Mi történik a testeddel, ha túl sokáig viselsz fülhallgatót

0

Az orvosok a 60-60-as szabály betartását javasolják a fülhallgató viselésével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy 60%-os hangerőn 60 percig ártalmatlan használni. Azonban akkor, ha megszeged ezt a szabályt, szédülést és hányingert tapasztalhatsz, de az alvással is gondjaid lehetnek. Ez csupán néhány azon negatív hatások közül, amelyekkel a testünk válaszol a fülhallgató túl gyakori és hosszan tartó használatára.

Ha nem megfelelően használod, a fül- és a fejhallgató a következő problémák kiváltója lehet.

1. Kompressziós fejfájás jelentkezhet.

Akik túl sokáig használnak fejhallgatót, extra nyomásnak teszik ki a fejüket, ami magától sosem következne be. A nyomás a fejbőrön és a belső fülben jelentkezik, aminek következtében fejfájás lép fel. Ha hajlamos vagy a migrénre, a fejhallgató azt is súlyosbítja.

2. Halláskárosodás léphet fel.

A 30 éveseknek hallaniuk kellene a 17 kilohertzes hangokat, ami azt jelenti, hogy meg kellene hallaniuk, ha egy szúnyog közelít feléjük. Valójában azonban erre egyre több fiatal nem képes. Mikor megszületünk, 15.000 hallósejttel rendelkezünk, amelyek nem termelődnek újra, ha elvesztjük őket. A tudósok szerint az egyik legfőbb oka, hogy egyre kevesebb a hallósejtünk, a fül- és a fejhallgatók gyakori használata.

3. Fülzsír zárhatja el a hallójáratot.

A fülhallgató megakadályozza, hogy a fülzsír természetes úton távozni tudjon a hallójáratból. Ettől a fül eldugulhat, aminek a következménye könnyen lehet fertőzés. A fülhallgató ezenkívül egyre csak beljebb nyomhatja a fülzsírt, mint a fültisztító pálcika. Ez pedig szédülést okozhat.

4. Kialakulhat egy különleges állapot, a vertigó.

A vertigó a szédülés egyik fajtája, mikor úgy érzed, forog veled a világ. Mozgást érzékelsz, mikor nincs is. Gyakran kíséri hányinger. Akkor következik be, mikor lezárja a fület a hangszigetelő fülhallgató. Az is szédülést okozhat, ha maximum hangerőn hallgatod vele a zenét. Mikor beteszed az apró fülhallgatókat, az elkezdi stimulálni a belső fül idegeit, és természetellenes nyomást generál.

5. Nem létező hangokat kezdesz hallani még tökéletes csendben is.

Idegesítő fülzúgás alakulhat ki, ha túl gyakran viselsz fülhallgatót. Elkezdhetsz különböző zajokat és hangokat hallani, például kattogást, csengést, sistergést, még akkor is, mikor teljes csend van. Erre nincs gyógymód, de könnyen megelőzheted, ha kevesebbszer teszed be a fülhallgatót és lejjebb veszed a hangerőt.

6. Bőrproblémákat, pattanásokat okozhat.

Akik gyakran viselnek nagy, teljes fület lefedő fejhallgatót, elősegítik a baktériumok gyors szaporodását, főleg, ha az edzés közben is a fejükön van. Ez bőrfertőzések és pattanások kialakulásához vezethet. Ha fülhallgatót viselsz, a füledben lévő felesleges fülzsír nem tud távozni, hanem összegyűlik és táptalajt ad a baktériumoknak, amelyek aztán a fülben is pattanást okozhatnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét