Miért olyan különlegesek a vörös macskák

0

A híres vörös macska, Garfield lustának és extrém mértékben falánknak mutatta be a vörös színű cicákat. De vannak ennél különlegesebb tulajdonságaik is: társaságkedvelők, az orruk tele van szeplővel, és a legkedveltebb macskák közé tartoznak. Mindig magukra vonzzák a figyelmet.

Cikkünkből róluk tudhatsz meg többet.

1. A vörös szín szinte valamennyi macskafajtánál megtalálható.

Tévhit, hogy a vörös macska külön fajtát alkot. Valójában rengeteg fajtán belül jelen van a vörös színű szőrzet. Megtalálható például a Maine Coon, az amerikai csonkafarkú, a perzsa és a keleti rövidszőrű fajtáknál is. A bundájuk pedig lehet csíkokkal vagy pöttyökkel díszített is.

2. A bundájuk különböző mintázatú, de az “M” forma közös.

Minden vörös macska cirmos. Lehet a bundájuk jól elkülöníthető foltokkal és csíkokkal díszített, de szinte homogénnek tűnő is. A legtöbbüknek azonban van egy közös jellemzője: az M betűre emlékeztető forma általában megtalálható rajtuk.

3. Van valami közös a vörös macskákban és a vörös hajú emberekben.

A feomelanin adja az emberi haj vörös színét, és ez megtalálható a vörös macskaszőrben is. Ha a mennyisége meghaladja a sötét pigmentek mennyiségét, akkor a szőr vörös lesz.

4. Gyakran szeplősek.

A vörös macskák orrán, a szemük körül és a mancsaikon gyakran láthatunk sötét pöttyöket. Ez egy genetikai betegség, a lentigo miatt van, ami gyakran érinti a vörös bundájú macskákat. Több pigmenttermelő sejtjük van, amelyek aztán sokszorozódnak és fekete vagy barna pöttyök lesznek belőlük. A kalikó, a teknőctarka macska és a vörösjegyű sziámi is lehet szeplős, bár ez ritkaságnak számít. A vörös macskák nagyobb valószínűséggel szeplősek.

5. Általában hímneműek.

Az a speciális gén, ami a vörös macskák színét adja, az X-kromoszómán található. A nőstény macskáknak 2 X-kromoszómájuk van, és ahhoz, hogy vörösek legyenek, ezekből 2-re van szükség, míg a hímek esetében csupán 1-re. Ennek köszönhető, hogy a vörös macskák között 3-szor annyi a hím, mint a nőstény.

Érdekes módon van egy másik macskafajta, amelynél a nőstények és a hímek száma nagyban eltér. A kalikó macskáknál a kutatások szerint 1000-ből kevesebb mint 1 születik hímnek.

6. A színük miatt nagyon szeretik őket.

Sokan vélik úgy, hogy a vörös macskák kedvesebbek, szerethetőbbek. Ennek oka valószínűleg az, hogy a bundájuk miatt jobban felhívják magukra a figyelmet. Simogatni akarjuk őket, játszani akarunk velük. Nem meglepő, hogy a vörös macskák hamarabb gazdára lelnek, mint a többi társuk.

7. Szeretnek “beszélni”.

A macska bundájának színe és a viselkedése között összefüggés van. Míg a teknőctarka macska igen önálló és csak egy emberhez hajlandó kötődni, addig a vörös színű macskák sokkal inkább behízelgik magukat az emberek szívébe. A National Geographic őket nevezte ki a leginkább társaságkedvelő macskáknak. Ha szeretnéd, hogy a macskád interaktívan viselkedjen, egy vörös cica tökéletes számodra.

8. Könnyen el tudnak hízni.

Kiderült, hogy a lusta és túlsúlyos Garfield nem csupán a fantázia műve. A vörös macskák ugyanis tényleg imádnak enni és hajlamosak az elhízásra. Ennek aztán olyan súlyos következményei lehetnek, mint az ízületek károsodása, a májbetegség vagy akár a rák. A gazdiknak különösen figyelniük kell az étrendre egy vörös macskánál.

BÓNUSZ: Mindenki szívesen osztja meg a vörös macskákról készült fotóit.

El lehet veszni a szemeiben.

“Fred nagyon szép cica. 5 és fél éves és elég bolondos.”

“Ez az otthoni irodám és az én gyönyörű, vörös személyi asszisztensem. Együtt nagyon hatékonyan tudunk dolgozni.”

“Teljesen odáig vagyok Alphie-ért. Meggyőződésem, hogy a telefonomban a portré módot azért találták ki, hogy tudjak csodás képeket készíteni róla.”

“Micsoda nap volt…”

“Az én vörös kicsikém, Mango éppen egy új jóga pózzal kísérletezik.”

Ginger (az anyuka) és Parda (a lánya) imádni valók együtt. A mancsaikkal szívet formáznak.

Ezektől a vörös tappancsoktól te is felvidulsz.

“Elcsíptem, ahogy karfiolt próbált lopni, ami meglepő módon az egyik kedvenc étele.”

“3 hónaposan és 13 hónaposan. Sovány volt és tele volt bolhákkal, mikor ide tévedt hozzánk. Mára egy gyönyörű úriember lett belőle!”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét