Miért kellene megengedned a gyerekeidnek, hogy sminket viseljenek

0
133

Az egészséges gyermekkor része a “felnőtteset játszás”, és ebbe beletartozhat a szülők ruháinak viselése, anya rúzsának kipróbálása, egy kis szemhéjfesték felhelyezése ide és oda. De a gyerekek és a serdülők sminkviselése még mindig egy ellentmondásos téma. Rendben van, ha hagyjuk, hogy a gyerekek kozmetikumokkal kísérletezzenek ilyen fiatal korban?

Számtalan cikk szól arról, hogy az, hogy a gyerekek sminkelnek, nem feltétlenül rossz dolog. Összegeztük a releváns érveket, amik támogatják ezt a megközelítést.

1. A smink jó lehet az önbecsülés szempontjából.

Egy tanulmány szerint a 12-17 éves amerikai tinédzserek 42-56%-a használ szépségápolási terméket, hogy magabiztosabb legyen. Egy professzor azt mondta, hogy jó a gyerekek számára, hogy gyakorolják az önkifejezést és büszkék a testükre, mert ez lehetővé teszi számukra, hogy kialakítsák az identitásukat.

Azonban fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeiknek, hogy a smink csupán a játék egy formája, a megjelenés tökéletesítésének módja. Nem szabad az önértékelés mércéjeként kezelni.

2. A smink a gyerekeken alapvetően nem rossz, a felnőttek sztereotípiái lehetnek károsak.

A legtöbb ember azt vallja, hogy a smink nem megfelelő a gyerekeknek, mert a vonzósággal kapcsolják össze, és nekünk meg kell védenünk az ártatlanságukat. De egy szakértő azt írta, hogy a kozmetikai termékeken keresztül történő önkifejezés nem eredendően rossz. A társadalom és a felnőttek feltételezései azok, amik negatív benyomásokat okoznak.

Ahogy egy anya véli: “Abba kell hagynunk a gyöngyeinkbe kapaszkodást, ha látunk egy gyereket, aki szórakozik a megjelenésével. Az ő teste. Amíg a szüleinek nincs gondjuk ezzel, nekünk se kellene hogy legyen.”

3. Lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék a kreativitásukat.

Van, aki úgy véli, a gyermeksmink témájú workshopok lehetővé teszik a fiúk és a lányok számára, hogy csillámporral, színekkel játszanak, mintákat rajzoljanak az arcukra. Ezek ártatlan tevékenységek, amik bátorítják őket az önkifejezést illetően.

Egy szülő azt osztotta meg, hogy a sminkelés alapvetően egy lehetőség a művészetre a 3 éves lányának, ahol az arca, a teste és a körmei szolgálnak vászonként. Azt is hozzátette, hogy a játék a színekkel és a textúrákkal a tiszta és kreatív szórakozás egy formája.

4. Fiatal életkorban elsajátíthatják az egészséges sminkelési rutint és gyakorlatot.

A kozmetikumokkal való korai megismerkedés lehetőséget biztosít a szülőknek arra, hogy megmutassák a gyerekeiknek, hogy melyik termék megfelelő a korukhoz és biztonságos a bőrük számára. Fontos, hogy megtanítsuk őket a megfelelő arcápolásra – például a saját sminkeszközeik használatára és a mindennapos arctisztításra. Egy gyermekorvos arra is biztatja a szülőket, hogy vegyék rá a gyerekeiket, hogy először kevesebb sminket viseljenek, mielőtt elmerülnének a sötét árnyalatok világában.

5. Jobb tudomásul venni, mint elnyomni: elkerülhetetlen, hogy a gyerekek felfedezzék a sminkelést.

A fent említett tanulmány készítése során azt is megállapították, hogy 12-14 éves amerikaiak 30-54%-a használ szemfestéket, alapozót, korrektort, pirosítót és bronzosítót. A szakértő szerint a gyerekek rendszeresen találkoznak ezekkel a termékekkel a közösségi médián keresztül, és ez a növekvő sminkhasználat fő tényezője a fiatalok körében.

Az érdeklődésük elfogadása és egy nyílt beszélgetés útján a szülők határokat állíthatnak fel, és megfelelő módon irányíthatják a gyerekeket az egészséges szépségápolási szokások felé. A szakértők hisznek abban, hogy ez hasznosabb, mintha a gyerek a szülei háta mögött csinálná mindezt.

Mennyi idős voltál, amikor először használtál sminket? Egyetértesz a fentiekkel?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét