Miért nem vesznek már autót és lakást a fiatalok

6

Napjainkban a siker hagyományos mutatói – mint a saját lakás és autó – már idejétmúltak. A világon egyre több fiatal nem vásárolja meg magának ezeket.

Kutatások szerint az ezredfordulós generációba tartozók, akik ma 30-35 évesek, ritkán vesznek maguknak házat és még ritkábban autót. Igazából egyáltalán nem vásárolnak maguknak drága dolgokat. Az Egyesült Államokban a 35 év alattiakat “a bérlők generációja” névvel illetik.

Mi ennek az oka?

Egyes szociológusok szerint az, hogy a mai fiatalok pénzügyi krízisben vannak. Ezért félnek hitelt felvenni.

Mégsem ez a legfőbb ok. Valójában a mai fiatalok értékrendjüket tekintve is különböznek a szüleiktől.

Átértékelték a siker fogalmát:

 • A sikeres ember már nem vesz, hanem bérel ingatlant.
 • Ha igazán sikeres akarsz lenni, fektess élményekbe: utazz, űzz extrém sportokat, hozz létre startupokat.

A lényeg, hogy a fiatalok már nem vágynak anyagi jólétre és stabilitásra. A rugalmasságot, az anyagi és földrajzi függetlenséget helyezik előtérbe.

Nem érdeklik őket az anyagias dolgok.

Miért vennél magadnak autót, ha van taxi? Ez olyan, mintha saját sofőrszolgálatod lenne. És nem is drágább, mint fenntartani egy saját autót. Miért vennél házat egy gyönyörű helyen, ha Airbnb szállást a világon bárhol találhatsz magadnak? Nem kell egy vagyont kifizetned bérleti díjra vagy ingatlant vásárolnod egy olyan országban, amit szeretsz. Ugyanez a helyzet a szülővárosban lévő lakásokkal:

 • Nem tudhatod, meddig maradsz a városban és mikor költözöl máshova.
 • Felvehetsz jelzálogot 40 évre vagy elfogadhatod azt a tényt, hogy az egész életedet bérelt lakásban fogod leélni.
 • Valószínűleg a következő években a munkahelyed is változni fog. Ha bérled a lakást, semmi akadálya, hogy máshol keress magadnak munkát.

A Forbes felmérése szerint a modern fiatalok átlagosan 3 évente váltanak munkahelyet.

Már nem cél tulajdonossá válni.

Az elmúlt évtizedben a pszichológusok rengeteg kutatást végeztek, amelyek bizonyították, hogy a boldogság szempontjából sokkal előnyösebb élményeket vásárolni, mint tárgyakat. Ugyanis az élmény mindig több örömet okoz.

Az élmények barátokat is hoznak magukkal.

Az emberek közötti szociális kapcsolatok nélkülözhetetlenek. Mikor másokkal beszélgethetsz vagy sok barátod van, boldogabbnak érzed magad. Szerinted az ismerőseid miről hallanának szívesebben: hogy hány lakást vettél vagy hogy külföldön töltöttél egy évet?

Kutatásokból kiderült, hogy az emberek nem szeretnek mások anyagi javairól beszámolót hallani, de az átélt élményekről annál inkább. Még egy rossz élményből is kerekedhet jó történet, az anyagi dolgokból viszont biztosan nem.

Ha tárgyakat veszel, csak többet fogsz aggódni.

Mikor veszünk valamit, főleg, ha drága holmiról van szó, folyamatosan aggódunk miatta. Ha veszel egy autót, minden alkalommal összerezzensz, mikor meghallasz egy riasztót. Ha veszel egy házat és megtöltöd drága dolgokkal, attól fogsz félni, hogy egyszer kirabolnak. Arról nem is beszélve, hogy az autó meghibásodhat, megkarcolhatják, a csúcsszuper tévéd pedig 1 év után felmondhatja a szolgálatot. De az élményeidet senki nem veheti el tőled.

Idővel minden tárgy veszít az értékéből.

A szüleink nem utazhattak olyan gyakran, mint mi. Ezért nem is volt lehetőségük annyi élményt szerezni, mint nekünk. Nem volt ennyi lehetőségük saját vállalkozást indítani sem. Ezért a pénzüket házakba, autókba fektették, a mai fiatalok viszont már nem szeretnék ezt tenni. Az ingatlant kivéve idővel minden veszít az értékéből. De egy pénzügyi válság esetén az ingatlanok ára is drasztikusan csökkenésnek indul.

Az életben egyedül az élmények maradnak meg. Nem csökken az értékük, és senki sem tudja őket ellopni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azért b#@* mert 30 milla egy panel lakás és keresünk 250 ezret.Tehát ha 10 évig félre teszed a teljes fizetésed akkor tudsz majd venni. Addig meg éljünk napenergián!

 2. xd mekkora kamu cikk, ez egy albérlet lobbi szöveg csak ki mossa a fiatalok agyát én is csak azért nem veszek mert nincsen feles 40 M egy normális lakásra. de a végeredmény ugyan az már nem is akarok venni mert ennek a maffia bandának nem akarok pénzt adni, lehet kocsiban aludni vagy lehet csak ágyat bérelni.

 3. Ez a cikk a LUSTASÁG megmagyarázása. Igen, az ingatlanárak (is) elszálltak, de a fizetések is magasabbak mint korábban, csak a magasabb fizetésért – ugyanúgy, mint régen – többet kell dolgozni…. és a több munka és komfortzóna elhagyása helyett mennyivel egyszerűbb a kanapén telefont nyomkodni, tiktokot nézegetni, xboxozni, hónap végéig szar gyorskaja közben netflixezve túlélni… mert aztán megint jön a fizetés, ami megint csak egy hónapra lesz elég.
  Az én generációm (40 vagyok) sem a tárgyak fogságában él, de igen, nagyon jó dolog a saját autó, a saját ház, a saját nyaraló, mert a rezsin kívül semmilyen szolgáltatótól nem függök. Plusz, nem csak az az élmény amikor elmegyek extrémsportolni, hanem az is, amikor a saját hobbiautómmal megyek el oda… amit esetleg majd az utódaimra hagyhatok, ellentétben a semmirekellőkkel, akik nem hagynak hátra semmit, legfeljebb gondot és adósságot.

  Természetesen tisztelet a kivételnek, látok nagyon sok szorgalmas 20-30 évest, na ők lesznek a fenn említett lusta csorda főnökei…

 4. Nem veszitek figyelembe, hogy ez nem a röghözkötött magyar fiatalokról szól. Mit tennél ha kapnál egy jó munka ajánlatot Szentgothárdon. Amire átgondolod a lakás eladását, már nincsen érvényben. Az USA-ban percek alatt döntenek az emberek és költöznek az egyik partról a másikra. Az egy más világ nem szabad a földhözragadt európai gondolkodással mérni.

 5. Már hónapokkal ezelőtt hallottam erről az agyament liberális ócskaságról. “ ne legyen semmid! Mindent bérelj! Nincs szükséged sem anyagi javakra sem tárgyakra! Legyünk egyenlőek másokkal!” Ez a kezdete ennek a kommunista felfogásnak. Undorító. Legyél te egy senki és semmi! Attól azért nem tartok, hogy az eszköztulajdonosok és az eszme terjesztői is nincstelenek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét