Mi történhet a testeddel, ha elkezdesz szappan nélkül zuhanyozni

0

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a megfelelő bőrápolás egyenlő a már-már csikorgóan tiszta bőrrel. Ha tetőtől talpig szappanhabba burkolod magad, az többet árt, mint használ a bőrödnek. A szappanok nagyon mutatósak és finom illatúak, de messze nem egészségesek a bőrünk számára.

Utánajártunk, hogy a sima vízzel való zuhanyzás elegendő-e, és hogy mi történik, ha többé nem használsz szappant.

1. Egészségesebbnek fogod érezni a bőröd.

Ha csak vízzel zuhanyzol, megőrizheted a bőr védőrétegének egyensúlyát. A szappan hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, de ezzel együtt a bőr értékes olajait is. Ha rendszeresen szappant használsz, bőröd egészséges pH-értéke felborulhat, a bőr kiszáradhat és irritált lehet.

2. Nem fogsz testszagot tapasztalni.

Bár rövid távon a szappantól érzed magad illatosnak, valójában sokkal sérülékenyebbé teszi a bőröd a baktériumokkal szemben. A szappan olyan durva összetevőket tartalmaz, amelyek felborítják a bőr felszínén lévő baktériumok és olajok egyensúlyát, ami fokozott olajtermelődéshez és a baktériumok elszaporodásához vezet. Az antibakteriális hatású szappanok még kártékonyabbak, mivel a hasznos baktériumokat is elpusztítják az ártalmasakkal együtt.

3. Ezáltal megőrzöd az intim testrészeid egészségét.

A rendszeres szappanhasználat szárítja a bőrt az intim területeken is, ez pedig egészségi problémákhoz vezethet. A legjobb, ha meleg vízzel mosakszol vagy forróval, ha szagokat kell eltávolítanod.

4. Lehet, hogy tovább tudod távol tartani a ráncokat.

A szappanban sokféle összetevő van, amitől a bőr tiszta és friss lesz, viszont ezek is ártalmasak. Károsíthatják a savköpenyt, ami súlyosbíthatja a már meglévő bőrproblémákat, pattanásokat és dermatitist okozhat. A szappan szárító hatása idő előtt előcsalogatja a ráncokat.

5. Csökkentheted a D-vitamin-hiány esélyét.

A bőrünk a napfényt D-vitaminná alakítja át, de a szappan meggátolhatja a D-vitamin felszívódását. Egyes szakértők azt javasolják, hogy ritkábban zuhanyozzunk, hogy ebből a vitaminból minél több maradjon a bőrben. Sok orvos szerint viszont a tusolás egyáltalán nem befolyásolja a D-vitamin mennyiségét.

BÓNUSZ: Mit használj szappan helyett.

  • Tisztító olajok: Az olaj alapú tisztálkodószerek egészségesebb alternatívái a szappannak. Eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, de közben megőrzik a bőr sérülékeny védőrétegét.
  • Száraz kefélés: Hámlasztja a bőrt, és felgyorsítja a megújulási folyamatát. Ettől a bőr fiatalabbnak és üdébbnek látszódik.
  • Természetes bőrradírok: Saját kezűleg is elkészítheted őket otthon fellelhető hozzávalókból. Például keverj össze zabpelyhet, mézet és cukrot. Ezzel tisztíthatod és hámlaszthatod a bőrödet, és közben nem teszel benne kárt.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét