Mi az 5:2 diéta, és hogyan segít a fogyásban

1

Diéta. Csupán 5 betű, de megannyi lehetőség a történelem folyamán. Például a múltban az emberek élő galandférgeket ettek, hogy fogyjanak. Aztán 1925-ben úgy reklámozták a cigarettát, hogy csökkenti az étvágyat. Az 5:2 diétát nem kapcsolják semmilyen egészségügyi kockázathoz, ráadásul nem is olyan, mint egy hagyományos értelemben vett diéta.

Az egyik fő ok, amiért úgy döntünk, hogy korlátozzuk az ételek fogyasztását, az a fogyás. 2004-ben az amerikaiak 46,3 milliárd dollárt költöttek, hogy vékonyabbak legyenek. A diéták különbözőek lehetnek, és különböző dolgokat befolyásolhatnak a csípő szélességén kívül.

Egy olyan diétát szeretnénk bemutatni, ami nemcsak segít megszabadulni az extra kilóktól, hanem sok betegség kockázatát is csökkenti.

Mit takar?

Az 5:2 diéta időszakos böjtölést jelent, de ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetsz. Az alapelv az, hogy heti 5 napon normális mennyiségű ételt fogyasztunk, a másik két napon pedig csökkentjük a napi kalóriabevitelt. 500-ra nők esetében, 600-ra a férfiaknál.

Így a test nem tapasztalja folyamatosan a diéta okozta stresszt, és nem raktározza el az extra kalóriákat. A böjtölős napokon mindent eléget, amit a nem böjtölős napokon ettél. Az anyagcsere felgyorsul, és a fogyás egyenletes.

Próbálj meg a normál étkezéses napokon ne túl sokat enni. Ne fogyassz péksüteményt, gyorsételt, magas cukortartalmú termékeket. Jobb előnyben részesíteni az alacsony kalóriatartalmú és a zsírszegény ételeket. Ellenkező esetben nem lesznek eredmények.

És arra is figyelj, hogy nehogy túl keveset egyél. Egyél annyit, amennyit szeretnél, de az legyen egészséges.

Az 5:2 diéta előnyei

  • Nincs szigorú étrend. Te választod ki, hogy mit eszel. Az a legfontosabb, hogy a böjt napjain korlátozott mennyiségű kalóriát vigyél be.
  • Nincs szükség arra, hogy folyamatosan éhezz és mindent feladj.
  • Ezzel a diétával kevesebb az esélye az étkezési korlátozások miatti pszichés stressz kialakulásának.
  • Az időszakos böjtölésnek pozitív hatása van az egészségre. A vércukorszint és a vérnyomás csökkenését, valamint a koleszterinszint normalizálódását eredményezi.
  • Ez a diéta az Alzheimer, a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is segít csökkenteni. Az agyműködés és a koncentráció javul.
  • És természetesen felesleges súlytól szabadulsz meg.

Hogyan kövesd a diétát?

Ha előre megtervezed a menüdet és az étkezés idejét, akkor magabiztosabb leszel. Így a munka, a barátokkal való találkozás és más szociális tevékenységek nem fognak felkészületlenül érni.

Oszd 2-3 adagra az ételt a böjti napokon. Jobb heti 2 böjti napot választani, amelyek nem böjti napokat váltanak. Legalább 12 órának el kell telnie az esti utolsó étkezés és a következő napi első étkezés között.

Fontos, hogy ne zárj ki egész ételcsoportokat. A testednek szüksége van ásványi anyagokra, fehérjére, szénhidrátra és zsírra. A fogásoknak kiegyensúlyozottnak kell lenniük. A böjti napokra a következő termékek megfelelőek: alacsony zsírtartalmú hús és hal, tojásfehérje, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, túró, joghurt, saláta, gabonapehely és zöldségek.

Ne felejts el sok vizet inni. Ez segít elkerülni a kiszáradást, a fáradtságot és a fejfájást. Gyógynövényes teát is ihatsz. Hogy jobb eredményeket érj el a diéta során, elkezdhetsz mozogni. Azonban fontos, hogy a böjti napokon ne hajszold túl magad.

Ha már több hete csinálod az 5:2 diétát, de nem fogysz, próbáld ki 3 böjti nappal (4:3). Változtathatsz a nem böjti napokon fogyasztott ételeken is. Ha eleget fogytál, átválthatsz a 6:1 diétára, amely során csak heti 1 alkalommal fogyasztasz kevesebb kalóriát. Miután elérted a kívánt eredményeket, visszatérhetsz a szokásos étrendedhez.

Ha túl nehéz számodra csak 500-600 kalóriát fogyasztani a böjti napokon, megnövelheted 800-ra. De ebben az esetben alacsony szénhidráttartalmú étrend szükséges az 5 normál napon. Használhatsz különböző alkalmazásokat a kalóriák számlálására.

Mielőtt hozzákezdenél a diétához, konzultálj az orvosoddal. Káros lehet serdülőknek, táplálkozási zavarral küzdőknek, terhes- és szoptató nőknek. A cukorbetegeknek és a krónikus betegségben szenvedőknek is óvatosnak kell lenniük.

Készen állsz az 5:2 diétára? Vagy már elég tapasztalatod van a témában, és ismersz más hatékony diétát? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét