James Caan, a színész, aki 4-szer nősült, és sokat tanulhatunk tőle a gyereknevelésről

0

A Keresztapa egyik legnagyobb sztárja volt, de James Caant számos filmből ismerhetjük. 61 éven át volt aktív, karrierje során jelölték Oscar-díjra, Primetime Emmy-díjra és 4-szer Golden Globe-ra. 1978-ban a Hollywoodi hírességek sétányán kapott csillagot.

A 2022 júliusában, 82 évesen elhunyt színészlegendáról mesélünk most.

6 évtizedet felölelő karrier.

Az akkoriban szokásosnak mondható utat követte a karrierje azzal, hogy először a televízióban debütált, mikor 1961-ben szerepet kapott A meztelen város című sorozatban. 3 évvel később a Nő csapdában című filmben játszotta az első nagyobb szerepét Olivia de Havilland mellett.

Ez a film mozgásba lendítette a karrierjét, egymást követték az ajánlatok, de Caan kizárólag filmeket fogadott el, tévéműsorokban és sorozatokban nem vállalt szerepeket. Ahogy mondta erről: “Színész akarok lenni, nem milliomos.” 1971-ben kapott egy ajánlatot, hogy játssza el Brian Piccolo futballista szerepét egy tévéműsorban. Miután elolvasta a forgatókönyvet, végül igent mondott, és milyen jól tette, hiszen a kritikusok le voltak tőle nyűgözve, és még Emmy-jelölést is kapott érte.

A következő év hozta meg a nagy áttörést. Ekkor kapta meg Sonny Corleone szerepét A Keresztapa című filmben. Ez volt az a szerep, aminek köszönhetően mindenki megismerte a nevét. A kasszasikerré vált filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, ezzel pedig megnyíltak előtte a kapuk a további nagy szerepekhez.

Karrierje azonban nem volt töretlenül sikeres, voltak mélypontjai is. Több film is bukás lett, amiben játszott, kapott rossz visszajelzéseket úgy a kritikusoktól, mint a közönségtől. De Caan mindig képes volt visszatérni, például az olyan filmekkel, mint Az erőszak utcái, a Kiss Me Goodbye vagy A fájdalom kövei.

Karrierje során James Caan több mint 100 filmben és tévéműsorban szerepelt, de sajnos soha nem kapott semmilyen díjat értük.

James 4-szer nősült, de egyik házassága sem volt tartós.

Akárcsak karrierje, magánélete is kész hullámvasút volt. Először 1961-ben nősült, akkor még csak 21 éves volt. A színésznő Dee Jay Mathist vette el, akitől Tara nevű lánya született. 2 évvel Tara születése után elváltak.

10 évvel később Caan úgy döntött, ad a házasság intézményének még egy esélyt. Ekkor vette el Sheila Marie Ryant. Bár házasságuk igen rövid életű volt – 1 év után elváltak –, született belőle egy fiú, Scott.

Bízott benne, hogy harmadszorra nagyobb szerencséje lesz, de nem így alakult. 13 évvel azután, hogy elvált Sheilától, feleségül vette Ingrid Hajeket. Megszületett fiúk, Alexander James Caan, de 4 év házasság után végül elváltak.

Egy évvel később Lisa Stokesszal állt az oltár elé, két gyermekük született: James Arthur Caan és Jacob Nicholas Caan. Ez a házassága volt a legtartósabb mind közül, hiszen Lisaval több mint 20 évig éltek együtt, 2017-ben váltak el összeférhetetlenségre hivatkozva.

Gyereknevelés tekintetében fontosnak tartotta tanulni szülei hibáiból.

James egész életében vágyott apja figyelmére és elismerésére. Ezt viszont sosem kapta meg, ezért megesküdött, hogy ő soha nem fogja elkövetni ezt a hibát a saját gyerekeivel. Számára fontos volt, hogy az új generáció ne vigye tovább a szülők hibáit, és hogy a mérgező férfiasság, mint jellemvonás, inkább maradjon a múltban.

Egy interjúban nyíltan beszélt arról, hogy mennyire fontos, hogy egy szülő szerető és érzékeny legyen. “Apámat én soha nem láttam sírni. A fiam látott engem. Az apám soha nem mondta, hogy szeret engem, ezért én kb. minden második percben elmondtam a fiamnak, hogy szeretem. A lényeg, hogy kevesebb hibát kövessek el, mint az apám, a gyerekeim kevesebb hibát kövessenek el, mint én, és az ő gyerekeik náluk is kevesebbet.”

5 gyermeke közül Scottal volt legszorosabb a kapcsolata.

Jamesnek sok nehézséggel kellett szembenéznie az életében. 4 válás, hollywoodi kiégés, depresszió, miután leukémia miatt elvesztette testvérét. Ez fiával, Scottal való kapcsolatára is kihatott, de mindig megtalálták a módját annak, hogy a köztük lévő kötelék erős maradjon. Scott sosem haragudott vagy neheztelt az apjára. “Követett el hibákat, amik kihatottak rá és rám is, de mindegy, mi történt, ő mindig ott volt nekem.”

Imádta a színészetet, de mindig a család volt számára a legfontosabb.

“Mindegy, hogy milyen magasra jutsz ebben a bizniszben, a visszaesés elkerülhetetlen. Azok az emberek, akik mindent erre az egy lapra tesznek fel, csak maguknak ártanak. A legjobb tanács, amit a fiatal színészeknek adhatok, hogy az első mindig a család és a barátok legyenek.”

Bölcsességek James Caantól.

  • “Nagy különbség van aközött, hogy akarsz dolgozni és hogy kell dolgoznod. Ezt én a magam kárán tanultam meg. Most a pénz nagyon fontos nekem, merthogy nincs.”
  • “Nagyon elővigyázatosnak kell lenned, mikor valakit hagysz nyerni.”
  • “A szemedet éjjel csakis te csukhatod le. Ezt senki sem teheti meg helyetted.”
  • “Hollywoodban sok fickó van, aki hátba vereget, csak egy kicsit túl erősen.”
  • “Folyton szem előtt lenni nem elég. Sokan vannak folyton szem előtt olyanok, akiknek egyáltalán nem kellene.”
  • “Az emberek csodálkoznak, hogy a kezdő rendezők hogyan tudnak briliánsat alkotni elsőre, aztán elbukni másodjára. Ez azért van, mert először úgy meg vannak ijedve, hogy még hallgatnak mások tanácsaira.”
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét