Hogyan vegyük elejét a gyermeki hisztinek

0

A szülők olykor-olykor találkoznak csintalansággal. De a hisztik szörnyűek, nincs olyan család, amelyik nem szeretné teljesen elkerülni őket.

Azonban sokszor az a helyzet, hogy a hisztit a szülők viselkedése idézi elő. Segítünk, hogy elkerüld ezeket a hibákat.

A gyermek rosszasága miatt:

  • tehetetlennek érzed magad;
  • sajnálatot és együttérzést tapasztalsz;
  • ideges vagy;
  • kimerülsz;
  • megrémülsz.

De soha nem vagy boldog miatta! És biztosan nem akarod, hogy a gyereked rendszeresen rendezzen hisztiket.

Csak követned kell ezeket a lépéseket, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba.

1. Állíts fel szabályokat.

A gyermek vágyainak megértése kulcsfontosságú. Tehát teljesítsd minden kívánságát? És ha a kívánság nem éppen szerencsés vagy jó, hagyd, hogy maga megoldja a helyzetet? Nem garantálja ez, hogy boldog lesz és biztos lesz abban, hogy a szülei szeretik?

Nem, egyáltalán nem.

Amikor a gyerek ötleteit kérdés nélkül teljesítik, ő – furcsa mód – nem érzi a szülei védelmét. Emiatt úgy fogja érezni, hogy neki kell eldöntenie, hogy mit akar, míg a szülők csak biztosítják ezt. Az efféle felelősség egyszerűen túl nagy egy ilyen kis embernek, és a végeredmény az érzelemkitörés lesz.

2. Tegyél lehetővé némi függetlenséget.

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a gyermeked még túl kicsi ahhoz, hogy tudja, hogy mi a jó neki, tehát mindenben te döntesz… Igen, akár még a legapróbb dolgot illetően is te hozod meg a döntést. “A kék ruhát vedd fel, a piros nem áll jól neked.”, “Idd meg a tejedet, különben elromlanak a fogaid.” és így tovább.

Lehet, hogy teljes mértékben igazad van, de ha a gyereket állandóan korlátozzák, végül lázadni fog. És a legnyilvánvalóbb módon fogja ezt tenni, hisztivel, ami ha nem sikeres, minden bizonnyal megpróbálja később is.

3. Légy következetes.

Mindannyian emberek vagyunk, lehet jó vagy rossz hangulatunk, élhetünk át éppen hullámvölgyet. Másképp mondva, egyszerűen lehetetlen, hogy mindig ugyanúgy viselkedj.

Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos napokon máshogy kezeled a gyerekedet – vagy akár egy napon belül máshogy. Lehet, hogy most türelmes és kedves vagy, de a következő pillanatban mindjárt felrobbansz látszólag mindenféle ok nélkül. Ma megtiltod, hogy túl sok mesét nézzen, de holnap, ha nagyon elfoglalt vagy, bármit megengedsz, csak csendben maradjon. Nem vagyunk robotok, és meg kell ezt értenie, nem?

Nem, nem kell! El sem tudja képzelni, hogy miért viselkedsz ilyen furcsán. A szülők példaképek a gyerekek számára, minden tekintetben formálják őket. És ha a példa folyamatosan változik, soha nem ugyanolyan? Akkor a gyereknek hiányozni fog a stabilitás. Hisztizni fog.

4. Tartsd magad a napirendhez.

A gyereked nem megy iskolába vagy egyhuzamban 2 napot kihagy – miért zargatnád a napirend betartásával?

Lehet, hogy te tökéletesen megvagy nélküle, mindent kézben tartasz szigorú időbeosztás nélkül is. Azonban a gyerek időbeosztás nélkül úgy érzi, nincs szilárd talaj a lába alatt, mert úgy tűnik, hogy nincsenek szabályok abban a világban, ahol él. És ez a fizikai diszkomforttal és a fáradtsággal együtt, amit az evési és az alvási szokások áthágása okoz, érzelemkitörésekhez vezet.

5. Korlátozd a TV és a számítógép előtt töltött időt.

Minden gyerek imádja a meséket és a számítógépes játékokat. Készek órákig lefoglalni magukat ezzel, ha van lehetőségük rá. Megtanulják a cselekményt, és kedvenc szereplőt választanak. Fejleszti a memóriájukat, nagyszerű időtöltés, és te azt csinálhatsz közben, amit csak akarsz, igaz? Nem éppen.

Az ilyesféle fejlesztő hatás eléggé korlátozott, a kár ellenben igen nyilvánvaló. A mesék, de különösen a számítógépes játékok nyugtalanná teszik a gyereket, pedig – valljuk be – nincs szükségük semmilyen stimulációra. Egy túlságosan izgatott gyermek keresni fogja a módját, hogy hol vezetheti le a felesleges energiáját, és nagy az esélye, hogy ezt éppen a hisztiben fogja megtalálni.

6. Legyenek következmények.

Hogyan lehetne egy gyermeket megbüntetni? Ez kegyetlen és elavult, nem is beszélve arról, hogy gyengeséget mutatsz egy védtelen gyermek irányába. A legtöbb, amit tehetsz, hogy kimutatod, hogy nem vagy boldog a tette miatt.

Ha egyetértesz a fentiekkel, akkor van egy rossz hírünk számodra: a gyereked nem fogja ismerni a határokat és a következményeket. És ez miattad lesz, mert nem állítottad fel őket egyértelműen. Emiatt a gyerek fél és próbálja megkeresni a határokat. A legelfogadhatatlanabb viselkedés pedig természetesen a dühkitörés és a hiszti. Mert mégis hogyan máshogy érne el téged?

7. Ne engedj a hisztinek.

A gyereked 15 perce kitartóan sír, és te elfáradtál. Vagy sajnálod. Vagy csak szégyelled magad, mert mások néznek. Mindegy melyikről van szó, engedsz neki.

És így a gyerek azt fogja ebből érteni, hogy az ő kiabálása erősebb a te akaratodnál.

8. Ne kiabálj a gyerekkel.

A gyereked felbosszantott a viselkedésével, az ügyetlenségével vagy bármi mással, és te elvesztetted a türelmedet és elkezdtél kiabálni.

Valószínűleg ez eljut a gyerekig, és abbahagyja azt, amivel feldühített. Mindenesetre most adtál neki egy leckét a kiabálásról. Tehát ne panaszkodj, amikor visszaadja.

9. Fékezd a negatív érzéseidet.

Mi van akkor, ha a gyerek nem csinált semmi rosszat, de te úgy érzed, hogy minden darabjaira hullik és a hangulatod egyszerűen nem lehetne ennél rosszabb? Kordában tartod a negatív érzéseket vagy engeded őket kiabálásban és könnyekben kitörni?

Ha az utóbbi történik meg, a gyermeked nem fog leszidni, hogy rossz voltál, de biztosan meg fogja jegyezni a viselkedésedet.

10. Figyelj a gyermekedre.

Nagyon, nagyon elfoglalt és fáradt vagy. Minden bizonnyal törődsz a gyermekkel a biztonsága, az egészsége és a komfortérzete tekintetében. Azonban ilyenkor időt találni a játékra és türelmesnek maradni egy állandóan csacsogó gyerek mellett szinte lehetetlen.

Akkor miért is zaklatnád? Hagyod egyedül játszani, és akkor nem fog gyötörni. A gyerek hozzá fog szokni ehhez, és úgy tesz, ahogy mondják neki, de jobban tennéd, ha nem lennél meglepődve a hirtelen dühkitöréseken. Még mindig reménykedik, hogy kirángathat a munkából magához.

A szülői hibák elég gyakoriak, de az áruk nagy. A saját fegyelmezetlenségeddel, túlzott engedékenységeddel, következetlenségeddel, túlzott szigoroddal és túlterheltségeddel éred el, hogy a gyerek ideges legyen és rosszalkodjon.

Képes vagy elkerülni ezt. Egyszerűen csak dédelgetned, megértened, tisztelned és szeretned kell a gyermekedet. És soha többé nem fordul elő hiszti.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét