyamatokat szabályozza, mint például a légzés. Mikor ez teljes kapacitással működik, akkor éberek vagyunk, érzünk. És van a ventrolaterális preoptikus mag, ami az álmosságot irányítja. Az agynak ezen része olyan vegyületeket bocsát ki, melyek kikapcsolják az izomzat mozgási képességét. Mikor aludni készülünk, az agyunk az éberség állapotából az álmosság állapotába vált át. De ez nem működik egyik pillanatról a másikra, több mechanizmusra van szükség ahhoz, hogy a folyamat végbe menjen.

Időnként az agyunk a valóság és az álomvilág között őrlődik.

Az átmenet nem mindig megy zökkenőmentesen. Ha valami hiba van, az agyunk a valóság és az álomvilág között próbál navigálni. Például amikor azt álmodod, hogy focizol, ténylegesen megrúghatod a melletted fekvő párodat. Nem mindig ébredsz fel, de ha elég intenzív a mozgás, akkor igen.

A főemlős reflexszel lehet összefüggésben.

Az egyik elképzelés szerint az elalvás közbeni rángások az evolúció melléktermékei. Ősi főemlős reflexről lehet szó, ami figyelmeztet arra, hogy ne lazítsuk el teljesen az izmainkat, miközben a fán alszunk. Az agy lényegében úgy értelmezi az izmok ellazítását, mint egy arra utaló jelet, hogy a főemlős leeshet a fáról, az izmok pedig riasztórendszerként erre gyorsan reagálnak.

A rángások egészen addig normálisak, míg nem okoznak szorongást.

Az elalvás közbeni rángások teljesen normálisak, nem kell aggódni miattuk. De ha valaki nagyon koncentrál rájuk, az szorongást válthat ki. Ha ez gyakrabban fordul elő, sok kellemetlenséget okozhat még a mellettünk fekvő számára is. A szorongás és az álmatlanság több rángáshoz vezet, ezzel pedig ördögi kör kezdődik. Ilyen esetben érdemes alvásszakértővel konzultálni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét