James Martin az első Down-szindrómás színész, aki Oscar-díjat nyert

0

Amikor James Martin született, az orvosok azt mondták a szüleinek, hogy soha nem fog tudni beszélni. Nem csak hogy megtanult beszélni, de 31 évvel később, a születésnapján Hollywood legnagyobb színpadán sétált, hogy átvegye az Oscar-díjat a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában az An Irish Goodbye című filmben nyújtott alakításáért.

James az első Down-szindrómás színész, aki Oscart nyert. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a díjat éppen a születésnapján vehette át. Az egész közönség énekelte neki a Happy Birthdayt.

Sosem hagyta, hogy a betegsége bármitől is megfossza.

James Martin édesapja, Ivan Martin nagyon büszke a fiára, és elárulta, hogy mindent nagy elszántsággal csinál, most pedig végre megkapta az elismerést az erőfeszítéseiért.

“Egész életében feszegette a saját határait. Az embereknek nagyon jól megy azt mondogatni, hogy nem tudod megcsinálni ezt, nem tudod megcsinálni azt. De megcsinálta, és nagyon következetesen csinálja” – mondta az édesapja.

Martin az első Down-szindrómás színész, aki nemcsak BAFTA-, de Oscar-díjat is nyert, ezért joggal büszke magára. “Nem számít, hogy Down-szindrómás vagy, amíg szereted, amit csinálsz. Mindent megteszek, hogy vicces legyek” – mondta.

Barátnője is támogatja. Ahogy mondta, ez egy varázslatos pillanat volt. “Ez mindenkinek megmutatja, hogy a fogyatékkal élők is elérhetnek ugyanannyit, mint bárki más” – mondta.

Az elmúlt 10 évben Martin a Starbucksban dolgozott.

Munkatársai és főnöke a Starbucksnál nagyon büszkék rá és a sikereire. Támogatják, és “sok sikert” plakátokat helyeztek el a kávézólánc üzleteiben.

Sikere ellenére Martin édesapja nem hiszi, hogy fia egyhamar ott hagyja mostani munkáját a kávézóban.

Martint akkor kezdte el érdekelni a színészet, mikor csatlakozott a Babosh színházi társulathoz, mely tanulási zavarokkal küzdő gyerekekkel foglalkozik.

Itt Martin mindenféle darabban játszott, és nagyon élvezte a színjátszás minden pillanatát. Ez volt számára az ugródeszka, aminek köszönhetően később megkapta a főszerepet az Ups and Downs című filmben.

Ezután következett a Marcella című film, de az Oscar-díjat az An Irish Goodbye hozta el neki, mely ezidáig a legnagyobb szerepe.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét