Miért nem tarthat örökké a romantikus szerelem, és hogyan lehet megmenteni a kapcsolatot, ha már elmúlt

0

A tudósok hajthatatlanok: állítják, az érzéseink és a szerelem fejlődésének menete szorosan kapcsolódik testünk biokémiai folyamataihoz. Hiába szeretnénk, hogy a szenvedélyes szerelem örökké tartson, a testünk nem képes megbirkózni ezzel.

Elmondjuk, miért van az, hogy a szerelem idővel mindenképp megfakul, és azt is, hogy hogyan mentheted meg a kapcsolatodat, ha a hormonkoktél már nem hat.

4. Eufóriát élünk át, amikor szerelmesek leszünk.

A tudósok szerint a szenvedély által életre keltett eufória sokban hasonlít arra az érzésre, amit a drogfüggők éreznek, amikor beadnak maguknak egy újabb adagot.

Ennek oka, hogy az agy és a mellékvese ilyenkor noradrenalin nevű hormont termel, ami ugyanaz a hormon, ami a kokain vagy a heroin hatására termelődik. A szerelmes ember függősége, hogy úgy érzi, muszáj egyre többet találkoznia a párjával.

3. Amikor szerelmesek leszünk, hormonkoktél képződik a szervezetünkben.

Amikor szerelmesek leszünk, számtalan kémiai folyamat indul el az agyunkban, melyek hatására nem vesszük észre a párunk kevésbé előnyös tulajdonságait. Azt érezzük, hogy az életünk csak vele lehet jó, és érzelmileg tőle függünk. Ilyenkor a hormonoknak óriási szerepük van.

  • Az oxitocin felelős az érzelmi kötelék kialakulásáért, és elősegíti a mély érzelmi kapocs létrejöttét két ember között. Ha a hipotalamusz elég oxitocint termel, a stressz szintje csökken, a vágy pedig még intenzívebbé válik.
  • A vazopresszin felelős a hűségért, az egymásról való gondoskodás iránti vágyért, és az oxitocinhoz hasonlóan erősíti az érzelmi kötődést.
  • A dopamin az öröm hormonja. Termelődése hozzájárul ahhoz, hogy örömteli, kellemes érzések árasztanak el minket. Ettől vagyunk jó hangulatban. Nagy mennyiségben képződik, amikor eszünk vagy amikor szeretkezünk.
  • A szerotoninnak köszönhetően vagyunk képesek örömet érezni, ez a hormon felvidít, és javítja a szexuális életet.
  • A kortizol a stresszhormon, melynek szintje kutatások szerint a kapcsolat kezdetén kiemelkedően magas.
  • A szerelem kémiájától való függésünk a feromonok miatt erősödik. A feromonokat a verejtékmirigyek állítják elő, és a szaglószervre vannak hatással.

Ez a hormonkoktél olyan fizikai tüneteket okoz, mint a fokozott izzadás, a heves szívverés, a pupillák kitágulása, az alvásproblémák és az étvágycsökkenés.

2. Miért nem tarthat örökké a szerelembe esés érzése?

A biológia szabályai sajnos szigorúak. Hogy szerelmesnek érezzük magunkat, az csak múlandó érzés, legfeljebb 3 évig tarthat.

Az evolúció során az ember a túléléshez alkalmazkodott. Őseinknek nehéz lett volna törődni a gyerekekkel, élelmet keresni, és megvédeni magukat úgy, hogy teljesen egyedül vannak. A szerelem érzése segített a pároknak együtt maradni, hogy a gyerekeket életben tudják tartani. Amint a gyerekek felnőttek, az érzés elhalványult.

3 éven belül az idegvégződések gyakorlatilag érzéketlenné válnak ezekre a hormonokra. Maguk a hormonok is jóval kisebb mennyiségben termelődnek már. Az agyműködés stabil lesz, szabályosan kezd működni, a hormonok a továbbiakban nem fokozzák a párok érzelmi kötődését.

1. Minden kapcsolat kudarcra van ítélve?

A szerelembe esés fázisa stresszt jelent testünk számára. Egy visszafogottabb tempó tulajdonképpen hatásosabb ránk nézve. Az igazi szerelem akkor kezdődik, mikor a hormonok működése leáll.

Tudósok rájöttek, hogy azt a kötődést, ami miatt hosszú időn át élünk egymással, az oxitocin és a vazopresszin okozzák. Az oxitocin szintje megemelkedik ölelés, csók, szex vagy beszélgetés hatására is.

Tehát az érintés és a gyengédség a legfontosabbak ahhoz, hogy hosszú távon is fenntarthassuk a kapcsolatot. Ne feledkezz meg arról sem, hogy figyelj a másikra, fejezd ki a háládat, azt, hogy értékeled őt. Törekedj a kompromisszumokra, lendülj túl a veszekedéseken, és haladjatok előre együtt.

Szeretnéd, hogy a szerelem kábító érzése örökké tartson?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét