Miért kedveljük a szélhámos karaktereket, akik gyakran a főszereplőket is túlragyogják

0

Odüsszeusz és Loki, Jack Sparrow kapitány és Mary Poppins – mindegyik egészen más karakter, de valójában mindegyik szélhámostípus, akik ellentmondanak az elfogadott normáknak és megszegik a szabályokat. A cselekedeteik lehetnek jók vagy járhatnak katasztrofális következményekkel, azonban a személyiségük mindig jóval összetettebb, mint bármelyik egyértelműen pozitív vagy negatív karakteré.

A következőkből megtudhatod, hogy ezek a karakterek miért lopják be magukat sok esetben jobban a nézők és az olvasók szívébe, mint maguk a főszereplők.

Kik a szélhámosok?

Régen az emberek bizonyos archetípusokban gondolkodtak. Ez érthetőbbé tette a világot. Volt a jó és a rossz, akik harcoltak egymással. Minden irodalmi alkotás végül az igazság és az erény diadalával végződött. Ebben a fekete-fehér világképben azonban idővel felbukkant egy árnyaltabb szereplő, aki az addig ismert világot fenekestül felforgatta. Ez volt a szélhámos karakter.

Ez egy speciális karaktertípus, akit sem rossznak, sem jónak, sem erősnek, sem gyengének nem lehet egyértelműen nevezni. Összetett személyiség, aki elkülönül a többiektől és nincsenek konkrét céljai.

Miért van szükségünk rájuk?

Ők azok, akik mindig káosszá változtatják a fennálló rendet, és mindig valóságosabbá teszik a megtévesztően rendezett világot. Ennél a karakternél nem a végkifejlet, hanem maga a folyamat a fontos, hiszen mindent, ami körülötte történik, játéknak fog fel. A zsivány karakter trükkökkel és sokszor aljas eszközökkel folyamatosan szembeszáll a tilalmakkal és a szabályokkal.

Ezek a karakterek több funkciót is betöltenek:

 • Katalizátorként működnek. Megváltoztatják a fennálló rendet, és másokat a változásra késztetnek.
 • Humort, szórakozást hoznak magukkal. Mókamesterek, akik mindenkit megnevettetnek. Néha saját magukból űznek tréfát, néha pedig nevetség tárgyává válnak.
 • Csökkentik a pátosz mértékét a történetben. Gyakran ezek a karakterek hozzák közelebb az ideális hősök képét a valósághoz.

Mik a legfőbb jellemzőik?

 • Számukra nem léteznek olyan fogalmak, mint élet és halál. A szélhámos képes meghalni és újra feltámadni. Karaktere évszázadokon ível át és képes működni a különböző korszakokban.
 • Valamilyen új ötlet vagy tanítás hordozója, amelynek célja, hogy szélesebb közönséget ragadjon meg.
 • Különleges humorérzéke van, viccei gyakran igen sértők tudnak lenni.
 • Általában nem haszonszerzés céljából hazudik, egyszerűen csak azért, mert akar és tud is hazudni.

 • Gyakran van mellette egy barát vagy szövetséges. Erre azért van szükség, hogy a karakter jobban megnyíljon és valaki más szemszögéből is ráláthassunk.
 • Sokat utazik. Fontos számára, hogy a lehető legtöbb területet bejárja, hogy a gondolatait minél több embernek hinthesse el.
 • Kapcsolata az édesapjával problémás. Vagy nem is ismeri őt vagy nincsenek jóban, hiszen a rendezett családi viszony ellentétes volna a káosszal.
 • A zsiványok egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy figyelmen kívül hagyják a társadalmi normákat. Az életünket irányító összes szabály és tilalom csak kitaláció számukra és ok egy kis mókára.

Kik a legjobb zsivány karakterek?

Érdekes módon zsivány karaktereket gyakorlatilag valamennyi kultúrában és néphagyományban találunk. Ott vannak az ősi egyiptomi és görög irodalomban, ahogyan a modern hollywoodi filmekben és sorozatokban is.

 • Az egyik legkorábbi példa a szélhámos karakterre maga Odüsszeusz, aki igazi trükkmester volt. Nem akart Trója ellen harcolni, ezért először őrültnek tettette magát. A barátait átverte azzal, hogy azt mondta nekik, ő volt a legelső, aki Trója földjére lépett, a legenda szerint pedig ez az ember meg fog halni. Ám igazából nem a földre lépett, hanem a saját pajzsára. Az őt követő harcos lépett először Trója földjére. A trójai falóról pedig ne is beszéljünk.

 • A skandináv mitológia népszerű zsiványa Loki. Az örökös gúnyolódó, csínytevő, aki néha az egész világot a létezés szélére sodorja. Ravasz, a nyelve éles, nem fél az istenek ugratásától sem. Mesterien teremti meg saját halálának illúzióját, de minden alkalommal újra életre kel.

 • Egy másik hasonló karakter Mary Poppins. A varázserővel bíró nevelőnő a tudását a gondjaira bízott gyerekeknek adja át. Bölcs, aki tanítja a diákjait, de megkülönbözteti egy hagyományos tanártól, hogy akkor tűnik el és jelenik meg, amikor csak akar. Mary Poppinsnak is remek humora van, ügyesen kigúnyolja és helyreteszi az ellenfeleit.

 • A modern kori zsiványok között lehetetlen megfeledkezni Jack Sparrow kapitányról. Diadallal robbant be az életünkbe, felülmúlta mind a gonoszokat, mind a jófiúkat. A ravasz és szélhámos Jack Sparrow-t különleges kinézete is szimbolikus karakterré teszi, pedig csak egy mellékszereplőről van szó. Mikor Johnny Deppet arra kérték, magyarázza el, mi tette Sparrow-t annyira népszerűvé, hogy még a pozitív szereplőket is felmúlta, így felelt: “Soha nem tudhatod, Jack Sparrow mit fog tenni a következő percben. De azt, hogy egy pozitív karakter mit fog tenni, könnyen kitalálhatod.”

 • És itt van a Batman zsiványa, Joker, akinek igen ellentmondásos a karaktere, de semmiképp sem lehet egyértelműen gonosznak nevezni. Gyakran túljár Batman eszén, és terveket sző ellene, de Joker által válhat belőle igazi hős. Bizonyos értelemben Joker Batman tükre, ami segít a hősnek jobban megismerni önmagát. Egy zsivány nélkül a történet sokkal kiszámíthatóbb és unalmasabb lenne.

Miért vonzók?

Egy átlagos néző vagy olvasó könnyebben azonosítja magát egy ügyeskedő mókamesterrel, akinek eszében sincs hőssé válni, mint egy olyan karakterrel, aki gondolkodás nélkül szembeszáll a gonosszal, gyakran az életét kockáztatva. A zsivány megpróbálja kijátszani az élet törvényszerűségeit, ezért gyakran jeleníti meg a gyengeség győzelmét az erő felett vagy a ravaszság diadalát a logika felett. Az a farkas, amelyik legyőzi a nyulat, kiszámítható és unalmas. De a nyúl, amelyik kijátssza a farkast, sokkal inkább érdekes. Ezek a karakterek elhitetik velünk, hogy kellő találékonysággal és elszántsággal még egy gyenge emberből is lehet hős.

A zsiványok ugyanakkor mindig nagyon elbűvölők. Mellettük nem lehet unatkozni, mindig érdekes látni, hogy éppen milyen trükköt húznak elő a tarsolyukból. A káosz, amit teremtenek, tökéletes kontrasztban áll a mindennapok egyhangúságával.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét