Mi történik a testeddel, mikor szerelmes leszel

0

Az emberek többsége vágyik arra, hogy az élete során társra találjon. 2020-ban világszerte a nők 64%-a élt élettársi kapcsolatban vagy házasságban. De vajon közülük hányan tudnák pontosan megmondani, hogyan is hat a testükre a szerelem? Amikor beleszeretsz valakibe, minden a feje tetejére állhat, a kedélyállapotodtól kezdve egészen az életcélodig. Egyes változások kevésbé feltűnők, és talán soha nem is tudnánk róluk, ha a kutatók nem lennének ennyire kíváncsiak.

A szerelem mindig a levegőben van, ezért utánajártunk, milyen hatásai vannak a testünkre.

1. Az agy dopamint kezd termelni, ami eufórikus érzést okoz.

Mikor a szerelmedre gondolsz, a tested olyan hormont kezd termelni (dopamint), ami boldogságérzetet okoz. Ugyanaz történik, mint amikor olyasmit teszel, amit nagyon szeretsz, például a kedvenc zenédet hallgatod vagy a kedvenc ételedet eszed.

Tanulmányok szerint az, hogy a boldogság érzésével vagyunk megjutalmazva a szerelem miatt, fontos szerepet játszik az utódnemzésben, enélkül az emberi faj nem létezne.

2. Csökkenti a vérnyomást.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden második felnőttnek magas a vérnyomása. Számukra különösen jó hír, hogy ha rátalálnak a szerelemre, csökkenhet a vérnyomásuk. Olyan apróságok, mint egy rövid telefonbeszélgetés vagy egy közös vacsora nagy dolgokra képesek. De azért ne hidd, hogy a szerelem helyettesítheti az orvost!

3. Kitolódik a fájdalomküszöb.

A tudósok azt figyelték meg, hogy amikor a szerelmünkre nézünk, az agyunk elkezd gerjeszteni egy olyan mechanizmust, amelynek hatására kitolódik a fájdalomküszöbünk. Természetesen ez nem annyira hatékony, mint a fájdalomcsillapítás, de azért jó tudni, hogy már csak attól jobban érezhetjük magunkat, ha a párunkra nézünk.

4. Az egészségi állapot javulni kezd.

A kutatók új felfedezésekkel támasztották alá, hogy több módon is pozitívan hat az egészségünkre a szerelem. Már tudjuk, hogy egészségesebb lesz tőle a szív, erősebb az immunrendszer, beindul a fogyás, akár még az élettartamunk is növekedhet. A “míg a halál el nem választ” így még nagyobb elkötelezettség lesz.

5. Erősíti a csontokat.

Egy tanulmányban megállapították, hogy erősebbek a csontjaik azoknak a férfiaknak, akik stabil kapcsolatban élnek. A tudósok elgondolkodtak azon, hogy ez vajon egy természetes reakció vagy annak köszönhető, hogy a párkapcsolatban élő férfiak jobban figyelnek magukra.

A pontos okot még nem tudjuk, de tény, hogy a párodnak erősebbek lesznek a csontjai miattad. És ki tudja, hány olyan pozitív hatása van még a szerelemnek, amit a tudósok eddig nem vettek észre.

6. Gyomorbántalmak jelentkezhetnek.

Hogy ilyenkor pillangókat érzel a gyomrodban, annak van valóságalapja. Bár a szerelem nagyon jó érzés, előfordulhat, hogy a kortizolszint növekedését okozza. A kortizol stresszhormon, ami gyomorpanaszokat és hányingert okozhat. Az érzés hasonló, mint amit a menyasszonyok élnek át az esküvőjük napján, amikor már annyira idegesek, hogy rosszul lesznek.

7. Krónikus fájdalom alakulhat ki.

Mindenkivel megesik néha, hogy lehangoltnak érzi magát. De ha ez a pároddal történik, és depresszióról van szó, akkor 19%-kal nagyobb az esélye, hogy krónikus fájdalmat fogsz tapasztalni. Nem csoda, hogy a felnőtt lakosság 70%-a szenved derékfájástól.

8. A viszonzatlan szerelem megbetegíthet.

Ha a kapcsolat nem úgy alakul, ahogy tervezted, akkor valószínűleg álmatlan éjszakáid lesznek, a szervezeted stressz alá kerül, tápanyaghiány alakulhat ki, ami gyengíti az immunrendszert, és hajlamosabbá tesz a betegségre. Nemcsak lelkileg, de fizikailag is szenvedni fogsz, ha csalódsz a szerelemben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét