Kylie Jennert azért kritizálták, mert kilyukasztatta kislánya fülét

0

A gyerekek fülének kilyukasztása heves vitákat gerjesztő téma. Egyesek a biztonságot, mások az etikai részét hozzák fel ellenérvként. Míg sokak szerint viszont ártalmatlan tradíció ez, addig vannak, akik a gyerek önálló döntésének hiánya és az egészségi kockázat miatt aggódnak. Ezek az egymásnak ellentmondó vélemények felmerültek Kylie Jenner esetében is, mikor lányáról, Stormi Websterről posztolt fotót, akinek a fülében fülbevaló látható. A fotó vitákat gerjesztett, és kritikákat váltott ki az örök témáról: helyes-e kilyukasztani egy baba fülét?

Világszerte rengeteg baba fülét lyukasztják ki, de témát a közösségi médiában elsősorban a celeb babák fülcimpája szolgáltat. Mikor Stormi Webster 5 hónapos volt, édesanyja, Kylie Jenner megosztott róla egy videót, amin a lágyan megvilágított, rózsaszín szobában az ágyon fekszik. A követők felfigyeltek rá, hogy apró, köves fülbevaló van Stormi fülében, ami ugyan alig látható, mégis felfedezték.

Jenner hozzászokott már a közösségi médián keresztül érkező ítéletekhez, ám ez alkalommal a kritikák és a negatív vélemények különösen kíméletlenek voltak. Voltak, akik érveltek a baba fülének kilyukasztása mellett, mások viszont egyenesen kegyetlennek és gondatlannak nevezték Kylie-t. “És most, hogy ki vannak lyukasztva a fülei, majd elkezd hatalmas fülbevalókat tenni bele? Egy baba füle ebben a korban még formálódik, alakul” – írta valaki. “Kilyukasztani egy baba fülét! Szégyellhetnéd magad! Ez gyalázatos” – jegyezte meg egy másik kommentelő.

Bár a babák fülének kilyukasztása a legtöbb esetben teljesen biztonságos, az orvosok figyelmeztetnek a fertőzésveszélyre. Egyes javaslatok szerint érdemes megvárni, hogy a baba betöltse a 4. hónapot, ám az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége szerint nincs meghatározott időpont a füllyukasztásra. Azt javasolják, várjanak vele addig, amíg a gyerek maga is képes bánni a fülbevalóval, de nem ellenzik a füllyukasztást a babáknál.

Kylie Jenner és korábbi párja, Travis Scott közismerten különleges nevelési stílust képviseltek. Travis elárulta, hogy nagy önállóságot biztosítanak a még kicsi Storminak. Hagyják, hogy ő döntse el, mikor megy lefeküdni, hogy a szokott időpontban akar aludni vagy csak később. Stormi nagyon következetes ezzel kapcsolatban, sokakat meglep, hogy milyen jó alvási rutint alakított ki magának.

Egyes szülők szerint jobb minél előbb kilyukasztani a gyerekek fülét, mert gyorsabban gyógyul. Mások szerint tiszteletben kell tartani a gyerek döntési jogát, és etikátlannak tartják, ha a beleegyezése nélkül lyukasztják ki a fülét. Bár az apró fülbevalók nagyon cukik, akár veszélyesek is lehetnek a babák számára, mert játék közben sérülést vagy fulladást okozhatnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét