“Meg akarom mászni az Everestet” – mondta a 9 éves Tony Hudgell, aki a tragédiáját 1,7 millió fontos jótékonysági gyűjtéssé változtatta

0

Tony Hudgell kiskorában sokat szenvedett. Vér szerinti szülei csecsemő korában nem törődtek vele, ezért mindkét lábát amputálni kellett. De Tony valami elképesztőt vitt véghez: 1,7 millió fontot gyűjtött össze jótékony célra a járvány idején. Minden nehézség ellenére elérte célját, és mankóival hegyeket hódított meg. A 9 éves jótékonykodó lett minden idők legfiatalabb kitüntetettje a Brit Birodalmi Érdeméremnek a gyermekek rossz bánásmódjának megelőzéséért tett szolgálataiért.

Kisgyermekkorából fájdalmas tapasztalatokat hordoz.

Tony élete számtalan nehézséggel indult: törések, szervi elégtelenségek, traumák, sokkok és két végtag elvesztése. Anthony Smith és Jody Simpson, a vér szerinti szülei egy évtizedre kerültek börtönbe a gyermekük elhanyagolása miatt. Ám a bírósági döntés Tony lelki sebeit nem gyógyíthatta be. Mindezek ellenére elhatározta, hogy valami pozitívat próbál kihozni a nehézségeiből, hogy segítsen más gyerekeknek, akik hasonló helyzetben élnek.

2016-ban Paula és Mark örökbe fogadták Tonyt, és rendíthetetlenül támogatják őt. Létrehozták a Tony Hudgell Alapítványt, hogy segítség Tonyt céljai elérésében. Az elmúlt 3 év alatt Tony rendíthetetlenül fáradozott azon, hogy adományt gyűjtsön annak a kórháznak, ahol megmentették az életét. Bár protéziseket visel és mankót használ a járáshoz, teljesített a 10 km-es távot és 238 m-t mászott meg az angliai Lake Districtben.

Tony elhatározta, hogy segít jobbá tenni mások életét.

Tom kapitány történetéből ihletet merítve, aki 10 km-t gyalogolt, hogy támogassa az Evelina London Gyermekkórházat, ahol 41 napos korában megmentették, Tony is elindult a saját útjára. Eredetileg 500 fontot akart összegyűjteni, amiből végül 1,7 millió font adomány gyűlt össze néhány hónap alatt.

Tony törekvései itt még nem értek véget. Új fizikai kihívások elé állítva magát, Tony meghódította az Orrest Head dombot a Windermere-tó partján, a hegymászó Hari Budha Magar kíséretében.

Paula Hudgell, Tony örökbefogadó anyukája elmesélte, mennyire mélyen megérintette, hogy Tonyt meglepetésként felkereste Budha Magar, az első ember, aki térd fölött amputált lábakkal megmászta az Everestet. “Hari egy szuperhős, pont úgy, mint Tony – mondta. –És ez megmutatja, hogy megváltozott képességekkel mit lehet elérni. Bármit elérhetsz, ha elhatározod magadban.”

Paula elmondta azt is, elképesztő volt végignézni, ahogy fia meghódítja a csúcsot. “Aki ismeri Tonyt, az tudja, hogy olyan, mint a forgószél. Olyan erőt képvisel, amivel számolni kell.”

Tony kifejezte Hari iránti csodálatát: “Meg akarom mászni az Everestet, mert ismerek valakit, aki ezt megcsinálta. Ő Hari, miatta akarom megtenni.” Tony azt is elmondta, hogy szeretne feljutni a Scafell-csúcsra, Anglia legmagasabb pontjára, lefelé a nehezebb utat választva.

Ő a legfiatalabb, aki valaha megkapta a Brit Birodalmi Érdemérmet.

Tony útja inspirációként szolgál a nehézségek leküzdéséhez bátor célok elérése érdekében. Bár még csak 9 éves, máris kiállt azért, hogy szigorúbb büntetéseket szabjanak ki a gyermekeket bántalmazóknak, ezért pedig a brit király kitünetését is megkapta. Bár nagy örömet okozott neki átvenni a kitüntetést a Buckingham palotában, Tony továbbra is elkötelezetten dolgozik a társadalom jobbá tételéért.

Paula azt mondta: “Nagyon szép dolog, hogy nem akarja, hogy más gyerek is úgy szenvedjen, ahogyan ő szenvedett. Nagyon büszke vagyok rá, és ez egy csodálatos elismerés számára.” Paula azt is elmesélte, Tony mennyire büszke és izgatott volt, mikor tudomást szerzett a kitüntetéséről.

2020-ban megkapta a Britannia Büszkesége díjat is bátor tetteiért. Eltökéltsége a gyógyításra, a segítésre, az inspirálásra és az Everest meghódítására emlékeztet arra, hogy a bátorság és a kitartás minden akadályt legyőzhet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét