Mi történik, ha nem mosod ki az ágyneműdet

0

Életünk nagyon nagy részét (körülbelül a harmadát) alvással töltjük. És ahogy az ágyunkban alszunk, bizonyos anyagok, például zsír, hámsejtek és kosz maradhat az ágyneműn, és ezek felgyülemlenek idővel.

Mindenki imád frissen mosott ágyneműben aludni. De tisztában vagy vele, hogy mi történik, ha nem mosod ki? Hogy megtudd, hogy a felgyülemlett kosz mire képes, görgess lejjebb.

Pattanások és irritált bőr

Pattanásokat vettél észre a bőrödön? Esélyes, hogy a párnahuzatod koszos. A mindennapos használat azt eredményezheti, hogy elhalt hámsejtek, zsír és baktériumok gyűljenek össze rajta, és ezek a pórusok elzáródását, illetve pattanásokat okoznak. A bőröd ki is pirosodhat a demodex atkákon lévő baktériumok miatt. A demodex atkák jelen vannak a lepedőn és a párnákon.

Ha a bőröd nem éppen boldog, próbáld meg cserélni az ágyneműdet minden 2-3 napban.

Súlyos allergia a poratkák miatt

Tüsszögsz és viszketnek a szemeid éjszaka? Lehet, hogy allergiás vagy! Az allergia okozója lehet pollen, por vagy az ágyneműn élő poratkák. Ezek az atkák, bár mikroszkopikus méretűek, súlyos allergiát és asztmát válthatnak ki.

Hogy ezt elkerüld, mosd ki az ágyneműdet meleg vízben. Befektethetsz jól szellőző és hipoallergén ágyneműbe is, hogy elkerüld az ilyen súlyos tüneteket.

Az állatokkal alvás káros hatásai

A kedvencekkel való alvás szívmelengető és kényelmes lehet, de rejt néhány kockázatot is, amiről tudnod kell. Az állatok bundájában lehet kullancs, és nagyon fontos ezektől megszabadulni, mert Lyme-kórt terjeszthetnek. Az állatszőr szintén hívogatja a poratkákat, hogy éljenek az ágyadban.

Ha úgy döntesz, hogy a négylábú barátodat beengeded az ágyadba, rendszeresen mosd az ágyneműdet, mindig ügyelj az egészségetekre és a higiéniára.

Viszkető fejbőr

A meleg és nedves párnahuzat nagyszerű otthon lehet azon gombáknak, amik dermatofiták néven is ismertek. Ezek viszkető, kopasz foltot okozhatnak a fejbőrön. Ez az ún. tinea capitis. Könnyen találhatsz megoldást erre, ha elmész orvoshoz, a megelőzés azonban mégis kulcsfontosságú.

Kötőhártya-gyulladás veszélye

Ha kötőhártya-gyulladásod volt, akkor a baktérium átkerülhetett az ágyneműdre, különösen a párnahuzatra. Ha neked vagy valaki másnak, akivel együtt alszol, kötőhártya-gyulladása volt, mosd ki az ágyneműt, hogy csökkentsd a fertőződés kockázatát.

Most hogy már tudod, hogy mi történhet, ha nem mosod ki az ágyneműdet, felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kellene ezt megtenned. A válasz az, hogy legalább hetente egyszer. És hogy megöld a baktériumokat, ennek forró vízben kell történnie.

Te milyen gyakran mosod az ágyneműdet?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét