Miért imádja az egész világ Taylor Swiftet

0

Taylor Swift rajongói igazi földrengést okoztak az egyik koncertjén, olyan vadul táncoltak a zenéjére. Közönsége a legkülönbözőbb korú embereket foglalja magában, úgy tűnik, az idősebb generáció tagjai is imádják. Taylor rekordokat dönt, a Time az Év Emberének választotta. Sokan teszik fel ugyanazt a kérdést: “Mi a titka a globális vonzerejének?” Következnek a lehetséges okok, melyek miatt emberek milliói rajonganak érte.

Igazi ragadozó a szakmájában, aki már régóta van az iparban.

Sokaknak úgy tűnhet, hogy Taylor Swift a semmiből vált egyszer csak híressé, ám ez nem fedi a valóságot. Az énekesnő valójában már régóta jelen van a zeneiparban. 10 évesen döntötte el, hogy dalokat fog írni. Amikor 13 éves volt, egy ügynökség, mely a Sony Musichoz tartozott, szerződést ajánlott neki. 14 évesen a szüleivel – akiknek semmi közük a zenéhez – Pennsylvaniából Nashville-be költözött, hogy karrierje fejlődhessen. 2005-ben felkeltette a Big Machine Records vezetőjének figyelmét, és még csak 16 éves volt, mikor megjelenhetett debütáló albuma. Azóta 10 sikeres albumot adott ki, megszámlálhatatlan díjat nyert, 46 jelölésből 12 Grammy-díjat sikerült megszereznie.

Sosem fél az új dolgoktól és a kudarcoktól sem.

Taylor Swift nem csupán egyetlen zenei műfajban alkot, zenéje a legkülönbözőbb generációknak szól. A New York Magazine újságírója, Jody Rosen szerint ő ma a világ legnagyobb popsztárja, és sztársága valójában túlmutat minden korábban kialakult sablonon. Rosen szerint Taylor különböző műfajok, korok és irányzatok között helyezkedik el, művészetének sokoldalúsága miatt pedig olyan sztárokat utasít maga mögé, mint Beyoncé, Justin Bieber, Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry vagy Miley Cyrus. A 2010-es évek elején country előadóként kezdte karrierjét, a végére pedig minden idők egyik legnagyobb zenei óriása lett.

Meg is van benne minden, ami a sikerhez kell. A munkához való hozzáállás, a marketinghez és az üzlethez való érzék és az elszántság, ami mind-mind szerepet játszik világsikerében. Leggyakrabban azonban kiváló dalszövegíróként emlegetik. A kritikák szerint a legnagyobb tehetsége a dallamokhoz van, és ahhoz is nagyon jól ért, hogyan tegye egymás mellé a szavakat.

Különleges kapcsolat fűzi a rajongóihoz, akik ezt viszonozzák is.

Közismert, hogy Taylor Swift nagyon közeli és meleg kapcsolatot ápol rajongóival. Albumai megjelenése előtt összeválogatja a rajongóit az ún. “titkos ülésekre”, melyeket gyakran a saját házában tart meg. Fellépései után is gyakran találkozik velük, az elmúlt 16 évben erős köteléket alakított ki rajongóival, akikkel kölcsönösen tisztelik egymást. Taylor minden egyes rajongójára emlékszik, akik részt vesznek a titkos üléseken, és gyakran dicséri meg új frizurájukat, dicséri őket a tanulásban elért teljesítményeikért, és képben van a párkapcsolataikat illetően is.

Az énekesnő postán is szokott ajándékot küldeni rajongóinak, akár kézzel írott levelet, akár ajándékdobozokat, melyeket olyan tárgyakkal tölt meg, melyek az adott rajongóra emlékeztetik őt.

A rajongók ezt rendkívüli hűségükkel viszonozzák neki. A Lumen Field stadionban olyan önfeledten táncoltak a zenéjére, hogy 2,3-as erősségű földrengésnek megfelelő szeizmikus aktivitást váltottak ki. Néhány felnőtt rajongója pelenkát visel a koncertjén, hogy ne kelljen kimennie a mosdóba és ne maradjon le semmiről. A rajongók tehát megtesznek mindent, hogy kimutassák szeretetüket imádott sztárjuk iránt.

Dalai kapcsolódnak az életéhez, és sok váratlan fordulat van bennük.

Taylor Swift több ismert emberrel is kapcsolatban volt, mint például Harry Styles, Tom Hiddleston, Calvin Harris, Matty Healy vagy Jake Gyllenhaal. Egyszer még panaszkodott is amiatt, hogy a magánélete miatt túlzott médiafigyelmet kap. Azt is írták róla, hogy “megszállott randizó”. De az énekesnő úgy döntött, felhasználja a magánéletét övező érdeklődést, és apró utalásokat rejt el a zenéiben. Ezek megtalálhatók a dalszövegekben és a videókban is.

Az emberek pedig nem győzik találgatni, vajon melyik szám melyik férfiról szól, akinek szerepe volt Taylor életében, vagy mely celebbotrányokat dolgozza fel. Újabban az amerikai foci sztárjával, Travis Kelcevel hozták hírbe. Szerelmük azután került a címlapokra, hogy Taylort lefotózták Travis édesanyja mellett az egyik meccsen.

Taylor jól kezeli a pénzügyeit.

Az Eras Tour nevű koncertsorozattal elképesztő mennyiségű pénzt keresett. A koncertről szóló film a legnézettebbek között van. 2023-ban Taylor bekerült a dollármillárdosok sorába. Nemcsak a dalairól közismert, de arról is, hogy mennyire jól bánik a pénzzel, és micsoda üzleti érzéke van. 2014-ben visszavonta számainak játszási jogát a Spotifytól, ezzel tüntetve a streaming szolgáltatás alacsony kifizetései ellen. Majdnem 3 éven át folytatta ezt a bojkottot, mondván, az értékes dolgokat tisztességesen meg kell fizetni.

Miután 6 albumának jogait akarata ellenére eladták, Taylor úgy döntött, újra felveszi ezeket a dalokat. Ezek az új verziók felülmúlják a korábbi eladásokat is. A Bloomberg szerint Taylor tavalyi fellépései Amerikában 4,6 milliárd dollárral járultak hozzá a gazdasághoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét