Mi történik a testeddel, miután instant tésztát ettél

0

Az instant tészta nem olyan ártalmatlan, mint a legtöbben hiszik. Gyakran okoz egészségi problémákat, melyekről sosem hinnéd, hogy az instant tészta a kiváltó oka. Gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, ezért sokan választják.

Összegyűjtöttük, milyen hatásai és ártalmai vannak az instant tésztának az egészségedre.

1. A napi ajánlott sómennyiséget egy ültő helyedben elfogyasztod vele.

Az instant tészták többnyire sóból és szénhidrátokból állnak, melyeket csak mértékkel szabad fogyasztani. Ha egy étkezés alatt elfogyasztod a napi ajánlott sómennyiség egészét, szinte biztos, hogy napközben túlléped az egészséges határt. Az instant tésztáknak többnyire alacsony a tápértékük, kevés vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaznak.

2. Több vizet fog visszatartani a szervezeted.

Miután instant tésztát ettél, nemcsak puffadtnak érezheted majd magad, de levertnek is. Ennek oka a víz, amit a szervezeted visszatart az instant tészta elfogyasztása után. Ideiglenesen a súlyod is több lesz.

3. Hosszabb ideig marad a szervezetben.

A tésztáknak ez a fajtája – mivel feldolgozott – tovább marad a gyomorban. A friss tészta az emésztés után 2 órával szinte teljesen távozik, míg az instant tészta csak ekkor kezd lebomlani.

4. Növeli a rosszullét kockázatát.

Megvan az esélye, hogy új egészségi problémákat okoz. Tanulmányok szerint azok a nők, akik legalább heti kétszer fogyasztanak instant tésztát, nagyobb eséllyel vannak kitéve a betegségeknek, például szívbetegségnek és diabétesznek is. Az instant tészták hozzáadott összetevőként tartalmazzák a nátrium-glutamátot, ami fejfájást és hányingert okozhat.

5. Homályossá válhat a látás.

Az instant tésztákat úgy készítik, hogy nagyon hosszú időn át tartósak legyenek. Ez azt jelenti, hogy méreganyagok is találhatók bennük, hiszen ezekkel hosszabbítják meg az eltarthatósági időt. Az egyik ilyen toxikus összetevő veszélyes az emberre nézve, mert homályos látást okozhat mellékhatásként, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Adj hozzá zöldségeket és egészséges összetevőket, a bolti tasakot pedig dobd ki.

Az egyetlen módja annak, hogy továbbra is ehess instant tésztát, és egészségesebbé tedd, hogy magad ízesíted. Így tudod kontrollálni a só mennyiségét, tudsz hozzáadni fehérjét és rostot, valamint megszabadulhatsz azoktól a káros összetevőktől, melyek ártanak az egészségednek, mint például a nátrium-glutamát, amit a kis ízesítő tasak tartalmaz.

Az egészséges étel mindig jobb választás, mint az instant tészta.

Ha csak néha-néha eszel instant tésztát, az nem árt az egészségednek. A rendszeres fogyasztása egy egyébként is egészségtelen étrend keretében viszont problémákat tud okozni. Ezért érdemes visszafognod az instant tészta fogyasztást, és egészségesebb ételekre váltani. Az instant tészta finom, gyors és könnyen elkészíthető. De ne feledd, hogy egyáltalán nem egészséges.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét